ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ - ΦΟΡΕΙΣ - ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ, Σχολή Γονέων, Τι είναι τα ναρκωτικά; Τι είναι εθισμός; Τι είναι εξάρτηση; Πού μπορώ να απευθυνθώ; ΑΡΘΡΑ

ΑΡΧΕΙΟ ΔΡΑΣΕΩΝ 2018

ΑΡΧΕΙΑ ΔΡΑΣΕΩΝ ΕΤΟΥΣ:2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012

Απολογισμός δράσεων του Κέντρου Πρόληψης για το Έτος 2018


Παράσταση αφήγησης από το ΚΠ ΑΡΙΑΔΝΗ

Το Κέντρο Πρόληψης ΑΡΙΑΔΝΗ γιορτάζει τα Χριστούγεννα με ένα δώρο για τους μικρούς φ ίλους που φοιτούν στο Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο! Σας καλούμε σε μια παράσταση αφήγησης στο Α’ Δημοτικό Σχολείο στις 18.00.Η είσοδος είναι ελεύθερη


Απολογισμός δράσεων του Κέντρου Πρόληψης για μήνα Νοέμβριο 2018

Τον Νοέμβριο έγινε συνάντηση με στελέχη πρόληψης του ΚΕΘΕΑ με σκοπό την συνεργασία για υλοποίηση δράσεων με την Ελληνική Αστυνομία τον μήνα Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

 • Πραγματοποιήθηκαν βραχύχρονες παρεμβάσεις σε συνεργασία με την αστυνομία σε μαθητές των τμημ άτων Γ1  και Γ2 του Β΄ Γυμνασίου Ηγουμενίτσας και σε μαθητές των τμημάτων Γ1 και Γ2 του Γ΄ Γυμνασίου με θέμα «Εξαρτήσεις».
 • Έγινε ομιλία σε γονείς μαθητών του 7ου Νηπιαγωγείου Ηγουμενίτσας με θέμα «Η πρόληψη πάει στο νηπιαγωγείο» και δεύτερη ομιλία σε γονείς μαθητών του Νηπιαγωγείου Μαυρουδίου με θέμα «Γονείς αρχιτέκτονες της ζωής των παιδιών».
 • Τέλος συμμετείχε η επιστημονικά υπεύθυνη σε διήμερο εκπαιδευτικό εργαστήριο του ΟΚΑΝΑστην Αθήνα με θέμα «Εισαγωγή στο playbacktheater»

Δραστηριότητες του Κέντρου Πρόληψης για μήνα Νοέμβριο:

 • 2/11/2018  Συνάντηση με υπεύθυνους ΚΕΘΕΑ
 • 15/11/2018  Παρέμβαση σε μαθητές Β΄ Γυμνασίου Ηγουμενίτσας, τμήματα Γ1 και Γ2
 • 15/11/2018  Παρέμβαση σε μαθητές Γ΄ Γυμνασίου Ηγουμενίτσας, τμήμα Γ1
 • 19/11/2018  Παρέμβαση σε μαθητές Γ΄ Γυμνασίου Ηγουμενίτσας, τμήμα Γ2
 • 22/11-23/11/2018  Συμμετοχή σε εκπαίδευση του ΟΚΑΝΑ
 • 26/11/2018  Ομιλία σε γονείς μαθητών του 7ου Νηπιαγωγείου Ηγουμενίτσας
 • 29/11/2018  Ομιλία σε γονείς μαθητών του Νηπιαγωγείου Μαυρουδίου


Εργαστήρια ενδυνάμωσης για γονείς με παιδιά στο Δημοτικό

3 δίωρα Εργαστήρια

Έναρξη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018, ώρα 18:00 – 20:00 

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «ΑΡΙΑΔΝΗ» διοργανώνει εργαστήρια γονέων με παιδιά που φοιτούν στο Δημοτικό.

Η δημιουργία μιας υγιούς και ευτυχισμένης οικογένειας είναι ένα υπέροχο αλλά και περίπλοκο ταξίδι.

Τα εργαστήρια γονέων που θα διοργανώσει το Κέντρο Πρόληψης αποτελούνται από 3 συναντήσεις και έχουν στόχο να ενημερώσουν και να υποστηρίξουν τους γονείς που θα συμμετέχουν.

Ως γονείς θα έχετε την ευκαιρία να συναντηθείτε με άλλους γονείς, που μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες με εσ άς, να συζητήσετε συγκεκριμένα προβλήματα που σας απασχολούν και να μάθετε, με έναν απλό και εύκολο τρόπο, εργαλεία, μοντέλα και τεχνικές που θα σας βοηθήσουν με την καθοδήγηση της ψυχολόγου – επιστημονικά υπεύθυνης κας Κωνσταντίνας Ζιάγκου.

Θα πραγματοποιηθούν τα ακόλουθα εργαστήρια :

1)      «Λειτουργική Επικοινωνία : Πως μπορούμε να μιλάμε και να ακούμε με ανοιχτές καρδιές»

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου και ώρα 18:00 – 20:00

2)      «Συγκρούσεις στην οικογένεια : Μπαίνουμε στη θέση του παιδιού»

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου και ώρα 18:00 – 20:00

3)      «Μαθαίνω να διαχειρίζομαι το άγχος μου»

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου και ώρα 18:00 – 20:00

Χώρος διεξαγωγής :                                                                                

Τα εργαστήρια θα γίνονται στο χώρο του Κ.Π. ΑΡΙΑΔΝΗ                                 

Κυρά Βασιλικής 10, Ηγουμενίτσα     

Δηλώσεις συμμετοχής :  

Δηλώστε την συμμετοχή σας  έως την Παρασκευή 9/11      

καθημερινά 8:30-14:30 στο τηλ. 2665025140                                                                                              

  Η συμμετοχή στα εργαστήρια είναι δωρεάν

Σε συνεργασία με τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών

Η Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κ.Π. ΑΡΙΑΔΝΗ

Ζιάγκου Κων/να – Ψυχολόγος


Απολογισμός δράσεων του Κέντρου Πρόληψης για μήνα Οκτώβριο 2018

Τον Οκτώβριο έγινε συνεργασία με την Διεύθυνση Α/βάθμιας Εκπαίδευσης για προγράμματα που θα εφαρμοστούν στο σχολικό πλαίσιο.

 • Πραγματοποιήθηκαν δύο συναντήσεις με μαθητές του Δημοτικού Γραικοχωρίου στο τμήμα Δ2 στα πλα ίσια της ευέλικτης ζώνης με θέμα : «Διαπροσωπικές σχέσεις» και μία συνάντηση με μαθητές του Δ΄ Δημοτικού στο τμήμα Β2 με θέμα : «Διαφορετικότητα» επίσης στα πλαίσια της ευέλικτης ζώνης.
 • Έγινε εποπτεία 3 δασκάλων από τα Δημοτικά Ν. Σελεύκειας, Γραικοχωρίου και Δ΄ Δημοτικού Ηγουμεν ίτσας που θα εφαρμόσουν το πρόγραμμα «Δεξιότητες για παιδιά δημοτικού».
 • Έγινε διοργάνωση εργαστηρίων για γονείς που θα υλοποιηθούν τον επόμενο μήνα.
 • Δημοσιεύτηκε άρθρο στον τοπικό τύπο με θέμα «Η ασφαλής χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά».
 • Απεστάλη στον ΟΚΑΝΑ το χρονοδιάγραμμα του επιστημονικού έργου για το έτος 2019 και επιπλέον έγινε εποπτεία από την επιστημονικά υπεύθυνη του ΟΚΑΝΑ για προγραμματισμένες δράσεις σε φορείς τοπικής κοινότητας και στην Αστυνομία.
 • Τέλος δόθηκε ατομική συμβουλευτική σε δύο  περιστατικά.

Δραστηριότητες του Κέντρου Πρόληψης για μήνα Οκτώβρη

 • 9/10/2018  Παρέμβαση σε μαθητές Δημοτικού Γραικοχωρίου, τμήμα Δ2
 • 10/10/2018  Παρακολούθηση περιστατικού
 • 15/10/2018  Παρακολούθηση περιστατικού
 • 18/10/2018  Παρέμβαση σε μαθητές Δ΄ Δημοτικού, τμήμα Β2
 • 18/10/2018  Εποπτεία εκπαιδευτικού Δ΄ Δημοτικού
 • 22/10/2018  Επιστολή συνεργασίας σε Α/βάθμια Εκπαίδευση
 • 23/10/2018  Παρέμβαση σε μαθητές Δημοτικού Γραικοχωρίου, τμήμα Δ2
 • 23/10/2018  Εποπτεία εκπαιδευτικού Δημοτικού Γραικοχωρίου
 • 25/10/2018  Εποπτεία εκπαιδευτικού Δημοτικού Ν. Σελεύκειας
 • 30/10/2018  Αρθρογραφία στον τοπικό τύπο
 • 30/10/2018  Διοργάνωση εργαστηρίων γονέων


«Η ασφαλής χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά»

Το Κέντρο Πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας «ΑΡΙ ΑΔΝΗ» θα υλοποιήσει το τρέχον σχολικό έτος 2018/2019 προληπτικές παρεμβάσεις στους μαθητές των δημοτικών και των γυμνασίων με θέματα όπως σύγχρονες μορφές εξάρτησης, η επιρροή των φίλων, η αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, η σχέση με το άλλο φύλο.

Με αφορμή τις παραπάνω δράσεις του Κέντρου Πρόληψης «ΑΡΙΑΔΝΗ» θα δημοσιευτούν μια σειρά από άρθρα που βασίζονται στην πλούσια θεματολογία που αναδεικνύεται από τις συναντήσεις με τους μαθητές. Το πρώτο θέμα που επιλέχτηκε αφορά την ασφαλή χρήση του διαδικτύου που αποτελεί ένα σημαντικό μέρος του ελεύθερου χρόνου των μαθητών.

