ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ - ΦΟΡΕΙΣ - ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ, Σχολή Γονέων, Τι είναι τα ναρκωτικά; Τι είναι εθισμός; Τι είναι εξάρτηση; Πού μπορώ να απευθυνθώ; ΑΡΘΡΑ

Επικαιρότητα

Καλώς ήρθατε στον δικτυακό τόπο του Κέντρου Πρόληψης εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας Νομού Θεσπρωτίας “ΑΡΙΑΔΝΗ”

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

            Το Δ.Σ. και το προσωπικό του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Θεσπρωτίας – «ΑΡΙΑΔΝΗ» σας προσκαλούν στο   

« πασχαλινό  εργαστήρι »

τη Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2018 και ώρα 6μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ηγουμενίτσας – «ΠΑΝΘΕΟΝ».

            Σας περιμένουμε να διασκεδάσετε μαζί με τα παιδιά σας, να ανακαλύψετε τις ευαισθησίες και τις καλλιτεχνικές τους δεξιότητες, να  ταξιδέψετε στο δικό τους μαγικό κόσμο!!!

     Η Πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης

   Κοτσώνη ΑλεξάνδραΠως μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν στην σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους;*

της Κωνσταντίνας Ζιάγκου

Ψυχολόγου-Επιστημονικά Υπεύθυνης Κέντρου Πρόληψης ΑΡΙΑΔΝΗ

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγησηπραγματοποιείται καταρχήν από τους γονείς, οι οποίοι έχουν τον πρώτο ρόλο στη ζωή του παιδιού, αποτελούν πρόσωπα αναφοράς και πρότυπα ταύτισης για το ίδιο και μεταφέρουν αξίες και στάσεις ζωής μέσα από τη σχέση τους μαζί του και τη συμπεριφορά τους. Δεύτερος σημαντικός σταθμός στη ζωή του παιδιού είναι το σχολείο, το οποίο αποτελεί φορέα γνώσης, μάθησης και κοινωνικοποίησης. Και τα δύο αυτά συστήματα οικογενειακό και σχολικό οφείλουν να συμβάλλουν στη σωστή ενημέρωση και ευαισθητοπο ίηση του παιδιού για θέματα που αφορούν τον εαυτό του και τις σχέσεις του με τους άλλους  με σκοπό την προαγωγή της ψυχικής και σεξουαλικής υγείας του παιδιού και αυριανού ενήλικα.

Η σεξουαλικότητα είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης και όταν μιλάμε για παιδική σεξουαλικότητα αναφερόμαστε στην περίοδο από τη γέννηση ενός παιδιού ως και την ηλικία των δώδεκα χρόνων. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου συντελείται μια πλούσια ανάπτυξη σε βιολογικό, γνωστικό, συναισθηματικό και κοινωνικό επίπεδο. Μ έσα σε αυτή την εξελικτική διαδικασία λαμβάνει χώρα και η ψυχοσεξουαλική ανάπτυξη και «χτίζονται» οι βάσεις μίας υγιούς προσωπικότητας και υπεύθυνης συμπεριφοράς για την ενήλικη ζωή.

Τα παιδιά από τη βρεφική τους ηλικίαέχουν την ανάγκη να ανακαλύψουν τον εαυτό τους και τον κόσμο γύρω τους. Αναρωτιούνται και πειραματίζονται με το κάθε τι. Και αυτό αποτελεί μία φυσιολογική ανάγκη κάθε ανθρώπου που έρχεται στον κόσμο και επιθυμεί να μάθει, να ανακαλύψει, να γνωρίσει όσα συμβαίνουν στον ίδιο και στους γύρω του. Αποτελεί μέρος της ανθρώπινης εξέλιξης. Επιπλέον μέσα από τις ποικίλες αλλαγές που τα παιδιά βιώνουν καθώς μεγαλώνουν, αρχίζουν να ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο, έχουν περιέργεια και εκφράζουν απορίες σε σχέση με το σώμα τους, το φύλο τους και τη σχέση μεταξύ των δύο φύλων. Αυτό το υγιές ενδιαφέρον των παιδιών δε σημαίνει ότι υπάρχει συνειδητή αφύπνιση της σεξουαλικότητας.

Οι γονείς είναι σημαντικό να ενθαρρύνουν και να ενισχύουν το ενδιαφέρον των παιδιών τους και να είναι κατ άλληλα προετοιμασμένοι και σωστά ενημερωμένοι ώστε να ανταποκρίνονται σε αυτές τις φυσιολογικές ανάγκες των παιδιών τους και κατά συνέπεια στις ερωτήσεις τους για θέματα σεξουαλικότητας. Είναι σκόπιμο να γνωρ ίζουν βασικά σημεία της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.

Ένα από τα κύρια σημεία που οι γονείς είναι χρήσιμο να γνωρίζουν αναφορικά με την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους είναι η αναγκαιότητα μίας καλής και ειλικρινούς σχέσης μεταξύ γονιού-παιδιού. Η καλή επικοινωνία ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά χτίζεται καθημερινά από τη στιγμή που ένα παιδί γεννιέται και αναπτύσσει δεσμούς αγάπης και εξάρτησης με τους γονείς του. Είναι λοιπόν σημαντικό η σχέση αυτή και η επικοινωνία να χαρακτηρίζονται από συναισθηματική εγγύτητα, ασφάλεια και εμπιστοσύνη, όπου το παιδί θα μπορεί να εκφράσει όχι μόνο τις ανάγκες του και τις επιθυμίες του, αλλά και τις απορίες του, τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες του. Έχει μεγάλη σημασία να είστε ανοιχτοί στο διάλογο για θέματα σεξουαλικότητας με τα παιδιά σας. Για να επιτευχθεί αυτό οι γονείς θα πρέπει να είναι κοντά τους, να τα ακούνε με προσοχή, να αφουγκράζονται τις ανησυχίες τους και να κάνουν ξεκάθαρο στα παιδιά τους, ότι είναι πρόθυμοι και διαθέσιμοι να τα βοηθήσουν και να απαντήσουν στις ερωτήσεις τους, χωρίς να είναι επικριτικοί, αλλά αντιθέτως να ενισχύουν θετικά το ενδιαφέρον τους.

