ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ - ΦΟΡΕΙΣ - ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ, Σχολή Γονέων, Τι είναι τα ναρκωτικά; Τι είναι εθισμός; Τι είναι εξάρτηση; Πού μπορώ να απευθυνθώ; ΑΡΘΡΑ

Επικαιρότητα

Καλώς ήρθατε στον δικτυακό τόπο του Κέντρου Πρόληψης εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας Νομού Θεσπρωτίας “ΑΡΙΑΔΝΗ”


«Πως να διαχειριστώ το άγχος μου»

Το εργαστήριο διαχείρισης άγχους για ενήλικες που έγινε στο Κέντρο Πρόληψης «ΑΡΙΑΔΝΗ» εκτός της μεγάλης συμμετοχής υπήρξε και η αφορμή για αυτό το άρθρο.

Είναι γεγονός ότι το άγχος είναι μέρος της ζωής μας, αποτελεί την κινητήρια δύναμη αρκετές φορές για να πετύχουμε τους στόχους μας. Είναι κομμάτι μιας καθημερινότητας με  αυξανόμενες απαιτήσεις, μια καθημερινότητα χωρίς σταθερές με μεταβολές και αλλαγές που επηρεάζουν με πολλούς τρόπους.

Η συνεχιζόμενη κρίση στη χώρα μας ενισχύει αυτή την αίσθηση της αβεβαιότητας και ανασφάλειας.

Πολλοί συμμετέχοντες στο εργαστήριο αναφέρθηκαν στις παραπάνω αλλαγές στο κοινωνικό περιβάλλον ως πηγή άγχους. Είναι σίγουρο ότι δεν μπορούμε να τα ελέγξουμε όλα, δεν μπορούμε να ελέγξουμε τις κοινωνικές εξελίξεις που συμβαίνουν και σε παγκόσμιο επίπεδο, μπορούμε όμως να εστιάσουμε στα πράγματα που μπορούμε να ελέγξουμε , αυτά που είναι στην δική μας ρεαλιστική ζώνη ελέγχου. Ποιά είναι αυτή ; Ας προσπαθήσουμε να κάνουμε την δουλειά μας όσο πιο καλά και δημιουργικά, ας αφιερώσουμε χρόνο για τους αγαπημ ένους μας, ας προσπαθήσουμε να βελτιωθούμε εμείς ως άνθρωποι κοιτώντας τα δικά μας αποθέματα, τις δικές μας ικανότητες. Επιδιώκοντας μικρές καθημερινές νίκες, φροντίζοντας την προσωπική μας πορεία είμαστε πιο κοντά σε αλλαγές εφικτές αλλά και στην ανθεκτικότητα που χρειαζόμαστε για να αντέξουμε στην πληθώρα αλλαγών.

Μια άλλη πηγή άγχους είναι και οι πολλαπλοί ρόλοι που έχουμε επωμιστεί. Είμαστε επαγγελματίες, γονείς, φροντιστές αγαπημένων προσώπων και πολλοί άλλοι ρόλοι.

Συχνά δυσκολευόμαστε να κουμαντάρουμε όλους τους ρόλους, τρέχουμε να προλάβουμε , δεν τα καταφέρνουμε πάντα και το αποτέλεσμα είναι έλλειψη ικανοποίησης, ενοχές και θλίψη. Πίσω από τους ρόλους είναι  ο άνθρωπος, ο εαυτός. Αυτόν τον φροντίζουμε άραγε ;

Είναι βασικό να γνωρίζουμε τις ανάγκες μας και τα θέλω μας. Γνωρίζουμε τα πρέπει μόνο και τα βάζουμε πάνω από τα θέλω μας. Αυτό από μόνο του δημιουργεί εντάσεις, πίεση και άγχος. Ας αναλογιστούμε ποιες είναι οι δικές μας ανάγκες , ποιοι θέλουμε να είμαστε, ποιες είναι οι αξίες μας.

 Ο χρόνος που αφιερώνουμε στον εαυτό μας είναι πολύτιμος και πηγή πολλών απαντήσεων σε ό,τι μας απασχολεί. Δραστηριότητες που μας ευχαριστούν, συναναστροφές με ανθρώπους που μπορούν να μας ακούσουν και μας νοιάζονται  είναι μερικοί τρόποι να ανταπεξέλθουμε σε πιέσεις που μας ξεπερνούν, σε προσδοκίες που μας συνθλίβουν. Να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό όταν πιστεύουμε ότι δεν έχουμε τα αποθέματα για να αντιμετωπίσουμε το άγχος είναι επίσης μια εναλλακτική λύση. Αλλιώς θα σε συμβουλέψει ο φίλος, ο συγγενής, αλλιώς θα σε βοηθήσει ο ειδικός ψυχικής υγείας να έρθεις σε επαφή με τον βαθύτερο εαυτό και τα αδιέξοδα που τον πληγώνουν.

Κυρίως και αυτό θέλω να το μοιραστώ μαζί σας ως σοφία από το εργαστήριο να τολμάμε να παραδεχόμαστε ότι δεν είμαστε τέλειοι, ότι το να είμαστε αγχωμένοι δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε ικανοί να διαχειριστούμε την ζωή μας.

Το άγχος στις διάφορες μορφές του, είτε ως σκέψη, συμπεριφορά ή σύμπτωμα είναι ένα μήνυμα με αποδέκτη μόνο εμάς. Τί χρειαζόμαστε, τί έχουμε ανάγκη, τί μας ευχαριστεί, τί προτεραιότητες έχουμε, για τί είμαστε ευγνώμονες ; Ας δώσουμε τον χρόνο που μας αναλογεί για να απαντήσουμε σε αυτά τα ερωτήματα και να κ άνουμε το άγχος μέρος μιας καθημερινότητας που ξεκουράζει και αναπτύσσει.

Κων/να Ζιάγκου

Ψυχολόγος – Οικογενειακή Σύμβουλος

Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κ.Π. ΑΡΙΑΔΝΗ


«Εργαστήριο διαχείρισης άγχους για ενήλικες»

Το Κέντρο Πρόληψης «ΑΡΙΑΔΝΗ» διοργανώνει την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 10:00 – 12:30 εργαστήριο για την διαχείριση του άγχους που απευθύνεται στον γενικό πληθυσμό.

Σκοπός του εργαστηρίου είναι οι συμμετέχοντες με βιωματικό και συνεργατικό τρόπο να κατανοήσουν την φύση του άγχους και να αποκτήσουν δεξιότητες για την διαχείρισή του.

Εισηγήτρια είναι η κα Κων/να Ζιάγκου, ψυχολόγος και επιστημονικά υπεύθυνη στο Κ.Π. «ΑΡΙΑΔΝΗ».

Χώρος διεξαγωγής του εργαστηρίου είναι τα γραφεία του Κέντρου Πρόληψης (Κυρά Βασιλικής 10).

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 2665025140 μέχρι τις 23 Ιανουαρίου. Η συμμετοχή όπως σε κάθε δράση του Κέντρου είναι δωρεάν.

Η πρόεδρος του Κ.Π. ΑΡΙΑΔΝΗ 

Κοτσώνη Αλεξάνδρα


ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ >>>

 

ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ “ΑΡΙΑΔΝΗ”

Κυρά Βασιλικής 10 - Ηγουμενίτσα - Τ.Κ. 461 00 -

Τηλ.: 26650 25140 - Fax: 26650 28885- email: mithos@otenet.gr