Η χρησιμότητα του διαδικτύου ως μέσo που προάγει την ενημέρωση, τη γνώση και την ψυχαγωγία είναι δεδομένη και η εξάπλωση του τόσο ραγδαία που δεν λείπει πια σχεδόν από κανένα σπίτι. Και πράγματι πολλοί γονείς από νωρίς θεωρούν τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και το ίντερνετ απαραίτητο εργαλείο που βοηθάει το παιδί τους να ενημερωθεί, να διευρύνει τις γνώσεις του, να βρει εύκολα, γρήγορα και ανέξοδα πληροφορίες για τις εργασίες του σχολείου, ή ακόμα και να εξοικειωθεί με την τεχνολογία που η εποχή επιτ άσσει. Ωστόσο, όταν μιλάμε για παιδιά οφείλουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί καθώς όσο ελκυστικό και αν είναι το διαδίκτυο δεν παύει να εγκυμονεί πολλούς κινδύνους.

Είναι σημαντικό για το παιδί να μάθει να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο με κανόνες και όρια καθώς αυτό εύκολα μπορεί να γίνει εθιστικό. Και επειδή ο υπολογιστής εύκολα μπορεί να γίνει ο καλύτερος φίλος του παιδιού, θα πρέπει να μην αφιερώνει σε αυτό πολύ χρόνο ώστε να μην αποσπάται  η προσοχή του από τα μαθήματά του στο σχολείο. Η φυσική διαπροσωπική επαφή και το παιχνίδι με παιδιά της ηλικίας του δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αντικατασταθεί από τα παιχνίδια που μπορεί μόνο του να παίζει  μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή του. Για τον λόγο αυτό οι γονείς είναι ωφέλιμο να ενισχύουν τις φυσικές δραστηριότητες του παιδιού και να έχουν συμφωνήσει μαζί του πόσες και ποιες ώρες την εβδομάδα μπορεί να το χρησιμοποιεί.

Με το να γνωρίζει ο ίδιος ο γονιός τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του διαδικτύου μπορεί να προφυλ άξει και να διδάξει στο παιδί του τον σωστό και ασφαλή τρόπο χρήσης.

Ποιά είναι η κατάλληλη ηλικία για να αρχίσει το παιδί να χρησιμοποιεί το ίντερνετ;

Αναφορικά με το πότε ένα παιδί πρέπει να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο δεν υπάρχει καθορισμένη ηλικία έναρξης. Έχει παρατηρηθεί πως ο μέσος όρος ηλικίας των παιδιών που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο γίνεται όλο και μικρότερος.

Εξάλλου στις μέρες μας σε πολλά σχολεία του δημοτικού τα παιδιά χρησιμοποιούν το διαδίκτυο στα πλαίσια του μαθητικού προγράμματος.

Επιπλέον για πολλούς γονείς το διαδίκτυο αποτελεί αναπόπαστο κομμάτι της δουλειάς ή της ψυχαγωγίας τους και βλέποντας τους τα παιδιά να το χρησιμοποιούν είναι λογικό να θελήσουν να συνδεθούν και εκείνα. Πρόκειται για μια αναμενόμενη συμπεριφορά αν αναλογιστούμε την τάση του παιδιού να μιμείται τους γονείς του και αν σκεφτούμε παράλληλα πόσο μαγικό θα φαίνεται το διαδίκτυο στα μάτια ενός παιδιού, με τις εικόνες, τα μηνύματα και τις απεριόριστες δυνατότητες που προσφέρει.

Εκείνο που έχει σημασία και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή είναι ο τρόπος χρήσης από την πλευρά του παιδιού. Το διαδίκτυο προσφέρει τη δυνατότητα να αναζητήσει και να βρει κανείς τα πάντα. Μπορεί να βρει κανείς πληροφορίες, βιβλία, παιχνίδια, να αγοράσει προϊόντα από όλο τον κόσμο, να επικοινωνήσει με ανθρώπους από άλλη χώρα, να δει ακατάλληλες για την ηλικία του ιστοσελίδες . Είναι αυτονόητο λοιπόν πως θα πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα και έλεγχος από τους γονείς για τις ιστοσελίδες που αυτό επισκέπτεται. Είναι απαραίτητο για τους γονείς να αφιερώσουν χρόνο για να εξηγήσουν στο παιδί ποιός είναι ο κατάλληλος και επιτρεπτός τρόπος χρήσης και να του αναφέρουν με ακρίβεια ποιοί κίνδυνοι υπάρχουν, τι θα πρέπει να προσ έχει και πώς θα μάθει να τους αποφεύγει.

Επιπλέον, το παιδί πρέπει να μάθει να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο και να πλοηγείται στον άγνωστο διαδικτυακό κόσμο με την καθοδήγηση των γονιών του. Μπορεί λοιπόν  να καθίσει ένας γονέας δίπλα στο παιδί του και να του δείξει τον κατάλληλο και ασφαλή τρόπο χρήσης. Παράλληλα οι γονείς μπορούν να τοποθετήσουν τον υπολογιστή σε έναν κοινόχρηστο χώρο του σπιτιού (π.χ. σαλόνι) και όχι στο παιδικό δωμάτιο ώστε να μην μπορεί να απομονωθεί ανενόχλητο το παιδί στο δωμάτιο του. Οι γονείς οφείλουν να το συμβουλεύσουν να μην δίνει από μόνο του προσωπικά στοιχεία ακόμα και αν του ζητηθούν ή να συνομιλεί με άγνωστα άτομα ή να συναντήσει σε κάποιο μέρος κάποιο από αυτά. Τέλος μπορούν να προμηθευτούν  λογισμικά προγράμματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο και εμποδίζουν την είσοδο σε ακατάλληλες για παιδιά ιστοσελίδες.

 

Η Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κ.Π. «ΑΡΙΑΔΝΗ»

Ζιάγκου Κων/να - Ψυχολόγος


Εκδήλωση για την παγκόσμια ημέρα για την τρίτη ηλικία

Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε σήμερα το πρωί (1/10/2018) τους φιλοξενούμενους, τη Διεύθυνση και το προσωπικό  του Θεραπευτηρίου Χρόνιων Παθήσεων στην Ηγουμενίτσα!!!

Μαθητές και μαθήτριες, του Β1΄ τμήματος του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας, συνοδευόμενοι από την ακούραστη δασκάλα τους,  κα Ζιάκκα Αγγελική και το Δ/ντη του Σχολείου,  κ. Βέρμπη Κων/νο, την  Πρόεδρο του Δ.Σ. του Κέντρου Πρόληψης – «ΑΡΙΑΔΝΗ», κα  Κοτσώνη  Αλέκα και τη γραμματέα του Κέντρου, κα Γιώγου Μαρία, επισκέφθηκαν το Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Ηγ/τσας,  για να γιορτάσουν την παγκόσμια ημέρα για την τρίτη ηλικία. Μια εκδήλωση που διοργάνωσε το Κέντρο Πρόληψης  των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Θεσπρωτίας – «ΑΡΙΑΔΝΗ», στο πλαίσιο δράσεων στήριξης της ψυχοκοινωνικής υγείας ευπαθών ομάδων στο νομό μας, μέσα από τη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας  ζωής τους.

Οι μικροί μας φίλοι απήγγειλαν ποιήματα, αφιερωμένα στη γιαγιά και τον παππού, τραγούδησαν, μοίρασαν κ άρτες με ευχές  και φωτογραφήθηκαν με τους οικότροφους και το προσωπικό του Ιδρύματος, ανανεώνοντας το ραντεβού μας  για το άμεσο μέλλον…

Ευχαριστούμε  τη δασκάλα της Β1΄ τάξης, κα Ζιάκκα Αγγελική  και το Δ/ντη του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας,  κ. Βέρμπη Κων/νο, τους γονείς  των μαθητών που δέχτηκαν  να πλαισιώσουν τα παιδιά τους  και αυτή μας τη δράση, τη Διεύθυνση, το προσωπικό και τους φιλοξενούμενους της δομής, για τη θερμή υποδοχή τους, τους εθελοντές  μας, για την πρόθυμη συμμετοχή και καταλυτική τους παρουσία:

-         την  κα Θεοδωρίδη Ειρήνη , διαιτολόγο-διατροφολόγο, για τις διατροφικές συμβουλές  της στα άτομα τρίτης ηλικίας και το ρόλο της σωματικής άσκησης, που παίζει σημαντικό στη διατήρηση της καλής υγείας των οστών

-         τους  καλλιτέχνες μουσικής και εικαστικών  κ.κ. Κολιούση Νίκο  και OyarzunLoreto, που συνόδευσαν τα παιδιά με κιθάρα και τζέμπε, τραγουδώντας μαζί τουςτον πάντα πρόθυμο κ.  Χαλμαντζή Βαγγέλη, που βιντεοσκόπησε τη δράση

 Μα, προπαντός, ευχαριστούμε τους μικρούς μας φίλους, που  αφιέρωσαν το Σαββατοκύριακο, προκειμένου να μάθουν τα ποιήματα και τα τραγούδια που επέλεξαν με τη δασκάλα τους. Τους  ευχαριστούμε για τη ζωντάνια, τα  χαμόγελα και  τις  χαρούμενες στιγμές, που μοίρασαν απλόχερα στους φιλοξενούμενους της δομής, μαζί με τις ευχετήριες κάρτες , που τα ίδια δημιούργησαν, με περίσσεια αγάπη και  μεράκι!!!

Για το Δ.Σ. του Κ.Π. - «ΑΡΙΑΔΝΗ»

                                                   Η  Πρόεδρος                                                

 Αλέκα   Κοτσώνη


Απολογισμός δράσεων του Κέντρου Πρόληψης για μήνα Σεπτέμβριο 2018

       Τον μήνα Σεπτέμβριο έγινε η προετοιμασία της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο κ άμπινγκ του Δρεπάνου. Στην εκδήλωση με θέμα «Καλωσορίζοντας τη νέα σχολική χρονιά»
συμμετείχαν μαθητές δημοτικών σχολείων και γονείς που συνόδεψαν τα παιδιά τους.