Ο γονιός του ίδιου φύλου με το παιδί (ομόφυλος) είναι σημαντικό να περνάει χρόνο μαζί του, όχι μόνο κάνοντας κοινές δραστηριότητες, αλλά και συζητώντας για θέματα που άπτονται της σεξουαλικότητας. Η στενή και ουσιαστική σχέση του ομόφυλου γονέα με το παιδί του συμβάλλει στην ταύτιση και στη διαμόρφωση της ταυτότητας του φύλου του. Ο ετερόφυλος γονιός είναι σημαντικό να ενθαρρύνει αυτήν την ομόφυλη ταύτιση. Και οι δύο γονείς, ο καθένας από τη δική του θέση και μέσα από το δικό του ρόλο, μεταδίδουν στα παιδιά τους πληροφορίες και μηνύματα που έχουν μεγάλη αξία για την ομαλή ψυχοσεξουαλική τους ανάπτυξη, καθώς και τις μελλοντικές τους σχέσεις με το άλλο φύλο, λειτουργώντας ως πρότυπα.

Τα παιδιά συνήθως κάνουν ερωτήσεις γύρω από το θέμα του σεξ γιατί κάτι άκουσαν στο σχολείο, στην τηλεόραση ή σε μία συζήτηση. Είναι πιθανό αυτό να συμβεί σε στιγμές που οι γονείς δεν το περιμένουν, με αποτέλεσμα να αιφνιδιάζονται και να μην ξέρουν πώς να το χειριστούν. Ακούστε λοιπόν με προσοχή τις ερωτήσεις τους και δώστε τους άμεσες και ειλικρινείς απαντήσεις χωρίς να κρύβεστε και χωρίς να μιλάτε με ασάφεια. Η αμηχανία, ο φόβος, η άμυνα ή ο θυμός ως αντίδραση στην εκδήλωση ενδιαφέροντος του παιδιού για θ έματα σεξουαλικότητας, μπορεί να μεταδώσουν το μήνυμα στο παιδί ότι τα θέματα αυτά είναι «κάτι κακό», με αποτέλεσμα να νιώσει ντροπή, ενοχή ή/και φόβο. Επιπρόσθετα, μία τέτοια αντίδραση θα το αποτρέψει από το να απευθύνεται στους γονείς του και να απευθύνεται σε λιγότερο έγκυρες πηγές.

Ακόμα κι αν κάτι που σας ρωτάει δεν το γνωρίζετε είναι προτιμότερο και ασφαλέστερο να του απαντ ήσετε με ειλικρίνεια και στη συνέχεια να φροντίσετε να μάθετε για αυτό και να του δώσετε μία σωστή και ολοκληρωμένη απάντηση, παρά να του μεταδώσετε μία λάθος γνώση. Υπάρχουν ειδικά βιβλία για γονείς μέσα από τα οποία μπορούν να ενημερωθούν σωστά και υπεύθυνα. Επίσης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν εικονογραφημένα βιβλία σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης που απευθύνονται σε παιδιά διαφόρων ηλικιών για να μεταδώσουν τις πληροφορίες που χρειάζεται με έναν ενδιαφέροντα και παιδαγωγικό τρόπο. Είναι σημαντικό τα παιδιά να μαθαίνουν την αλήθεια για θέματα που αφορούν τη σεξουαλικότητα και όχι ιστορίες ή μύθους που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Με τον κατάλληλο τρόπο και τις κατάλληλες λέξεις να μάθουν για το σώμα τους, τα γεννητικά όργανα, για το πώς ένα παιδί έρχεται στον κόσμο μέσα από την αγάπη των γονιών του, χρησιμοποιώντας τα ονόματα που η ιατρική επιστήμη έχει ορίσει. Με τον τρόπο αυτό τα παιδιά θα γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους και θα καταρριφθούν τα ταμπού και οι προκαταλήψεις που συνοδεύουν ακόμα και σήμερα τις λέξεις που περιγράφουν μέρη του ανθρώπινου σώματος.  Τα συνακόλουθα συναισθήματα ντροπής, ενοχών και αμηχανίας διαιωνίζουν το φαύλο κύκλο της άγνοιας και της παραπληροφόρησης.

Μιλήστε στα παιδιά σας με απλά και κατανοητά λόγια ανάλογα με το ηλικιακό, γνωστικό και συναισθηματικό τους επίπεδο . Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να επικοινωνήσετε μαζί τους όσα μπορούν να ακούσουν και να κατανοήσουν όπως επίσης και να απαντήσετε στις συγκεκριμένες ερωτήσεις που σας θέτουν όταν τις θέτουν. Πολλές φορές, οι γονείς μέσα από το άγχος τους για το τι θα πουν και πώς θα το πουν, μπορεί να εγκλωβίζονται και να πιστεύουν ότι τα παιδιά τους δε θα καταλάβουν. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι ζούμε σε μία κοινωνία, όπου υπάρχει μία πληθώρα μηνυμάτων, τα οποία τα ίδια τα παιδιά λαμβάνουν από διάφορες πηγές (σχολείο, συνομήλικοι, τηλεόραση και μέσα μαζικής ενημέρωσης, συζητήσεις ενηλίκων κ.α.). Για το λόγο αυτό, ε ίναι σημαντικό να παρέχονται πληροφορίες στα παιδιά που να χαρακτηρίζονται από εγκυρότητα και αξιοπιστία και τα κατάλληλα πρόσωπα που μπορούν να τις προσφέρουν είναι οι ίδιοι οι γονείς τους, καθώς είναι τα πρόσωπα που εμπνέουν στα παιδιά εμπιστοσύνη, ασφάλεια και κύρος.

Ο ρόλος λοιπόν των γονιών στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι πολύ σημαντικός, γιατί διαπαιδαγωγούν όχι μόνο μέσα από τις συζητήσεις και τις απαντήσεις που δίνουν, αλλά και μέσα από τη συμπεριφορά τους και τη σχέση μεταξύ τους.

Τα παιδιά μαθαίνουν για τη σεξουαλικότητα παρατηρώντας, ακούγοντας και βιώνοντας την ατμόσφαιρα που επικρατεί μέσα στο σπίτι, από την πλευρά του παρατηρητή, αλλά και του αποδέκτη μηνυμάτων για τις σχέσεις των δύο φύλων, τις συμπεριφορές και τα συναισθήματα που αναπτύσσονται ανάμεσα σε δύο ανθρώπους.