 • Πραγματοποιήθηκε συνεργασία με την Δ/νση Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης για προγραμματισμό δράσεων στα σχολεία.
 • Έγινε εποπτεία εκπαιδευτικού του Δημοτικού Νέας Σελεύκειας με θέμα την διεργασία πένθους.
 • Εντός του Σεπτεμβρίου διαμορφώθηκαν και αποστάλθηκαν στον ΟΚΑΝΑ οι πίνακες με τον επιστημονικό απολογισμό του α΄ εξαμήνου του 2018.
 • Τον μήνα Σεπτέμβριο δόθηκε ατομική συμβουλευτική σε τρία  περιστατικά, το ένα παραπέμφτηκε μετά από συνεργασία με το Λύκειο Φιλιατών και το δεύτερο μετά από συνεργασία με το Γυμνάσιο Πλαταριάς.

Δραστηριότητες του Κέντρου Πρόληψης για μήνα Σεπτέμβριο:

 • 12/9/2018  Συνάντηση με εθελοντές για διοργάνωση εκδήλωσης
 • 13/9/2018  Παρακολούθηση περιστατικού
 • 15/9/2018  Εκδήλωση στο Δρέπανο
 • 17/9/2018  Συνεργασία με Διευθύνσεις Α/βάθμιας και Β/βάθμας Εκπαίδευσης
 • 20/9/2018  Σύνταξη και αποστολή στον ΟΚΑΝΑ εξαμηνιαίου επιστημονικού απολογισμού
 • 25/9/2018  Συνεργασία με Λύκειο Φιλιατών για παρακολούθηση περιστατικού
 • 25/9/2018  Εποπτεία εκπαιδευτικού Ν. Σελεύκειας
 • 27/9/2018  Συνεργασία με Γυμνάσιο Πλαταριάς για παρακολούθηση περιστατικού


Απολογισμός δράσεων του Κέντρου Πρόληψης για μήνα Αύγουστο 2018

Τα στελέχη του Κέντρου τον μήνα Αύγουστο ασχολήθηκαν κυρίως με την συνέχεια της υλοποίησης των καλοκαιρινών εργαστηρίων που είχαν ξεκινήσει τους δύο προηγούμενους μήνες με την βοήθεια και των εθελοντών. 

 • Ειδικότερα τον τρέχοντα μήνα πραγματοποιήθηκαν τέσσερις συναντήσεις του εργαστηρίου « Μαγειρεύοντας παιχνίδια» για παιδιά ηλικίας 6-9 ετών. Πραγματοποιήθηκαν τέσσερις συναντήσεις του εργαστηρίου «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» για παιδιά ηλικίας 6-9 ετών. Δύο συναντήσεις του εργαστηρίου «Η αυλή της δημιουργίας» για παιδιά ηλικίας 9-12 ετών, η πρώτη περιλάμβανε εικαστικό εργαστήρι και η δεύτερη μουσικό εργαστήρι.
 • Τέλος πραγματοποιήθηκε η έβδομη και τελευταία συνάντηση του εργαστηρίου «Γέφυρες μετάβασης» με εκδρομή των παιδιών στον Αχέροντα.
 • Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία εννέα συνολικά διαφορετικά εργαστήρια για τρεις ηλικιακές ομάδες, για παιδιά ηλικίας 6-9 ετών, για παιδιά 9-12 ετών και εργαστήρια για παιδιά που τελείωσαν την ΣΤ΄τάξη του δημοτικού όπου συμμετείχαν 63 παιδιά.
 • Επίσης προγραμματίζεται μεγάλη εκδήλωση στα μέσα του επόμενου μήνα με συμμετέχοντες μαθητές από όλα τα δημοτικά της πόλης και με θέμα όλες τις ενότητες των καλοκαιρινών εργαστηρίων.
 • Τα καλοκαιρινά εργαστήρια πραγματοποιήθηκαν όχι μόνο στους χώρους του Κέντρου Πρόληψης αλλά και εκτός του Κέντρου (Δρέπανο, Δασάκι, Αχέροντα).  
 • Τον μήνα Αύγουστο δόθηκε ατομική συμβουλευτική σε τρία  περιστατικά.

Δραστηριότητες του Κέντρου Πρόληψης για μήνα Αύγουστο

 • 1/8/2018  Εργαστήριο «Μαγειρεύοντας παιχνίδια» (1η συνάντηση)
 • 2/8/2018  Εργαστήριο «Γέφυρες μετάβασης» (7η συνάντηση)
 • 2/8/2018  Εργαστήριο «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» (2η συνάντηση)
 • 8/8/2018  Εργαστήριο «Μαγειρεύοντας παιχνίδια» (2η συνάντηση)
 • 9/8/2018  Εργαστήριο «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» (3η συνάντηση)
 • 16/8/2018  Εργαστήριο «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» (4η συνάντηση)
 • 20/8/2018  Παρακολούθηση περιστατικού
 • 21/8/2018  Παρακολούθηση περιστατικού
 • 22/8/2018  Εργαστήριο «Μαγειρεύοντας παιχνίδια» (3η συνάντηση)
 • 22/8/2018  Παρακολούθηση περιστατικού
 • 23/8/2018  Εργαστήριο «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» (5η συνάντηση)
 • 24/8/2018  Εργαστήριο «Η αυλή της δημιουργίας» (1η συνάντηση)
 • 27/8/2018  Εργαστήριο «Η αυλή της δημιουργίας» (2η συνάντηση)
 • 29/8/2018  Εργαστήριο «Μαγειρεύοντας παιχνίδια» (4η συνάντηση)


Απολογισμός δράσεων του Κέντρου Πρόληψης για μήνα Ιούλιο 2018

       Τα στελέχη του Κέντρου τον μήνα Ιούλιο ασχολήθηκαν κυρίως με την υλοποίηση των καλοκαιρινών εργαστηρίων με την βοήθεια και εθελοντών. 

 • Πραγματοποιήθηκαν εργαστήρια για τρεις ηλικιακές ομάδες, για παιδιά ηλικίας 6-9 ετών, για παιδιά 9-12 ετών και εργαστήρια για παιδιά που τελείωσαν την ΣΤ΄τάξη του δημοτικού.
 • Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκαν τέσσερις συναντήσεις του εργαστηρίου «Englishforkids» για παιδιά ηλικίας 6-9 ετών. Πραγματοποιήθηκαν πέντε συναντήσεις του εργαστηρίου «Παίζοντας μουσική με τους Boomwackers» για παιδιά ηλικίας 9-12 ετών. Τέσσερις συναντήσεις του εργαστηρίου «Γιόγκα» για παιδιά ηλικίας 9-12 ετών. Εργαστήριο τεσσάρων συναντήσεων «Το πράσινο νήμα της Αριάδνης» για παιδιά ηλικίας 9-12 ετών. Δύο συναντήσεις του εργαστηρίου «Σαλπάροντας στο Ιόνιο με βάρκα την ομ άδα» για παιδιά ηλικίας 9-12 ετών που είχε ξεκινήσει τον προηγούμενο μήνα.
 • Έγινε η πρώτη συνάντηση του εργαστηρίου «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» για παιδιά ηλικίας 6-9 ετών και θα ακολουθήσουν άλλες τρεις συναντήσεις τον επόμενο μήνα.
 • Τα παραπάνω εργαστήρια πραγματοποιήθηκαν στους χώρους του Κέντρου Πρόληψης και συμμετείχαν συνολικά 63 παιδιά.
 • Επίσης κατά τον τρέχοντα μήνα υλοποιήθηκαν τέσσερις συναντήσεις του εργαστηρίου «Γέφυρες μετ άβασης» για παιδιά που τελείωσαν την ΣΤ΄τάξη του δημοτικού.
 • Τέλος τον μήνα Ιούλιο δόθηκε ατομική συμβουλευτική σε έξι  περιστατικά.

Δραστηριότητες του Κέντρου Πρόληψης για μήνα Ιούλιο:

 • 2/7/2018  Εργαστήριο «Παίζοντας μουσική με τους Boomwackers (1η συνάντηση)
 • 2/7/2018  Εργαστήριο «Γιόγκα» (1η συνάντηση)
 • 3/7/2018  Εργαστήριο «Το πράσινο νήμα της Αριάδνης» (1η συνάντηση)
 • 4/7/2018  Εργαστήριο «Englishforkids» (1η συνάντηση)
 • 4/7/2018  Παρακολούθηση περιστατικού
 • 5/7/2018  Εργαστήριο «Γέφυρες μετάβασης»  (3η συνάντηση)
 • 9/7/2018  Εργαστήριο «Παίζοντας μουσική με τους Boomwackers (2η συνάντηση)
 • 9/7/2018  Εργαστήριο «Γιόγκα» (2η συνάντηση)
 • 10/7/2018  Εργαστήριο «Το πράσινο νήμα της Αριάδνης» (2η συνάντηση)
 • 10/7/2018  Εργαστήριο «Σαλπάροντας στο Ιόνιο με βάρκα την ομάδα» (2η συνάντηση)
 • 11/7/2018  Εργαστήριο «Englishforkids» (2η συνάντηση)
 • 11/7/2018  Παρακολούθηση περιστατικού
 • 12/7/2018  Εργαστήριο «Γέφυρες μετάβασης» (4η συνάντηση)
 • 12/7/2018  Παρακολούθηση περιστατικού
 • 16/7/2018  Εργαστήριο «Γιόγκα» (3η συνάντηση)
 • 16/7/2018  Εργαστήριο «Παίζοντας μουσική με τους Boomwackers (3η συνάντηση)
 • 17/7/2018  Εργαστήριο «Το πράσινο νήμα της Αριάδνης» (3η συνάντηση)
 • 17/7/2018  Εργαστήριο «Σαλπάροντας στο Ιόνιο με βάρκα την ομάδα» (3η συνάντηση)
 • 18/7/2018  Εργαστήριο «Englishforkids» (3η συνάντηση)
 • 19/7/2018  Παρακολούθηση περιστατικού
 • 19/7/2018  Παρακολούθηση περιστατικού
 • 19/7/2018  Εργαστήριο «Γέφυρες μετάβασης» (5η συνάντηση)
 • 23/7/2018  Παρακολούθηση περιστατικού
 • 23/7/2018  Εργαστήριο «Γιόγκα» (4η συνάντηση)
 • 23/7/2018  Εργαστήριο «Παίζοντας μουσική με τους Boomwackers (4η συνάντηση)
 • 24/7/2018  Εργαστήριο «Το πράσινο νήμα της Αριάδνης» (4η συνάντηση)
 • 25/7/2018  Εργαστήριο «Englishforkids» (4η συνάντηση)
 • 26/7/2018  Εργαστήριο «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» (1η συνάντηση)
 • 26/7/2018  Εργαστήριο «Γέφυρες μετάβασης» (6η συνάντηση)
 • 30/7/2018  Εργαστήριο «Παίζοντας μουσική με τους Boomwackers (5η συνάντηση)


Απολογισμός δράσεων του Κέντρου Πρόληψης για μήνα Ιούνιο 2018

Τα στελέχη του Κέντρου τον μήνα Ιούνιο ολοκλήρωσαν δράσεις που είχαν ξεκινήσει το προηγούμενο διάστημα και επιπλέον υλοποίησαν νέες δράσεις.

 •  Πραγματοποιήθηκαν δύο δίωρες παρεμβάσεις με μαθητές της ΣΤ1 και ΣΤ2 τάξης του Α΄ Δημοτικού Σχολείου με θέμα «Γυμνάσιο ερχόμαστε ». Έτσι έκλεισε και ολοκληρώθηκε το συγκεκριμένο πρόγραμμα σε όλα τα δημοτικά της πόλης.
 • Στο Δ΄ Δημοτικό έγιναν οι τρεις τελευταίες εποπτικές συναντήσεις εκπαιδευτικού της Δ΄ τάξης.
 • Κατά την διάρκεια του μήνα οργανώθηκε το πρόγραμμα των καλοκαιρινών εργαστηρίων του Κέντρου Πρόληψης. Συνολικά έγιναν 72 εγγραφές παιδιών που θα συμμετέχουν στα θερινά εργαστήρια.
 •  Έγινε η πρώτη συνάντηση της ομάδας «Σαλπάροντας στο Ιόνιο με βάρκα την ομάδα» για παιδιά ηλικίας 9-12 ετών.
 • Ξεκίνησε το καλοκαιρινό εργαστήρι «Γέφυρες μετάβασης» με παιδιά που τελείωσαν το δημοτικό. Έγιναν οι δύο πρώτες συναντήσεις.
 • Σε δράσεις που απευθύνονται στην Β/βάθμια εκπαίδευση πραγματοποιήθηκαν δύο  συναντήσεις με μαθητές γυμνασίου του χειμερινού σεμιναρίου οι οποίοι θα είναι βοηθητικοί στην υλοποίηση του εργαστηρίου «Γέφυρες μετάβασης».  
 • Στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά των Ναρκωτικών πραγματοποιήθηκε συναυλία και θεατρικό δρώμενο στον πεζόδρομο της πόλης.
 • Επίσης υλοποιήθηκε Ημερίδα με θέμα «Χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών και η πρόληψή τους» στο στρατόπεδο Φιλιατών.
 • Στα πλαίσια της αρθρογραφίας του Κέντρου δημοσιεύτηκε άρθρο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών.
 • Τέλος δόθηκε ατομική συμβουλευτική σε έξι περιστατικά.

Δραστηριότητες του Κέντρου Πρόληψης για μήνα Ιούνιο:

 • 1/6/2018  Ατομική συμβουλευτική
 • 4/6/2018  Ατομική συμβουλευτική
 • 5/6/2018  Εποπτεία εκπαιδευτικού Δ΄ Δημοτικό
 • 7/6/2018  Παρέμβαση σε μαθητές της ΣΤ1 τάξης του Α΄ Δημοτικού
 • 11/6/2018  Παρέμβαση σε μαθητές της ΣΤ2 τάξης του Α΄ Δημοτικού
 • 11/6/2018  Συμμετοχή σε γιορτή του Α΄ Γυμνασίου
 • 12/6/2018  Ατομική συμβουλευτική
 • 12/6/2018  Εποπτεία εκπαιδευτικού Δ΄ Δημοτικό
 • 12/6/2018  Συμμετοχή σε γιορτή Β΄ Γυμνασίου
 • 13/6/2018  Εποπτεία εκπαιδευτικού Δ΄ Δημοτικό
 • 14/6/2018  Ατομική συμβουλευτική
 • 19/6/2018  Ατομική συμβουλευτική
 • 21/6/2018  Εργαστήριο «Γέφυρες μετάβασης» (1η συνάντηση)
 • 22/6/2018  Συνάντηση με έφηβους γυμνασίων (1η συνάντηση)
 • 26/6/2018  Εργαστήριο «Σαλπάροντας στο Ιόνιο …»  (1η συνάντηση)
 • 27/6/2018  Ημερίδα  στο Στρατόπεδο Φιλιατών
 • 28/6/2018  Εργαστήριο «Γέφυρες μετάβασης»  (2η συνάντηση)
 • 28/6/2018  Εκδηλώσεις για Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών
 • 28/6/2018  Ατομική συμβουλευτική
 • 29/6/2018  Συνάντηση με έφηβους γυμνασίων (2η συνάντηση)


Οι προγραμματισμένες για σήμερα 26 Ιουνίου εκδηλώσεις του Κέντρου Πρόληψης «ΑΡΙΑΔΝΗ» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών αναβάλλονται λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.
Καιρού επιτρέποντος θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 28 Ιουνίου στον ίδιο χώρο και την ίδια ώρα.
 
Η Πρόεδρος του Κ.Π.
Κοτσώνη Αλεξάνδρα

Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών

«Το Κέντρο Πρόληψης «ΑΡΙΑΔΝΗ» γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών»

Το Κέντρο Πρόληψης «ΑΡΙΑΔΝΗ» γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών (26 Ιουνίου) με δύο δράσεις : Την Τρίτη 26 Ιουνίου με θεατρικό δρώμενο και μουσική συναυλία στις 21.00 στον πεζόδρομο της πόλης και την Τετάρτη 27 Ιουνίου με μια Ημερίδα με θέμα «Χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών και η πρόληψ ή τους» που θα απευθύνεται στους νέους που εκπληρώνουν την στρατιωτική τους θητεία στο Τάγμα Φιλιατών.

Παρακάτω ακολουθεί ένα άρθρο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών.

Το Κέντρο Πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας «ΑΡΙΑΔΝΗ» που λειτουργεί στον νομό Θεσπρωτίας από το 1999 δραστηριοποιείται στον τομέα της πρόληψης της εξάρτησης. Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε δράσεις που αφορούν την πρωτογενή πρόληψη. Η πρωτογενής πρόληψη εμπεριέχει το σύνολο των μέτρων που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ώστε να εμποδίσουμε την εμφάνιση μιας διαταραχής, ενός συμπτώματος, μιας παθολογίας ή  μιας ένδειξης κοινωνικής δυσλειτουργίας. Στις σωματικές ασθένειες για παράδειγμα που θεραπεύονται ο εμβολιασμός αποτελεί το κύριο μέσο της πρωτογενούς πρόληψης.

Τα προγράμματά μας με την επιστημονική εποπτεία του Ο.ΚΑ.ΝΑ (Οργανισμός κατά των Ναρκωτικών) εφαρμόζονται σε μαθητές και εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, σε γονείς και στην ευρύτερη κοινότητα. Ενδεικτικά αναφέρω ως δράσεις σεμινάρια γονέων,  ημερίδες για εκπαιδευτικούς με θέμα την σχολική βία, ομιλίες και εισηγήσεις ποικίλης θεματολογίας , προγράμματα στο σχολείο για το κάπνισμα, την χρήση του διαδικτύου, την εφηβεία, το άγχος των εξετάσεων, συμβουλευτική ατομική και ομαδική, δημιουργική αξιοπο ίηση ελεύθερου χρόνου και πολλές δράσεις που δεν απαριθμούνται σε ένα σύντομο άρθρο.

1) Τι εννοούμε όμως με τον όρο εξάρτηση;

Εξάρτηση είναι μια κατάσταση ψυχική και σωματική που εμφανίζεται ως αποτέλεσμα της επίδρασης μιας ουσ ίας και χαρακτηρίζεται από μια ποικιλία εκδηλώσεων, στις οποίες περιλαμβάνεται πάντοτε η διάθεση για τη συνέχιση λήψης της ουσίας με σκοπό την επανεμφάνιση των επιδράσεων ή αντίθετα την αποφυγή των δυσ άρεστων συμπτωμάτων που θα εκδηλωθούν αν δεν ληφθεί η ουσία.

Η εξάρτηση μπορεί να είναι σωματική όταν ο οργανισμός του χρήστη της ουσίας δεν μπορεί να λειτουργήσει φυσιολογικά χωρίς την ουσία και ψυχολογική όταν ο χρήστης έχει την ανάγκη της ουσίας για να λειτουργήσει συναισθηματικά.

Η εξάρτηση από ουσίες συνιστά σύμφωνα με τον Olivenstein το παράγωγο μιας «τριπλής συνάντησης», μιας ευάλωτης προσωπικότητας/ψυχισμού, ενός επιβαρυντικού περιβάλλοντος και μιας ή περισσότερων ουσιών. Παρακάτω θα προσπαθήσω να περιγράψω αυτούς τους παράγοντες.

2) Εξαρτησιογόνες ουσίες

Ο όρος που χρησιμοποιείται για τις εξαρτησιογόνες ουσίες είναι «ναρκωτικά».Με βάση την φαρμακολογική τους δράση οι ουσίες που προκαλούν εξάρτηση ταξινομούνται στις παρακάτω κατηγορίες:

 • Ψευδαισθησιογόνα-παραισθησιογόνα με κυριότερα στην κατηγορία αυτή το LSD , το χασίς και η μαριχουάνα
 • Διεγερτικά του κεντρικού νευρικού συστήματος όπως η κοκαίνη, το κράκ και οι αμφεταμίνες
 • Κατασταλτικά του κεντρικού νευρικού συστήματος όπως το αλκοόλ, τα υπνωτικά και τα ηρεμιστικά
 • Πτητικές ουσίες όπως ο αιθέρας, το χλωροφόρμιο και τα διάφορα είδη κόλλας
 • Κατεξοχήν ναρκωτικά όπως το όπιο και τα παράγωγά του, η ηρωίνη, η μορφίνη και η μεθαδόνη.