*Το άρθρο αποτελεί απόσπασμα της ομιλίας μου στο Α΄Δημοτικό Σχολείο Φιλιατών. Γονείς και εκπαιδευτικοί μπορούν να απευθυνθούν στο Κέντρο Πρόληψης ΑΡΙΑΔΝΗ (τηλ. 2665025140) για να ενημερωθούν για θέματα που αφορούν και την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών/μαθητών τους.


Απολογισμός δράσεων του Κέντρου Πρόληψης για μήνα Φεβρουάριο 2018

Τα στελέχη του Κέντρου τον μήνα Φεβρουάριο συνέχισαν την υλοποίηση δράσεων που είχαν προγραμματιστεί και ξεκινήσει τους προηγούμενους μήνες, επιπλέον υλοποίησαν νέες δράσεις μετά από αιτήματα.

 • Συγκεκριμένα αναφορικά με δράσεις που απευθύνονται στην Α/βάθμια εκπαίδευση συνεχίζεται η εφαρμογή του προγράμματος «Η παλέτα των συναισθημάτων » σε μαθητές της Α΄ τάξης του Δ΄ Δημοτικού Ηγουμενίτσας. Κατά τον τρέχοντα μήνα πραγματοποιήθηκε  η δεύτερη συνάντηση με θέμα : «Η έκφραση της αγάπης» και η τρίτη με θέμα: «Πράξεις αγάπης ». Θα υπάρχει συνέχεια του προγράμματος και τον επόμενο μήνα.
 • Επίσης στο Δ΄ Δημοτικό γίνεται εποπτεία εκπαιδευτικού της Δ΄ τάξης, έγιναν επτά εποπτικές συναντήσεις και θα υπάρχει συνέχεια και τους επόμενους μήνες. Παράλληλα έγινε συνάντηση με γονείς των μαθητών της συγκεκριμένης τάξης.
 • Επιπλέον υλοποιήθηκε δύο αποκριάτικα Εργαστήρια σε μαθητές των δύο Δημοτικών Σχολείων Φιλιατών και σε συνεργασία με το καλλιτεχνικό εργαστήρι « Αυγό» με θέμα : «Μια στολή, μια ιστορία».
 • Στην Β/βάθμια εκπαίδευση πραγματοποιήθηκαν 2 δίωρες βραχύχρονες παρεμβάσεις σε μαθητές του Γυμνασίου Παραμυθιάς στα τμήματα Γ1, Γ2, Γ3 με θέμα :«Εξαρτήσεις-Διαδίκτυο» και πρόγραμμα πρότζεκτ σε μαθητές του 1ου Λυκείου Ηγουμενίτσας.
 • Επίσης είναι σε εξέλιξη το σεμινάριο εφήβων, πραγματοποιήθηκαν κατά τον τρέχοντα μήνα τέσσερις συναντήσεις.
 • Στα πλαίσια δράσεων που απευθύνονται σε γονείς πραγματοποιήθηκε ομιλία σε γονείς μαθητών του Γυμνασίου Μαργαριτίου με θέμα : « Ο ρόλος των γονέων στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του παιδιού» και ομιλία σε γονείς μαθητών του 3ου Γυμνασίου Ηγουμενίτσας με θέμα : «e- εφηβεία και ο νέος γονεϊκός ρόλος » σε συνεργασία με τον σύλλογο γονέων του σχολείου.
 • Επιπλέον ξεκίνησε κύκλος σεμιναρίου για γονείς. Πραγματοποιήθηκαν ήδη οι δύο πρώτες συναντήσεις και θα συνεχιστούν τον επόμενο μήνα.
 • Στα πλαίσια της τακτικής αρθρογραφίας στον τοπικό τύπο έγινε συγγραφή άρθρου με θέμα  «Ο ρόλος των γονέων στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του παιδιού».
 • Συμμετοχή της επιστημονικά υπεύθυνης του Κ.Π. σε Πανευρωπαϊκό συνέδριο θεραπείας οικογένειας και ζευγαριού.
 • Αποστολή στοιχείων του Κέντρου για το έτος 2017 στον ΟΚΑΝΑ.
 • Τέλος δόθηκε ατομική συμβουλευτική σε επτά περιστατικά.

 Δραστηριότητες του Κέντρου Πρόληψης για μήνα Φεβρουάριο:

 • 1/2/2018  Παρακολούθηση περιστατικού
 • 1/2/2018  Δύο δίωρες βραχύχρονες παρεμβάσεις σε μαθητές του Γυμνασίου Παραμυθιάς, τμήματα Γ1, Γ2, Γ3
 • 2/2/2018  Παρακολούθηση περιστατικού
 • 5/2/2018  Ομιλία σε γονείς μαθητών Γυμνασίου Μαργαριτίου
 • 5/2/2018  Παρακολούθηση περιστατικού
 • 6/2/2018  Εποπτεία εκπαιδευτικού Δ΄ Δημοτικού
 • 6/2/2018  Συγγραφή και δημοσίευση άρθρου στα τοπικά  ΜΜΕ
 • 7/2 – 9/2/2018 Συμμετοχή στο Πανευρωπαϊκό συνέδριο θεραπείας οικογένειας και ζευγαριού
 • 7/2/2018  Ομιλία σε γονείς μαθητών του 3ου Γυμνασίου
 • 7/2/2018  Σεμινάριο εφήβων (3η συνάντηση)
 • 8/2/2018  Συνάντηση με Δ/ντρια Α/βάθμιας
 • 9/2/2018  Συνάντηση με γονείς μαθητών Δ΄ τάξης του Δ΄ Δημοτικού
 • 12/2/2018  Πρόγραμμα σε μαθητές Α΄ τάξης του Δ΄ Δημοτικού Ηγουμενίτσας (2η συνάντηση)
 • 13/2/2018  Εποπτεία εκπαιδευτικού Δ΄ Δημοτικού
 • 13/2/2018  Παρακολούθηση περιστατικού
 • 13/2/2018  Εποπτεία εκπαιδευτικών Δ΄ Δημοτικού
 • 14/2/2018  Σεμινάριο εφήβων (4η συνάντηση)
 • 15/2/2018  Εποπτεία εκπαιδευτικού Δ΄ Δημοτικού
 • 16/2/2018  Παρακολούθηση περιστατικού
 • 16/2/2018  Αποκριάτικο εργαστήρι με μαθητές των δύο Δημοτικών Σχολείων Φιλιατών
 • 20/2/2018  Εποπτεία εκπαιδευτικού Δ΄ Δημοτικού
 • 20/2/2018  Παρακολούθηση περιστατικού
 • 21/2/2018  Σεμινάριο εφήβων (5η συνάντηση)
 • 21/2/2018  Σεμινάριο γονέων (1η συνάντηση)
 • 22/2/2018  Εποπτεία εκπαιδευτικού Δ΄ Δημοτικού 
 • 27/2/2018  Εποπτεία εκπαιδευτικού Δ΄ Δημοτικού
 • 27/2/2018  Πρόγραμμα σε μαθητές Α΄ τάξης του Δ΄ Δημοτικού Ηγουμενίτσας (3η συνάντηση)
 • 27/2/2018  Παρακολούθηση περιστατικού
 • 28/2/2018  Σεμινάριο γονέων (2η συνάντηση)
 • 28/2/2018  Σεμινάριο εφήβων (6η συνάντηση)
 • 28/2/2018  Πρότζεκτ σε μαθητές Α΄ Λυκείου Ηγουμενίτσας