Αιτιολογικοί παράγοντες

Η χρήση ουσιών είναι ένα φαινόμενο πολυαιτιολογικής προέλευσης και καθορίζεται από την αλληλεπίδραση ποικίλων παραγόντων. Οι αιτιολογικοί παράγοντες σχηματικά μπορούν να ομαδοποιηθούν σε δύο κατηγορίες, κοινωνικοί-περιβαλλοντικοί και ατομικοί παράγοντες.

Κοινωνικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες

Αρκετά από τα χαρακτηριστικά της σύγχρονης κοινωνίας έχουν κάνει το άτομο ευάλωτο στην αναζήτηση συμπεριφορών φυγής και αποφυγής από τις απαιτήσεις της καθημερινότητας. Ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής χαρακτηριστικά:

 • Τα κοινωνικά ξεριζώματα και οι μετακινήσεις απομονώνουν από την ευρύτερη οικογένεια, αφαιρούν από το άτομο την ταυτότητα και το αίσθημα του «ανήκειν» σε μια κοινωνική ομάδα
 • Η εξασθένιση των παραδοσιακών αξιών και θεσμών
 • Η φαρμακευτική και καταναλωτική προσέγγιση της κοινωνίας
 • Η διαθεσιμότητα των ουσιών
 • Οι δομικές αλλαγές στην οικογένεια
 • Η αυξανόμενη επιρροή των συνομηλίκων

Ατομικοί παράγοντες

 • Τα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά της εφηβείας καθώς η εφηβεία είναι η κατεξοχήν ηλικία έναρξης της χρήσης
 • Θετική στάση απέναντι στην χρήση
 • Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας
 • Ψυχοπαθολογικές μορφές συμπεριφοράς

Προτάσεις για την θεραπεία της εξάρτησης είναι ενδεικτικά οι θεραπευτικές κοινότητες, η σωματική αποτοξ ίνωση, ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις και το πρόγραμμα μεθαδόνης.

Οι εξαρτησιογόνες ουσίες όπως και οι συμπεριφορές που συνδέονται με την χρήση παρουσιάζουν αξιοσημε ίωτες αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Η ευρωπαίκη έρευνα ESPAD στον μαθητικό πληθυσμό, στην διεξαγωγή της οποίας συνέδραμε το Κέντρο Πρόληψης «ΑΡΙΑΔΝΗ» κατέδειξε τα εξής:

 • Το 2016 συνεχίζεται μια τάση μείωσης του καπνίσματος στους 16χρονους μαθητές στην χώρα μας
 • Η πρόσβαση στα ηρεμιστικά/κάνναβη θεωρείται εύκολη
 • Αυξάνεται διαχρονικά το ποσοστό των εφήβων που θεωρούν ¨ακίνδυνη¨ την χρήση κάνναβης
 • Το 69% των μαθητών είναι στο διαδίκτυο και τις 7 ημέρες της εβδομάδας.
 • 1 στους 12 έφηβους βρίσκεται σε κίνδυνο για παθολογική ενασχόληση με τον στοιχηματισμό.

Τα στοιχεία αυτά αναδεικύουν την ανάγκη για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για το σύνθετο και πολυπαραγοντικό πρόβλημα των εξαρτήσεων και ιδιαίτερα για τις αναδυόμενες νέες εξαρτήσεις όπως διαδίκτυο και τζόγος. Η πρόληψη στο πρωτογενές επίπεδο όπως εφαρμόζεται από το Κ.Π «ΑΡΙΑΔΝΗ» είναι ένας τρόπος να απαντήσουμε στις δυσκολίες και τις προκλήσεις της ζωής με ανθεκτικότητα και αξιοπρέπεια. 

Κωνσταντίνα Ζιάγκου

Ψυχολόγος – Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης «ΑΡΙΑΔΝΗ»

 


Θερινά εργαστήρια του Κ.Π. ΑΡΙΑΔΝΗ για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών

Τα θερινά εργαστήρια του Κέντρου Πρόληψης για δεύτερο καλοκαίρι θα υποδεχτούν τους μικρούς μας φίλους.
Θα γελάσουμε, θα μάθουμε μαζί και θα προσθέσουμε ένα ακόμη όμορφο καλοκαίρι στις αναμνήσεις μας.
Με χαρά και ενθουσιασμό σχεδιάσαμε ένα πλούσιο πρόγραμμα.
 • Γιατί η πρόληψη έχει πολλές φωτεινές πλευρές.
 • Γιατί είναι ωραίο να ανταποκρίνεσαι στις ανάγκες της κοινότητας στην οποία ζεις.
 • Γιατί μας αρέσουν οι προκλήσεις και οι αλλαγές ξεπερνώντας περιορισμούς και πλαίσια.
 • Γιατί αλλάζουμε σελίδα στο Κέντρο Πρόληψης με καινοτόμες και μοναδικές δράσεις.
 • Γιατί είναι δημιουργικό να φροντίζεσαι για να φροντίζεις.
 • Γιατί αναδεικνύεται έμπρακτα η αξία της εθελοντικής προσφοράς.
Για όλους αυτούς τους λόγους προσκαλούμε τα παιδιά όλου του Νομού Θεσπρωτίας στα θερινά εργαστήρια.
Τα εργαστήρια γίνονται τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.
Την επιστημονική επιμέλεια των προγραμμάτων έχει η κα Κων/να Ζιάγκου, ψυχολόγος-επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης.
Δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται από 18 – 22 Ιουνίου στο τηλέφωνο 2665025140 και ώρες 9.00 – 14.00
 
Καλό καλοκαίρι να φτιάξουμε !
 
Για το Δ.Σ. του Κ.Π. ΑΡΙΑΔΝΗ
Η Πρόεδρος Αλεξάνδρα Κοτσώνη
 
 


Απολογισμός δράσεων του Κέντρου Πρόληψης για μήνα Μάιο 2018

Τα στελέχη του Κέντρου τον μήνα Μάιο συνέχισαν την υλοποίηση δράσεων που είχαν ξεκιν ήσει τους προηγούμενους μήνες και επιπλέον υλοποίησαν νέες δράσεις. 

 • Συγκεκριμένα αναφορικά με δράσεις που απευθύνονται στην Α/βάθμια εκπαίδευση πραγματοποι ήθηκαν δύο συναντήσεις με μαθητές της Δ΄ τάξης του Β΄ Δημοτικού Ηγουμενίτσας για προετοιμασία εκδήλωσης.
 • Στην Α/βάθμια Εκπαίδευση συνεχίστηκε η εφαρμογή προγράμματος για μαθητές της ΣΤ΄ τάξης με θέμα «Γυμνάσιο ερχόμαστε ». Πραγματοποιήθηκαν δίωρες παρεμβάσεις του παραπάνω προγράμματος σε μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του Ε΄ Δημοτικού Ηγουμενίτσας, σε δύο τμήματα της ΣΤ΄ τάξης Γ΄ Δημοτικού Ηγουμενίτσας και σε δύο τμήματα της ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού Γραικοχωρίου. Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και τον επόμενο μήνα σε άλλα σχολεία. Επιπλέον συγκεντρώνονται συμμετοχές από τους μαθητές της ΣΤ΄ τάξης όλων των δημοτικών για την δημιουργία καλοκαιρινού εργαστηρίου εφήβων.
 • Στο Δ΄ Δημοτικό έγιναν τρεις εποπτικές συναντήσεις εκπαιδευτικού της Δ΄ τάξης που θα έχει συνέχεια, καθώς και μια συνάντηση με μαθητές της Α΄ τάξης μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος «Η παλέτα των συναισθημάτων».  
 • Σε δράσεις που απευθύνονται στην Β/βάθμια εκπαίδευση πραγματοποιήθηκαν δίωρες βραχύχρονες παρεμβάσεις σε όλους τους μαθητές του 3ου Γυμνασίου Ηγουμενίτσας στα τμήματα Α1, Α2, Α3, Β1, Β2, Β3, Γ1, Γ2 και Γ3 με θέμα «Συναισθήματα και άγχος εξετάσεων».
 • Πραγματοποιήθηκαν δίωρες βραχύχρονες παρεμβάσεις σε όλους τους μαθητές του Γυμνασίου Παραμυθιάς, τμήματα Α1, Α2, Α3, Β1, Β2, Γ1 και Γ2 με θέματα « Διαφορετικότητα» και «Συναισθήματα και άγχος εξετάσεων».
 • Πραγματοποιήθηκαν δύο δίωρες παρεμβάσεις σε όλους τους μαθητές του Γυμνασίου Μαργαριτίου με θέματα «Συγκρούσεις» και «Διαφορετικότητα ».
 • Πραγματοποιήθηκαν δύο  δίωρες βραχύχρονες παρεμβάσεις σε όλους τους μαθητές του Γυμνασίου Νεράιδας και του Εσπερινού Γυμνασίου Ηγουμενίτσας με θέμα «Αυτοεκτίμηση»
 • Στο Γυμνάσιο Φιλιατών σε μαθητές της Γ΄τάξης συμμετοχή στο πρόγραμμα «Ημέρα σταδιοδρομίας» σε συνεργασία με ΚΕΣΥΠ.
 • Τέλος δίωρη παρέμβαση σε μαθητές του ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας με θέμα «Διαχείριση άγχους».
 • Σε δράσεις που απευθύνονται σε γονείς πραγματοποιήθηκε ομιλία σε γονείς μαθητών του Δημοτικού Παραμυθιάς με θέμα «Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ».
 • Επιπλέον στα πλαίσια συνεργασίας του Κέντρου με άλλους φορείς πραγματοποιήθηκε εποπτεία στο Κ.Ψ.Υ. – Διασύνδεση Δομών.
 • Τέλος δόθηκε ατομική συμβουλευτική σε τέσσερα περιστατικά.

Δραστηριότητες του Κέντρου Πρόληψης για μήνα Μάιο:

 • 2/5/2018  Παρακολούθηση περιστατικού
 • 2/5/2018  Συνάντηση με μαθητές Δ΄ τάξης του 2ου Δημοτικού Ηγουμενίτσας
 • 2/5/2018  Πρόγραμμα σε μαθητές της ΣΤ1 τάξης του 3ου Δημοτικού
 • 3/5/2018  Πρόγραμμα σε μαθητές της ΣΤ2 τάξης του 3ου Δημοτικού
 • 3/5/2018  Παρέμβαση σε μαθητές του ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας
 • 3/5/2018  Συνάντηση με μαθητές Δ΄ τάξης του 2ου Δημοτικού Ηγουμενίτσας
 • 7/5/2018  Παρέμβαση σε μαθητές 3ου Γυμνασίου, τμήμα Γ3
 • 7/5/2018  Συνεργασία με Δ/νση Α/βάθμιας Εκπαίδευσης
 • 7/5/2018  Πρόγραμμα σε μαθητές Γ΄τάξης του Γυμνασίου Φιλιατών
 • 8/5/2018  Παρέμβαση σε μαθητές 3ου Γυμνασίου, τμήματα Α2, Α3
 • 8/5/2018  Εποπτεία εκπαιδευτικού Δ΄ Δημοτικού
 • 9/5/2018  Παρέμβαση σε μαθητές 3ου Γυμνασίου, τμήματα Α1, Β1
 • 9/5/2018  Πρόγραμμα σε μαθητές Α΄ τάξης του Δ΄ Δημοτικού Ηγουμενίτσας (6η συνάντηση)
 • 10/5/2018  Παρέμβαση σε μαθητές 3ου Γυμνασίου, τμήματα Β2, Β3
 • 10/5/2018 Παρακολούθηση περιστατικού
 • 10/5/2018  Εποπτεία στο Κ.Ψ.Υ. –Διασύνδεση δομών
 • 11/5/2018  Παρέμβαση σε μαθητές 3ου Γυμνασίου, τμήματα Γ1, Γ2
 • 11/5/2018  Παρακολούθηση περιστατικού
 • 14/5/2018  Ομιλία σε γονείς στην Παραμυθιά
 • 14/5/2018  Παρέμβαση σε μαθητές Γυμνασίου Παραμυθιάς, τμήματα Γ1 και Γ2
 • 15/5/2018  Παρέμβαση σε μαθητές Γυμνασίου Παραμυθιάς, τμήματα Β1 και Β2
 • 16/5/2018  Παρέμβαση σε μαθητές Γυμνασίου Παραμυθιάς, τμήματα Α1, Α2 και Α3
 • 16/5/2018  Παρέμβαση σε μαθητές Γυμνασίου Νεράιδας
 • 16/5/2018  Εποπτεία εκπαιδευτικού Δ΄ Δημοτικό
 • 17/5/2018  Παρέμβαση σε μαθητές Εσπερινού Γυμνασίου Ηγουμενίτσας
 • 21/5/2018  Παρέμβαση σε μαθητές Γυμνασίου Μαργαριτίου
 • 22/5/2018  Εποπτεία εκπαιδευτικού Δ΄ Δημοτικό
 • 23/5/2018  Παρέμβαση σε μαθητές Γυμνασίου Μαργαριτίου
 • 23/5/2018  Παρακολούθηση περιστατικού
 • 23/5/2018  Πρόγραμμα με εκπαιδευτικούς Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης
 • 25/5/2018  Παρέμβαση σε μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του Ε΄ Δημοτικού Ηγουμενίτσας
 • 29/5/2018  Παρέμβαση σε μαθητές της ΣΤ1 τάξης του Δημοτικού Γραικοχωρίου
 • 30/5/2018  Παρέμβαση σε μαθητές της ΣΤ2 τάξης του Δημοτικού Γραικοχωρίου


"Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση: τι μπορώ να κάνω ως γονιός;"

Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 14 Μαΐου 2018, στην Παραμυθιά στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων ΚΑΡΚΑΜΙΤΣΙ ομιλία με θέμα " Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση: τι μπορώ να κάνω ως γονιός;". Ομιλήτρια ήταν η κα Κων/ να Ζιάγκου , ψυχολόγος-επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης ΑΡΙΑΔΝΗ.Ένα ευα ίσθητο θέμα που ενδιαφέρει γονείς, εκπαιδευτικούς αλλά και όποιον φροντίζει παιδιά κινητοποίησε το ενδιαφέρον του κοινού που έθεσε ερωτήσεις, προβληματισμούς και απορίες. Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι σημαντική στην υγιή ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών. Και μπορεί πολλές φορές να μας δημιουργεί αμηχανία ή δυσκολία,ωστόσο η έγκαιρη και υπεύθυνη ενημέρωση και η εκπαίδευση των ενηλίκων είναι η καλύτερη μορφή πρόληψης για κάθε δυσλειτουργική συμπεριφορά.

Η ομιλία είναι η πρώτη συνεργασία του Κέντρου Πρόληψης με το νεοσύστατο Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Σουλίου στα πλαίσια της δικτύωσης και των δυο φορέων με την ευρύτερη κοινότητα. Η αρχή έγινε και ελπίζουμε να συνδιοργανώσουμε ανάλογες δρ άσεις στο μέλλον. Παράλληλα ο σύλλογος γονέων του Δημοτικού Σχολείου Παραμυθιάς συνέβαλλε σημαντικά στην διοργάνωση της ομιλίας ενημερώνοντας τους γονείς.

Ευχαριστούμε όλους και όλες που συμμετείχαν με ζωηρό ενδιαφέρον, την Δήμαρχο Παραμυθιάς κυρία Σταυρούλα Μπραίμη  και το μέλος του ΔΣ του Κέντρου Πρόληψης κύριο Δημήτρη Λώλο που μας τίμησαν με την παρουσία τους.

Για το ΔΣ του Κέντρου Πρόληψης

Η Πρόεδρος

Αλέκα Κοτσώνη


«Μητρότητα: Ταυτότητα, Διαφορετικότητα, Αξίες»

   Την Κυριακή 13 Μαΐου 2018 γιορτάζουμε την μητέρα! Την μητέρα που μας γέννησε και μεγάλωσε, την μητ έρα που είμαστε αλλά και την μητέρα που ονειρευόμαστε να γίνουμε! Ας αναλογιστούμε τι σημαίνει η μητρότητα ! 

   Χρόνια πολλά λοιπόν σε όλες τις μαμάδες! Δυνατές, μοναδικές και εμπνευσμένες ας γιορτάζουμε καθημερινά με ευγνωμοσύνη το δώρο της μητρότητας!

   Με αφορμή την Ημέρα της Μητέρας δημοσιεύουμε την παρουσίαση αυτή: Κάντε κλικ ΕΔΩ για να δείτε την παρουσίαση

Κωνσταντίνα Ζιάγκου,

Ψυχολόγος (Dipl.Psych.,Msc.)

Επιστημονικά Υπεύθυνη Κέντρου Πρόληψης «ΑΡΙΑΔΝΗ


Απολογισμός δράσεων του Κέντρου Πρόληψης για μήνα Απρίλιο 2018  

Τα στελέχη του Κέντρου τον μήνα Απρίλιο συνέχισαν την υλοποίηση δράσεων που είχαν ξεκινήσει τους προηγούμενους μήνες και επιπλέον υλοποίησαν νέες δράσεις.

 • Συγκεκριμένα αναφορικά με δράσεις που απευθύνονται στην Α/βάθμια εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε η πέμπτη και τελευταία συνάντηση του προγράμματος « Η παλέτα των συναισθημάτων» σε μαθητές της Α΄ τάξης του Δ΄ Δημοτικού Ηγουμενίτσας.
 • Η πέμπτη συνάντηση αποτέλεσε κλείσιμο και αξιολόγηση του προγράμματος.
 • Στην Α/βάθμια Εκπαίδευση ξεκίνησε μετά από αιτήματα των σχολείων η εφαρμογή προγράμματος για μαθητές της ΣΤ΄ τάξης με θέμα «Γυμνάσιο ερχόμαστε ». Πραγματοποιήθηκαν δίωρες παρεμβάσεις του παραπάνω προγράμματος σε μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού Καστρίου και σε δύο τμήματα της ΣΤ΄ τάξης Δ΄ Δημοτικού Ηγουμενίτσας. Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και τον επόμενο μήνα σε άλλα σχολεία.
 • Επίσης στο Δ΄ Δημοτικό έγινε μία εποπτική συνάντηση εκπαιδευτικού της Δ΄ τάξης και θα υπάρχει συνέχεια και τους επόμενους μήνες.
 • Σε δράσεις που απευθύνονται στην Β/βάθμια εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Κέντρου συνάντηση με μαθητές του ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας, τμήματος Υγείας – Πρόνοιας, όπου ενημερώθηκαν για το έργο του Κέντρου Πρόληψης.
 • Κατά τον τρέχοντα μήνα πραγματοποιήθηκε μία συνάντηση με εκπαιδευτικούς από την Α/βάθμια και Β/βάθμια εκπαίδευση για την υλοποίηση προγραμμάτων με θέμα «Ανθρώπινα δικαιώματα». Η συγκεκριμένη δράση ξεκίνησε τους προηγούμενους μήνες και θα έχει συνέχεια.
 • Στα πλαίσια της τακτικής αρθρογραφίας στον τοπικό τύπο έγινε συγγραφή άρθρου και δημοσίευση στον τοπικό τύπο.
 • Επιπλέον στα πλαίσια συνεργασίας του Κέντρου με άλλους φορείς πραγματοποιήθηκε συνάντηση με το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Σουλίου για υλοποίηση δράσεων στον παραπάνω Δήμο και συνεργασίες για την υλοποίηση καλοκαιρινών δραστηριοτήτων.
 • Τέλος δόθηκε ατομική συμβουλευτική σε οκτώ περιστατικά.