Επανεξελέγη ομόφωνα πρόεδρος του Κ.Π. Αριάδνη η Αλέκα Κοτσώνη 

Την Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου έγινε η γενική συνέλευση των μελών της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας του Κέντρου Πρόληψης ΑΡΙΑΔΝΗ. 

Τα μέλη ενημερώθηκσν από την πρόεδρο του Κ.Π. κυρία Αλεξάνδρα Κοτσώνη για διοικητικά θέματα που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία του Κέντρου Πρόληψης ενώ η κυρία Κων/να Ζιάγκου, ψυχολόγος - επιστημονικά υπεύθυνη έκανε μια σύντομη ενημέρωση για τις προληπτικές δράσεις που υλοποιήθηκαν.

Ακολούθησε η συγκρότηση σε Σώμα του επταμελούς Διοικητικού Συμβουλίου .

Με ομόφωνη ψηφοφορία τα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου είναι οι εξής: 

Αλεξάνδρα Κοτσώνη - Πρόεδρος (Δήμος Ηγουμενίτσας)
Πέτρος Παππάς - Αντιπρόεδρος (Δικηγορικός Σύλλογος)
Θωμάς Γκίκας - Γενικός Γραμματέας (Δήμος Φιλιατών)
Ηλιάνα Σπανοπούλου - Ταμίας (Π.Ε.Θεσπρωτίας)
Δημήτρης Λώλος - Μέλος (Δήμος Σουλίου)
π.Ελευθέριος Κωνσταντής - Μέλος (Ιερά Μητρόπολη)
Αθανάσιος Θεοδώρου - Μέλος (Εργαζόμενος στο Κ.Π)

Τέλος έγινε η κοπή της πίτας.
Ευχόμαστε καλή θητεία και γόνιμη συνεργασία!


ΔΕΛΤΙΟ   ΤΥΠΟΥ

«Η σημερινή Διοίκηση του Κέντρου Πρόληψης – «ΑΡΙΑΔΝΗ» ενημερώνει για τα εις βάρος  της καταγγελλόμενα από μερίδα εργαζομένων σε αυτό…»

Με αφορμή αόριστες καταγγελίες και συκοφαντικά δημοσιεύματα, «ενδεχομένως», κατευθυνόμενα και υποκινούμενα,από μερίδα εργαζομένων, σε βάρος της σημερινής του  Διοίκησης του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Θεσπρωτίας – «ΑΡΙΑΔΝΗ», που είδαν, πρόσφατα, το φως της δημοσιότητας, εμείς, ως Διοικητικό Συμβούλιο, αισθανόμαστε την υποχρέωση να ενημερώσουμε την τοπική κοινωνία για τα, μέχρι πρότινος, κακώς κείμενα του Κέντρου. Επιφυλασσόμαστε, δε, ως προς την άσκηση παντός νομίμου δικαιώματός μας, κατά παντός υπευθύνου.

            Για το λόγο αυτό, τη Δευτέρα, 29/1/2018, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ηγουμεν ίτσας, ενημερώσαμε λεπτομερώς τους Δημοτικούς Συμβούλους και το ακροατήριο για όσα μας καταγγέλλουν ως νέο Διοικητικό Συμβούλιο, μερίδα εργαζομένων, που έχασαν «κεκτημένα» προνόμια και προσπαθούν, με παραπλανητικό τρόπο, με ψευδή,ανυπόστατα και αίολα δημοσιεύματα, να υποβαθμίσουν τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και να υπονομεύσουν τις πολλαπλές δράσεις του Κέντρου, που γίνονται προς όφελος των μαθητών, των γονιών, των εκπαιδευτικών, των συμπολιτών μας.

Την 14/9/2016 αναλάβαμε τη διοίκηση του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Θεσπρωτίας – «ΑΡΙΑΔΝΗ». Ενός ανεξάρτητου Ν.Π.Ι.Δ., με διοικητική αυθυπαρξία, αυτονομία και αυτοτέλεια, που αποφασίζει επί παντός θέματος που αφορά στη λειτουργία του. Οι δε αποφάσεις του Δ.Σ., ως προς τη νομιμότητά τους, κρίνονται από τις αρμόδιες αρχές και όργανα διοικητικής, ελεγκτικής και δικαστικής φύσης και χαρακτήρα.

Με γνώμονα την άσκηση χρηστής διοίκησης, σύμφωνα, πάντα, με την κείμενη νομοθεσία και τις ισχύουσες διατάξεις,  και με βάση τις αρχές της αξιοκρατίας, της διαφάνειας και της δικαιοσύνης, εφαρμόσαμε την τάξη και τη νομιμότητα, γιατί θεωρούμε ότι ζούμε σε ευνομούμενη πολιτεία και διαχειριζόμαστε τα χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού με φειδώ και νοικοκυροσύνη.

Γιατί όπως είπε και ο Λένιν,

                    «ο έλεγχος είναι η τελευταία ρανίδα της εμπιστοσύνης».

Και όχι απλά πείσαμε το ακροατήριο, αλλά αποσπάσαμε για  το έργο μας την εμπιστοσύνη και τη στ ήριξη όχι μόνο του Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας, αλλά και του Δημάρχου και σύσσωμου του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ηγ/τσας, πλην του δημοτικού Συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης!!!

            Στόχος μας, το άνοιγμα του Κέντρου Πρόληψης στην τοπική κοινωνία, με υγιείς δράσεις, με σχολικές παρεμβάσεις και  σεμινάρια σε μαθητές-εφήβους, γονείς και εκπαιδευτικούς, με βιωματικά εργαστήρια ελεύθερης έκφρασης και δημιουργικής απασχόλησης, με ημερίδες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοιν ής γνώμης σε θέματα εξαρτήσεων (όχι μόνο σε ναρκωτικά, αλλά και σε αλκοόλ, κάπνισμα, διαδίκτυο, τζόγο), καθώς και ευαίσθητα θέματα ψυχικής υγείας και ισορροπίας, όπως σχολική βία, κατάθλιψη, ενδοοικογενειακή β ία και κακοποίηση, σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση, που, δυστυχώς, λαμβάνουν ανησυχητικά αυξανόμενες διαστάσεις και στην περιοχή μας.

            ’λλωστε, οι συμπολίτες μας βλέπουν το επιτελούμενο έργο της νέας Διοίκησης του Κέντρου Πρόληψης – «ΑΡΙΑΔΝΗ» και μας έχουν αγκαλιάσει, όχι μόνο με τη μαζική συμμετοχή τους στις ημερίδες και τις πολλαπλές εκδηλώσεις, αλλά και με την εθελοντική προσφορά και τις χορηγίες τους στις δράσεις μας.

            Σε αγαστή συνεργασία, για πρώτη φορά, και με άλλους φορείς, όπως ο Συμβουλευτικός Σταθμός Νέων Β/θμιας Εκπ/σης, το ΚΕ.Δ.Δ.Υ., το Κ.Ψ.Υ. Ηγ/τσας, το Περιφερειακό Τμήμα Ηγ/τσας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού η Αστυνομική Δ/νση Θεσπρωτίας, ο Ιατρικός και ο Δικηγορικός Σύλλογος, πετύχαμε να εμφυσήσουμε την ιδέα του εθελοντισμού και της κοινωνικής προσφοράς σε πλειάδα συμπολιτών μας και να τους καταστήσουμε συνοδοιπόρους στο δικό μας όραμα, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου!!!

                                            Η Πρόεδρος του Κ.Π. Θεσπρωτίας  – «ΑΡΙΑΔΝΗ»

      Κοτσώνη    Αλεξάνδρα


Με αφορμή την ομιλία που έγινε στο Γυμνάσιο Μαργαριτίου παραθέτω τα κύρια σημεία. Ευχόμαστε και άλλοι σύλλογοι γονέων να καταθέσουν αιτήματα για ανάλογες ομιλίες στα σχολεία όπου δραστηριοποιούνται.

«Ο ρόλος των γονέων στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του παιδιού»

Ο ρόλος του γονέα είναι ο μοναδικός ίσως ρόλος για τον οποίο ο άνθρωπος δεν εκπαιδεύεται, δεν προετοιμ άζεται για τις απαιτήσεις και τις ευθύνες που αυτός συνεπάγεται αλλά βασίζεται στην αγάπη, το ένστικτο και τον αυτοσχεδιασμό. Η συμπεριφορά του γονέα απέναντι στα παιδιά και η γενικότερη μέθοδος διαπαιδαγώγησης επηρεάζονται από μια πληθώρα παραγόντων που παρουσιάζονται παρακάτω:

 • Οι αντιλήψεις που έχουν οι γονείς αναφορικά με το ρόλο τους, οι προσδοκίες που διαμορφώνουν για το παιδί τους.
 • Η ψυχολογική κατάσταση των γονέων και οι συναισθηματικές τους διακυμάνσεις, οι οποίες επηρεάζουν τον τρόπο που θα συμπεριφερθούν στο παιδί.
 • Η σχέση του ζευγαριού. Μια λειτουργική συζυγική σχέση υποβοηθάει τον γονεϊκό ρόλο ενώ αντίθετα προβλήματα στη σχέση του ζευγαριού επηρεάζουν αρνητικά την ανάπτυξη του παιδιού.
 • Οι επαφές με άλλους γονείς δημιουργούν συχνά ένα υποστηρικτικό δίκτυο ανταλλαγής πληροφοριών αλλά και έκφρασης προβληματισμών για την διαπαιδαγώγηση.
 • Το μορφωτικό, κοινωνικό και οικονομικό υπόβαθρο των γονιών επηρεάζει  την συμπεριφορά και τις προσδοκίες τους απέναντι στο παιδί και καθορίζουν τα ερεθίσματα που θα δεχτεί το τελευταίο από το οικογενειακό του περιβάλλον.
 • Το μέγεθος της οικογένειας, η σειρά γέννησης του κάθε παιδιού επιδρούν στην ψυχοσύνθεσή του αλλά και στις προσδοκίες των γονέων. Σε μια πολυμελή οικογένεια δίνεται έμφαση στην ομάδα ενώ σε μια ολιγομελή οικογένεια το ενδιαφέρον του γονέα επενδύεται περισσότερο στα παιδιά με αποτέλεσμα να είναι διαφορετικές οι απαιτήσεις.
 • Οι πηγές άγχους στην οικογένεια. Οι επαγγελματικές υποχρεώσεις των γονέων και οι σχέσεις με την οικογένεια προέλευσης αναφέρονται συχνά ως πηγές άγχους. Η άμεση εμπλοκή  της προηγούμενης γενιάς στο μεγάλωμα των παιδιών δημιουργεί  συχνά προβλήματα οριοθέτησης στην ίδια την οικογένεια.
 • Η συμπεριφορά του ίδιου του παιδιού. Η σχέση γονέων-παιδιού δεν είναι μονόδρομη αλλά είναι κυρίως σχέση αλληλεπ ίδρασης. Το παιδί με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του επιδρά, επηρεάζει και διαμορφώνει τη συμπεριφορά των γονιών και αντίθετα.