Δραστηριότητες του Κέντρου Πρόληψης για μήνα Απρίλιο:

 • 16/4/2018  Ατομική συμβουλευτική σε 2 περιστατικά
 • 17/4/2018  Συνεργασία με Κέντρο Κοινότητας Δήμου Σουλίου
 • 18/4/2018  Συμβουλευτική γονέων(περιστατικό)
 • 19/4/2018  Ατομική συμβουλευτική
 • 20/4/2018  Παρέμβαση σε μαθητές ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού Καστρίου
 • 23/4/2018  Ατομική συμβουλευτική
 • 23/4/2018  Συγγραφή και δημοσίευση άρθρου
 • 23/4/2018  Συνάντηση με εκπαιδευτικούς Α/βάθμιας και Β/βάθμιας
 • 24/4/2018  Πρόγραμμα σε μαθητές Α΄ τάξης του Δ΄ Δημοτικού Ηγουμενίτσας (5η συνάντηση)
 • 24/4/2018  Εποπτεία εκπαιδευτικού Δ΄ Δημοτικό
 • 24/4/2018  Συμβουλευτική γονέων (περιστατικό)
 • 25/4/2018  Συνεργασίες για δράσεις καλοκαιρινών εργαστηρίων
 • 25/4/2018  Πρόγραμμα σε μαθητές Δ΄ Δημοτικού, τμήμα ΣΤ2
 • 27/4/2018  Ατομική συμβουλευτική
 • 27/4/2018  Πρόγραμμα σε μαθητές Δ΄ Δημοτικού, τμήμα ΣΤ1
 • 27/4/2018  Ενημέρωση σε μαθητές ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας
 • 30/4/2018  Ατομική συμβουλευτική 


«Η μπανάνα, ο πίθηκος, το πάντα»

και η σχέση τους με την Πρόληψη των Εξαρτήσεων

           Η ραγδαία ανάπτυξη των ανθρωπιστικών επιστημών, στη διάρκεια του περασμένου αιώνα, έχει οδηγ ήσει σε πλήθος κατανοήσεων για τις αιτίες, τις διεργασίες και την έκφραση κοινωνικών και ατομικών συμπεριφορών. Βασικό χαρακτηριστικό των επιστημονικών παρατηρήσεων, ιδιαίτερα της επιστήμης της Ψυχολογίας, ήταν η «παγκοσμιότητα» των συμπερασμάτων τους και η δυνατότητα της αξιοποίησης τους ως εργαλείων κατανόησης της ανθρώπινης συμπεριφοράς, ανεξάρτητα από το πολιτισμικό πλαίσιο. Ωστόσο, η πεποίθηση της «καθολικότητας» αμφισβητήθηκε έντονα, ως Δυτικοκεντρική, με την παράλληλη ανάδειξη της επίδρασης που ασκούν τα πολιτισμικά πρότυπα και νόρμες στην ανθρώπινη συμπεριφορά.

            Είναι αλήθεια πως οι άνθρωποι μοιραζόμαστε κοινά χαρακτηριστικά και ανάγκες. Παρ' όλα αυτά, και παρά την σαρωτικά ομογενοποιητική δύναμη της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας της αγοράς, εξακολουθούμε να σκεφτόμαστε και να δρούμε με πολύ διαφορετικούς τρόπους και αξιακά πλαίσια. Οι μελ έτες της ανθρώπινης συμπεριφοράς συνηθίζουν να αξιοποιούν μικρές δειγματοληπτικές ομάδες με την αξιολογική κρίση/ υπόθεση ότι τα συμπεράσματα τους στη συνέχεια μπορούν να αναχθούν/ γενικευτούν στον ευρύτερο πληθυσμό. Η αναγωγή μπορεί να θεωρηθεί ορθή μονάχα εφόσον ο ευρύτερος πληθυσμός είναι επαρκώς ομοιογενής και αντικατοπτρίζεται στο μικρό τυχαίο ερευνητικό δείγμα. Είναι όμως έτσι; Μια προσεκτικότερη ματιά στην «ταυτότητα» των ερευνών αποδεικνύει πως η πλειονότητα των μελετών διεξάγονται έχοντας ως σύνηθες δείγμα προπτυχιακούς φοιτητές με το περισσότερο από 90% εξ αυτών να προ έρχονται από χώρες του λεγόμενου και «Δυτικού κόσμου». Γίνεται λοιπόν σαφές ότι το δείγμα δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο, πόσο μάλλον αντιπροσωπευτικό του ευρύτερου ανθρώπινου πληθυσμού.

            Ένα από τα κλασικότερα παραδείγματα αποτύπωσης των διαφορετικών τρόπων σκέψης που διαμορφώνουν διαφορετικοί μεταξύ τους πολιτισμοί είναι το εξής χορηγούμενο παιχνίδι συσχέτισης: Δίνουμε τρεις κάρτες που απεικονίζουν μια μπανάνα, ένα πάντα και μια μαϊμού και ζητούμε να επιλεχθούν εκείνα που σχετίζονται μεταξύ τους περισσότερο. Εάν προέρχεστε από Δυτικό περιβάλλον σκέψης το πιθανότερο είναι να συσχετίσετε τη μαϊμού και το πάντα καθώς και τα δύο είναι ζώα, στη λογική ενός αναλυτικού τρόπου σκ έψης τα αντικείμενα συσχετίζονται άσχετα από το περιβάλλον τους. Εάν από την άλλη προέρχεστε από το περιβάλλον σκέψης της Ανατολής το πιθανότερο είναι να συσχετίσετε τον πίθηκο και την μπανάνα καθώς αυτ ά θεωρούνται αλληλένδετα (οι πίθηκοι τρώνε μπανάνες), σε ένα ολιστικότερο τρόπο σκέψης τα αντικείμενα συνδέονται με το περιβάλλον τους.

            Το παραπάνω παράδειγμα καθιστά σαφές πως οι πολιτισμικές διαφορές επηρεάζουν τον τρόπο θ έασης του κόσμου και κατ' επέκταση τη μνήμη, την αντίληψη, τη γλώσσα, τη σκέψη αλλά και τον τρόπο θέασης του ίδιου μας του εαυτού και του τρόπου που αυτός σχετίζεται και κοινωνικοποιείται. O τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι περιγράφουν τον εαυτό τους είναι πολιτισμικά δεσμευμένος. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι στο Δυτικό κόσμο είναι πιθανότερο να θεωρούν τους εαυτούς τους ως ελεύθερα, αυτόνομα και μοναδικά άτομα που διαθέτουν ένα σύνολο σταθερών χαρακτηριστικών· ενώ εκείνοι που προέρχονται από την Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική ως μέλη διαφορετικών κοινωνικών σχέσεων που συνδέονται και αλληλεπιδρούν έντονα με τα υπόλοιπα μέρη.

            Οι κριτικές που ασκήθηκαν στην επιστήμη της Ψυχολογίας για τη γενίκευση των συμπερασμάτων της, μπολιασμένες από τα εργαλεία και τα συμπεράσματα μελετών της Κοινωνιολογίας και της Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας, εντάσσουν το στοιχείο της πολιτισμικής διαφοράς. Πιο συγκεκριμένα, εξαιτίας της ύπαρξης πολιτισμικών διαφορών στη συμπεριφορά των ανθρώπων, το πλαίσιο της ανίχνευσης των «αποκλίσεων και των μη κανονιστικών συμπεριφορών» δεν είναι πλήρες. Εκείνο που μπορεί να θεωρηθεί «φυσιολογικό» σε μια κουλτούρα μπορεί να θεωρηθεί ότι «αποκλίνει» από τον κανόνα και το κοινωνικά αποδεκτό σε μια άλλη. Φανταστείτε έναν/μία Προτεστάντη/σα Ολλανδό/η μπροστά στη γνωστή σε όλους/ες μας σκηνή του «ξεματι άσματος». Πόσο λογική και αποδεκτή πιστεύετε ότι θα του/της φαινόταν μια τέτοια πρακτική, ως μέθοδος αντιμετώπισης της «ασθένειας»;

            Είναι σαφές ότι οι ανθρώπινοι πολιτισμοί, είτε αυτοί αφορούν στην τοπική κοινότητα είτε σε ευρύτερους κοινωνικούς σχηματισμούς, έχουν τεράστια επίδραση στον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε, αντιμετωπίζουμε και αλληλεπιδρούμε με τον κόσμο γύρω μας αλλά και στην αυτοεικόνα μας. Τα Κέντρα Πρόληψης, έχοντας ως γνώμονα την παραπάνω επιστημονική παραδοχή, οφείλουν και στο βαθμό που τους επιτρέπεται, αναπτύσσουν παρεμβάσεις πρόληψης προσαρμοσμένες στις ανάγκες κάθε ιδιαίτερης κοινότητας, αξιοποιώντας θεωρητικά μοντέλα και μεθοδολογικές προσεγγίσεις που αφ' ενός διαθέτουν επιστημονική τεκμηρίωση και εγκυρότητα και αφ' ετέρου δοκιμάζονται στο πεδίο. Βέβαια, οι καθόλα φυσιολογικές ιδιαιτερότητες της εκάστοτε τοπικότητας δεν υποκαθιστούν την κοινή στόχευση της καθολικής πρόληψης που είναι η συμβολή «μέσα από ένα συνεχές παρεμβάσεων στην κατά το δυνατόν ολόπλευρη στήριξη των ανθρώπων μέσα από την αδιάρρηκτα δεμένη ενίσχυση της προσωπικής αυτονομίας και της συνοχής στην κοινότητα».

            Τα προγράμματα πρόληψης, έτσι όπως αυτά σχεδιάζονται και εφαρμόζονται από τους/ις λειτουργούς των ΚΠ, με τις επιμέρους διαφοροποιήσεις και εκδοχές τους, βασίζονται στο διαλεκτικό ψυχοκοινωνικό μοντέλο, τη βιωματική μάθηση και τη συμμετοχική έρευνα δράσης. Το πολυπαραγοντικό φαινόμενο της εξάρτησης προϋποθέτει, για την αντιμετώπισή του, δράσεις και φιλοσοφία που συνεκτιμούν τοπικές και ευρύτερες συνθήκες, προσωπικές ιδιαιτερότητες και κοινωνικά, οικονομικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά. «Πιο εμφατικά: ο άνθρωπος είναι κάτι πολύ περισσότερο από σώμα, αλλά και από ένα μαθηματικό άθροισμα σώματος και ψυχής, αφού διαμορφώνει και διαμορφώνεται από την κοινωνία και γενικότερα το περιβάλλον».