 Η επιστημονικά υπεύθυνη του Κ.Π. ΑΡΙΑΔΝΗ 

Ζιάγκου Κων/να


Απολογισμός δράσεων του Κέντρου Πρόληψης για μήνα Ιανουάριο 2018
 • Τα στελέχη του Κέντρου τον μήνα Ιανουάριο συνέχισαν την υλοποίηση δράσεων που είχαν προγραμματιστεί και ξεκινήσει τους προηγούμενους μήνες, επιπλέον υλοποίησαν νέες δράσεις μετά από αιτήματα.
 • Συγκεκριμένα αναφορικά με δράσεις που απευθύνονται στην Α/βάθμια εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Δ/ντ ή και δύο εκπαιδευτικούς του Δ΄ Δημοτικού Ηγουμενίτσας με σκοπό την εφαρμογή του προγράμματος «Η παλέτα των συναισθημάτων» σε μαθητές της Α΄ τάξης. Πραγματοποιήθηκε ήδη η πρώτη συνάντηση που είχε θέμα : « Ζωγραφίζοντας κάποιον/κάτι που αγαπώ». Θα ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις του συγκεκριμένου προγράμματος.
 • Πραγματοποιήθηκε συνεργασία με τους Δ/ντές του Α΄ και Β΄ Δημοτικού Φιλιατών για την υλοποίηση αποκριάτικων εργαστηρ ίων με μαθητές που θα γίνει σε συνεργασία με το καλλιτεχνικό εργαστήριο «το Αβγό».
 • Πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνάντηση με μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του 2ου Δημοτικού Ηγουμενίτσας του προγράμματος «Αν θα μπορούσα τον κόσμο να άλλαζα».
 • Στην Β/βάθμια εκπαίδευση πραγματοποιήθηκαν 4 δίωρες βραχύχρονες παρεμβάσεις σε μαθητές του Γυμνασίου Παραμυθιάς στα τμήματα Α1, Α2, Α3, Β1, Β2, Β3 με θέμα « Εξαρτήσεις-Διαδίκτυο».
 • Έγινε ενημέρωση σε μαθητές όλων των Γυμνασίων Ηγουμενίτσας και συγκέντρωση συμμετοχών προκειμένου να υλοποιηθεί σεμινάριο εφήβων. Υλοποιήθηκαν ήδη δύο συναντήσεις και θα υπάρχει συνέχεια τον επόμενο μήνα.
 • Πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τους Δ/ντές του 2ου Γυμνασίου και 1ου Λυκείου Ηγουμενίτσας για προγραμματισμό παρεμβάσεων στα σχολεία τους.
 • Στα πλαίσια δράσεων που απευθύνονται σε γονείς πραγματοποιήθηκε συνάντηση με μέλη του συλλόγου γονέων του 3ου Γυμνασίου Ηγουμενίτσας για την υλοποίηση ομιλίας σε γονείς. Επίσης συνάντηση με τον σύλλογο γονέων του 2ου Γυμνασίου Ηγουμενίτσας για προγραμματισμό ομιλίας σε γονείς που ήδη πραγματοποιήθηκε τον τρέχοντα μήνα και είχε θέμα «e-εφηβεία- γονείς μπροστά σε νέες προκλήσεις».
 • Επιπλέον συνεργασία με τον σύλλογο γονέων του Α΄ Δημοτικού Φιλιατών για την υλοποίηση ομιλίας σε γονείς που θα γίνει τον Μάρτιο με θέμα την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση.
 • Στα πλαίσια της δικτύωσης του Κέντρου με άλλους φορείς πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την πρόεδρο του συλλόγου φροντιστηρίων ξένων γλωσσών για την υλοποίηση ομιλίας τον Μάρτιο με θέμα ’γχος των εξετάσεων.
 • Επίσης έγινε συνάντηση με σκοπό μελλοντική συνεργασία με εργαζόμενη του κοινωνικού παντοπωλείου Ηγουμενίτσας.
 • Στα πλαίσια της τακτικής αρθρογραφίας στον τοπικό τύπο έγινε συγγραφή άρθρου με θέμα  «Οι έφηβοι και η Πρόληψη ως τρόπος ζωής».
 • Τέλος δόθηκε ατομική συμβουλευτική σε οκτώ περιστατικά.

 Δραστηριότητες του Κέντρου Πρόληψης για μήνα Ιανουάριο:

 • 9/1/2018  Παρακολούθηση περιστατικού
 • 10/1/2018  Συνάντηση συνεργασίας με πρόεδρο συλλόγου φροντιστηρίων ξένων γλωσσών
 • 11/1/2018  Συνεργασία με Δ/ντή και δύο εκπαιδευτικούς Δ΄ Δημοτικού για πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί σε μαθητές Α΄ τάξης
 • 15/1/2018  Συνεργασία με Α΄ και Β΄ Δημοτικό Φιλιατών και σύλλογο γονέων
 • 15/1/2018  Παρακολούθηση περιστατικού
 • 16/1/2018  Συνεργασία με Δ/ντή 3ου Γυμνασίου Ηγουμενίτσας
 • 17/1/2018  Συνάντηση με εκπαιδευτικούς Δ΄ Δημοτικού
 • 18/1/2018  Παρακολούθηση περιστατικού
 • 18/1/2018  Παρακολούθηση περιστατικού
 • 18/1/2018  Συνεργασία με Δ/ντή 2ου Γυμνασίου Ηγουμενίτσας και πρόεδρο συλλόγου γονέων
 • 19/1/2018  Συνάντηση - ενημέρωση με εργαζόμενη του κοινωνικού παντοπωλείου Ηγουμενίτσας
 • 19/1/2018  Συνεργασία με Δ/ντρια Α/βάθμιας Εκπαίδευσης και Υπεύθυνο Σχολικών Δραστηριοτήτων
 • 19/1/2018  Συνάντηση με Δ/ντή 1ου Λυκείου και 2ου Γυμνασίου
 • 22/1/2018  Παρακολούθηση περιστατικού
 • 23/1/2018  Συνάντηση με μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου γονέων του 3ου Γυμνασίου Ηγουμενίτσας για προγραμματισμό ομιλίας
 • 24/1/2018  Συνάντηση με γονείς 2ου Γυμνασίου Ηγουμενίτσας για προγραμματισμό ομιλίας
 • 24/1/2018  Επικοινωνία με Δ/ντή Γυμνασίου Παραμυθιάς
 • 24/1/2018  Παρακολούθηση περιστατικού
 • 25/1/2018  Συνάντηση με Δ/ντή 4ου Δημοτικού
 • 26/1/2018  Εφαρμογή προγράμματος σε μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του Β΄ Δημοτικού Ηγουμενίτσας (2η συνάντηση)
 • 26/1/2018  Ενημέρωση σε μαθητές όλων των Γυμνασίων Ηγουμενίτσας για συμμετοχή σε σεμινάριο
 • 27/1/2018  Σεμινάριο εφήβων (1η συνάντηση)
 • 29/1/2018  Πρόγραμμα σε μαθητές Α΄ τάξης του Δ΄ Δημοτικού Ηγουμενίτσας (1η συνάντηση)
 • 29/1/2018  Δύο δίωρες βραχύχρονες παρεμβάσεις σε μαθητές του Γυμνασίου Παραμυθιάς, τμήματα Α1, Α2, Α3
 • 30/1/2018  Παρακολούθηση περιστατικού
 • 31/1/2018  Δύο δίωρες βραχύχρονες παρεμβάσεις σε μαθητές του Γυμνασίου Παραμυθιάς, τμήματα Β1, Β2, Β3
 • 31/1/2018  Ομιλία σε γονείς μαθητών 2ου Γυμνασίου Ηγουμενίτσας
 • 31/1/2018  Παρακολούθηση περιστατικού
 • 31/1/2018  Σεμινάριο εφήβων (2η συνάντηση)


Οι έφηβοι και η Πρόληψη ως τρόπος ζωής [1]

             Πρόληψη είναι, ουσιαστικά, η σύνθετη διαδικασία πολυεπίπεδων παρεμβάσεων –από τον άνθρωπο μ έχρι την κοινότητα συνολικά– με στόχο την αναίρεση των κοινών γενεσιουργών αιτιών όλων των εξαρτητικών συμπεριφορών και των ψυχοκοινωνικών δυσκολιών που συνδέονται με αυτή. Είναι η τέχνη της συμβολής στην (επανα)συγκρότηση του συλλογικού και της κοινότητας, με την κατά το δυνατό πλήρη ανάπτυξη των μελών της, με έμφαση στην αναζήτηση συνδέσεων μεταξύ συλλογικής αλληλεγγύης και προσωπικής αυτονομίας, δια μέσου ανθρώπινων αρχών και αξιών. Είναι μια διαδικασία έντασης εργασίας και «έντασης σχέσεων», ξετυλίγεται μέσα στην κοινότητα και μαζί με την κοινότητα, όχι από καθέδρας. Τελικά, «η τέχνη της πρόληψης δεν είναι επ άγγελμα, δεν μαθαίνεται. Είναι τέχνη  ζωής που προϋποθέτει για την άσκησή της Πίστη, Ανθρωπιά και πορεία Αυτογνωσίας»[2].

            Με λίγα λόγια τα Κέντρα Πρόληψης (εφεξής ΚΠ), ως οι κατεξοχήν φορείς παροχής υπηρεσιών πρόληψης των εξαρτήσεων στον Ελλαδικό χώρο, υιοθετούν μια φιλοσοφία που αξιώνει να αφουγκράζεται τις τοπικές κοινωνίες και τις ανάγκες των μελών της προσαρμόζοντας τις δράσεις της στην ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου κ άθε φορά πεδίου δράσης ενώ παράλληλα προσβλέπει στην ανάπτυξη μιας ζωντανής, ισότιμης, πρότυπης σχέσης ανατρέποντας εν τη πράξη την καθέδρας σχέση «ειδικού» και «μή ειδικού». Παρά τις κυρίαρχες αναπαραστ άσεις περί την πρόληψη, μια μονάχα πλευρά των παρεμβάσεων πρόληψης των εξαρτήσεων αφορά στην παροχή πληροφοριών. Το μεγαλύτερο μέρος τους αφορά στην καλλιέργεια σχέσεων και γνώσεων μέσω μιας εξακολουθητικής, μακρόχρονης εκπαιδευτικής διαδικασίας διαφορετικής και δημιουργικά συμπλεκόμενης με την ψυχοσυναισθηματική και κοινωνική ενδυνάμωση των μελών των κοινοτήτων προκειμένου να υιοθετήσουν/ αναπλ άσουν/ δημιουργήσουν θετικά πρότυπα και τρόπους ζωής.

            Σημαντική ομάδα- στόχος, των παρεμβάσεων πρόληψης των ΚΠ, αποτελούν και οι έφηβοι, η στόχευση αυτή διόλου τυχαία δεν είναι. Μέχρι τη λεγόμενη προεφηβεία το παιδί έχει ζήσει με την αίσθηση ενός κοινωνικού κόσμου όπου η οικογένεια και ο στενός κοινωνικός της κύκλος κυριαρχούν στη διαμόρφωση των αντιλήψεων του για τον κόσμο που το περιβάλλει. Η εφηβεία, ως ηλικιακό στάδιο, σηματοδοτείται από ραγδαίες αλλαγές σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής του παιδιού και την αλλαγή του προσανατολισμού του από το οικογενειακό στο εξωτερικό περιβάλλον. Ξεκινά με αντιδράσεις που στρέφονται κατά βάση σε δομημένα κοινωνικά και οικογενειακά μοτίβα που ο/η έφηβος, έως τη στιγμή εκείνη, εκλαμβάνει ως δεδομένα, η ατομικότητα μοιάζει να ξεπερνά τον εαυτό της και στρέφεται για πρώτη φορά, ακόμη και επιθετικά, απέναντι στις παγιωμένες κοινωνικές του σχέσεις.

            Το κύριο χαρακτηριστικό του/ης εφήβου είναι η έντονη επιθυμία και τάση να αποκτήσει νέες εμπειρίες, να πειραματιστεί και να δοκιμάσει νέες μορφές συμπεριφοράς διεκδικώντας συνειδητά ή και ασυνείδητα μια ιδεατή αυτονομία. Είναι αυτή η αναζήτηση της αυτονομίας, της διαφοροποίησης και της νέας ταυτότητας που μπορούν δυνητικά να οδηγήσουν στον πειραματισμό και με την ουσία ή το δυνάμει εξαρτητικό αντικείμενο εν γένει. Αν η άφιξη στην προεφηβεία πραγματοποιείται με αποσκευές σηματοδοτημένες από έναν μάλλον περιορισμένο κόσμο, περιστρεφόμενο γύρω από τον οικογενειακό άξονα, βασική ανάγκη και έγνοια των εφήβων αποτελεί η ένταξη σε ομάδα εκτός οικογένειας και η αποδοχή από τα μέλη της. Οι ομάδες των συνομηλίκων δημιουργούν «συλλογικούς κόσμους» που βρίσκονται πολλές φορές σε αντίθεση με τις αξίες που κυριαρχούν στην οικογένεια.

            Σύμφωνα με την πολυετή εμπειρία των ΚΠ αλλά και των «ειδικών των εξαρτήσεων» όπως για παρ άδειγμα οι Μάτσα και Αντωνίου, οι παρεμβάσεις στα πλαίσια του σχολικού περιβάλλοντος μπορούν «όχι μόνο να βοηθήσουν τον έφηβο να αντιμετωπίσει τις αναπτυξιακές προκλήσεις της ηλικίας που διανύει, αλλά συγχρόνως δημιουργούν ένα ασφαλές περιβάλλον κατάλληλο για την ενίσχυση της αυτονομίας και την οριοθέτηση στόχων προς την ομαλή ένταξη στην ενήλικη ζωή». Με γνώμονα αυτή την κατανόηση τα ΚΠ οργανώνουν, σε συνεργασία με τις κατά τόπους σχολικές μονάδες, σειρά βραχύχρονων αλλά και μακρόχρονων επαναλαμβανόμενων παρεμβάσεων εντός και εκτός σχολικού χώρου. Με εστιάσεις και μεθολογίες που ακολουθούν το ηλικιακό στάδιο της εκάστοτε ομάδας αλλά και τα ιδιαίτερα πολιτισμικά χαρακτηριστικά του κάθε τόπου οι λειτουργοί πρόληψης στοχεύουν στην ενίσχυση του «δυνατού κομματιού εαυτού», πριν αυτό αλλοιωθεί στη χρήση ή την εν γένει εξαρτητική συμπεριφορά, ώστε να συνεχίσουν να εξελίσσονται αξιοποιώντας εποικοδομητικά ουσιαστικές σχέσεις, το υπαρκτό προσωπικό καθώς και το διαθέσιμο κοινωνικό δυναμικό τους.

            Πιο συγκεκριμένα, στόχοι της συγκρότησης και λειτουργίας ομάδων εφήβων, εντός και εκτός σχολείου αλλά πάντα με επίκεντρο τη βιωματική μάθηση είναι: η υποστήριξη και ενίσχυση της ικανότητας ενδοσκόπησης και ενσυναίσθησηςˑ η ενίσχυση της ικανότητας κατανόησης και διαχείρισης των πολλαπλών επιρροών, συμπεριλαμβανομένων αυτών μεταξύ ομοτίμωνˑ η καλλιέργεια δεξιοτήτων κατανόησης, έκφρασης, διαχείρισης των συναισθημάτων των μελώνˑ η συμφιλίωση με τον ανανεωτικό ρόλο τουςˑ η καλλιέργεια πνεύματος συνεργασ ίας και αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση των δυσκολιών. Τελικά, η στήριξη τους στη δημιουργία μιας προσωπικής ιστορίας που δεν θα στοιχειώνεται από φόβους, συναισθήματα μειονεξίας, αδυναμίας και απροσδιόριστης αγωνίας, αλλά θα αντλεί από ένα δημιουργικό χάος για να οικοδομήσει το καινούργιο στο στέρεο έδαφος της εμπιστοσύνης στον εαυτό και της προστατευτική δύναμης της συλλογικότητας.

            Με γνώμονα τα παραπάνω το ΚΠ «Αριάδνη» , έχοντας ήδη επισκεφτεί, με τη συνεργασία των τοπικών Σχολικών Μονάδων, όλες τις τάξεις των Γυμνασίων της πόλης και έχοντας αναπτύξει δεσμούς με τις/ους εφήβους, ξεκινά «Σεμινάρια εφήβων» με την εθελοντική συμμετοχή των παιδιών που εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους στις σχολικές μας συναντήσεις. Στόχος μας, η προσπάθεια κατανόησης και στήριξης του εφήβου καθώς και των πλαισίων που δραστηριοποιείται για μια δημιουργική και λειτουργική πορεία μέσα στην διεργασία του ζειν και την ανάπτυξη της αυτοποιητικής δυνατότητάς τους – απαραίτητης στην σύμπλοκη εποχή στην οποία καλείται να ενηλικιωθεί και να αρτιωθεί ως αυτόνομο άτομο.

Θανάσης Χ. Θεοδώρου

εργαζόμενος στο Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωνγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας «Αριάδνη»

 • [1]    Το άρθρο αντλεί το υλικό του από το συλλογικό έργο/ βιβλίο του Σωματείου των Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης: Κοινότητα, Πρόληψη των Εξαρτ ήσεων, Κέντρα Πρόληψης. Φιλοσοφία, πρακτική, προβλήματα, προτάσεις. Αθήνα:2016,  e-book
 • [2]    Ζαφειρίδης, Φ. (1998). Πρόληψη των ναρκωτικών: Οι αθέατες όψεις του προβλήματος. Ιατρικά Θέματα, τ. 13, σ. 27-30.


ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ >>>

 

ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ “ΑΡΙΑΔΝΗ”

Κυρά Βασιλικής 10 - Ηγουμενίτσα - Τ.Κ. 461 00 -

Τηλ.: 26650 25140 - Fax: 26650 28885- email: mithos@otenet.gr