Θανάσης Χ. Θεοδώρου

εργαζόμενος στο ΚΠ «Αριάδνη»

 Απολογισμός δράσεων του Κέντρου Πρόληψης για μήνα Μάρτιο 2018

Τα στελέχη του Κέντρου τον μήνα Μάρτιο συνέχισαν την υλοποίηση δράσεων που είχαν προγραμματιστεί και ξεκινήσει τους προηγούμενους μήνες και επιπλέον υλοποίησαν νέες δράσεις.

 • Συγκεκριμένα αναφορικά με δράσεις που απευθύνονται στην Α/βάθμια εκπαίδευση συνεχίζεται η εφαρμογή του προγράμματος «Η παλέτα των συναισθημάτων » σε μαθητές της Α΄ τάξης του Δ΄ Δημοτικού Ηγουμενίτσας. Κατά τον τρέχοντα μήνα πραγματοποιήθηκε  η τέταρτη συνάντηση με θέμα : «Αγάπη και θυμός». Θα υπάρχει συνέχεια του προγράμματος και τον επόμενο μήνα.
 • Πραγματοποιήθηκε βραχύχρονη παρέμβαση σε μαθητές της Δ1 τάξης με θέμα «Διαχείριση κρίσης»
 • Επίσης στο Δ΄ Δημοτικό γίνεται εποπτεία εκπαιδευτικού της Δ΄ τάξης, έγιναν έξι εποπτικές συναντήσεις και θα υπάρχει συνέχεια και τους επόμενους μήνες.
 • Πραγματοποιήθηκε δίωρη βραχύχρονη παρέμβαση σε μαθητές της Δ΄ τάξης του Δημοτικού Ν. Σελεύκειας με θέμα «Σχολική βία » και 2 δίωρες βραχύχρονες παρεμβάσεις σε μαθητές της Ε’ και ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού Γραικοχωρίου με το παραπάνω θέμα.
 • Σε δράσεις που απευθύνονται στην Β/βάθμια εκπαίδευση πραγματοποιήθηκαν 3 δίωρες βραχύχρονες παρεμβάσεις σε μαθητές της Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξης του Γυμνασίου Μαργαριτίου με θέμα :«Εξαρτήσεις» και δίωρη βραχύχρονη παρέμβαση σε όλους τους μαθητές του Γυμνασίου Πέρδικας με το ίδιο θέμα.
 • Επιπλέον στα πλαίσια της θεματικής εβδομάδας πραγματοποιήθηκε δίωρη παρέμβαση σε όλους τους μαθητές του Γυμνασίου Πλαταριάς με θέματα « Σχολική βία » και «Φιλία».
 • Σε μαθητές Λυκείου πραγματοποιήθηκαν 5 δίωρες βραχύχρονες παρεμβάσεις σε μαθητές των 5 τμημάτων της Α΄ τάξης του 1ου Λυκείου Ηγουμενίτσας, δίωρη παρέμβαση σε μαθητές της Β΄ τάξης του ΕΠΑ Λ Φιλιατών, 3 δίωρες παρεμβάσεις σε μαθητές της Α΄, Β΄και Γ΄ τάξης του Λυκείου Μαργαριτίου με θέμα «Εξαρτήσεις» και
 •  2 συναντήσεις συμβουλευτικής σε μαθητές του Λυκείου Μαργαριτίου.
 • Επίσης υλοποιήθηκε πρόγραμμα όπου συμμετείχαν μαθητές από όλες τις τάξεις του 1ου Λυκείου με θέματα «Εξαρτήσεις» και « Συναισθήματα».
 • Του σεμιναρίου εφήβων πραγματοποιήθηκε η έβδομη συνάντηση  που αποτέλεσε και το κλείσιμο του κύκλου του συγκεκριμένου σεμιναρίου.
 • Κατά τον τρέχοντα μήνα πραγματοποιήθηκαν 2 συναντήσεις με εκπαιδευτικούς από την Α/βάθμια και Β/βάθμια εκπαίδευση για την υλοποίηση προγραμμάτων με θέμα «Ανθρώπινα δικαιώματα».
 • Στα πλαίσια δράσεων που απευθύνονται σε γονείς πραγματοποιήθηκε ομιλία σε γονείς μαθητών των δύο Δημοτικών σχολείων Φιλιατών με θέμα : « Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση» και ομιλία σε γονείς μαθητών της Δ΄, Ε΄και ΣΤ΄τάξης του Δ΄ Δημοτικού Ηγουμενίτσας με θέμα «Τάξη και αταξία».
 • Έγινε η τρίτη και τελευταία συνάντηση του σεμιναρίου για γονείς και επίσης μία θεματική συνάντηση με γονείς μαθητών στην προεφηβεία και εφηβεία.
 • Κατά το μήνα Μάρτιο πραγματοποιήθηκε ανοιχτή εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας με θέμα « Ιστορίες Αξιοπρέπειας, Φροντίδας, Δύναμης».
 • Επίσης υλοποιήθηκε πασχαλινό παιδικό εργαστήρι σε συνεραγασία με συλλόγους γονέων και εθελοντές.
 • Στα πλαίσια της τακτικής αρθρογραφίας στον τοπικό τύπο έγινε συγγραφή άρθρου με θέμα  «Πως μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν στην σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους».
 • Τέλος δόθηκε ατομική συμβουλευτική σε έξι περιστατικά.

 Δραστηριότητες του Κέντρου Πρόληψης για μήνα Μάρτιο:

 • 1/3/2018  Βραχύχρονη παρέμβαση σε μαθητές Δ΄ Δημοτικού, τμήμα Δ1
 • 1/3/2018  Εποπτεία εκπαιδευτικού Δ΄ Δημοτικού
 • 2/3/2018  Παρακολούθηση περιστατικού
 • 6/3/2018  Συνάντηση με εκπαιδευτικούς Α/Βάθμιας και Β/βάθμιας
 • 6/3/2018  Εποπτεία εκπαιδευτικού Δ΄ Δημοτικού
 • 7/3/2018  Ομιλία σε γονείς μαθητών του Α΄ και Β΄ Δημοτικού Φιλιατών
 • 7/3/2018  Βραχύχρονη παρέμβαση σε μαθητές Α΄ και Β΄ τάξης του Λυκείου Μαργαριτίου
 • 7/3/2018  Σεμινάριο γονέων (3η συνάντηση)
 • 7/3/2018  Σεμινάριο εφήβων (7η συνάντηση)
 • 8/3/2018  Βραχύχρονη παρέμβαση σε μαθητές της Δ΄ τάξης του Δημοτικού Ν. Σελεύκειας
 • 8/3/2018  Βραχύχρονη παρέμβαση σε μαθητές Γ΄  τάξης του Λυκείου Μαργαριτίου και συμβουλευτική μαθητών
 • 8/3/2018  Συγγραφή και δημοσίευση άρθρου στα τοπικά  ΜΜΕ
 • 9/3/2018  Παρακολούθηση περιστατικού
 • 9/3/2018  Παρακολούθηση περιστατικού
 • 12/3/2018  Εκδήλωση για Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας
 • 12/3/2018  Ομιλία σε γονείς μαθητών της Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ τάξης του Δ΄ Δημοτικού
 • 13/3/2018  Βραχύχρονη παρέμβαση σε μαθητές Α΄ Λυκείου, τμήμα Α5
 • 13/3/2018  Εποπτεία εκπαιδευτικού στο Δ΄ Δημοτικό
 • 13/3/2018  Παρακολούθηση περιστατικού
 • 14/3/2018  Παρακολούθηση περιστατικού
 • 14/3/2018  Πρόγραμμα projectσε μαθητές Α΄ Λυκείου
 • 15/3/2018  Εποπτεία εκπαιδευτικού του Δ΄ Δημοτικού
 • 15/3/2018  Βραχύχρονη παρέμβαση σε μαθητές Α΄ Λυκείου, τμήμα Α2
 • 16/3/2018  Βραχύχρονη παρέμβαση σε μαθητές Α΄ Λυκείου, τμήμα Α1
 • 20/3/2018  Πρόγραμμα σε μαθητές Α΄ τάξης του Δ΄ Δημοτικού Ηγουμενίτσας (4η συνάντηση)
 • 20/3/2018  Βραχύχρονη παρέμβαση σε μαθητές Α΄ Λυκείου, τμήμα Α3
 • 20/3/2018  Εποπτεία εκπαιδευτικού του Δ΄ Δημοτικού
 • 20/3/2018  Παρακολούθηση περιστατικού
 • 21/3/2018  Συνάντηση εκπαιδευτικών Α/βάθμιας και Β/βάθμιας
 • 21/3/2018  Βραχύχρονη παρέμβαση σε μαθητές της Γ΄ τάξης του Γυμνασίου Μαργαριτίου
 • 21/3/2018  Συμβουλευτική σε μαθητές του Λυκείου Μαργαριτίου
 • 22/3/2018  Βραχύχρονη παρέμβαση σε μαθητές Α΄ Λυκείου, τμήμα Α4
 • 22/3/2018  Βραχύχρονη παρέμβαση σε μαθητές της ΣΤ΄τάξης του Δημοτικού Γραικοχωρίου
 • 26/3/2018  Πασχαλινό παιδικό εργαστήρι
 • 26/3/2018  Βραχύχρονη παρέμβαση σε μαθητές του Γυμνασίου Πέρδικας
 • 27/3/2018  Εποπτεία εκπαιδευτικού στο Δ΄ Δημοτικό Ηγουμενίτσας
 • 28/3/2018  Βραχύχρονη παρέμβαση σε μαθητές Γυμνασίου Πλαταριάς
 • 28/3/2018  Θεματική συνάντηση με γονείς μαθητών στην προεφηβεία και εφηβεία
 • 29/3/2018  Βραχύχρονη παρέμβαση σε μαθητές του ΕΠΑΛ Φιλιατών
 • 29/3/2018  Βραχύχρονη παρέμβαση σε μαθητές της ΣΤ΄τάξης του Δημοτικού Γραικοχωρίου
 • 30/3/2018  Βραχύχρονη παρέμβαση σε μαθητές της Α΄ και Β΄τάξης του Γυμνασίου Μαργαριτίου

 


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

            Το Δ.Σ. και το προσωπικό του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Θεσπρωτίας – «ΑΡΙΑΔΝΗ» σας προσκαλούν στο   

« πασχαλινό  εργαστήρι »

τη Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2018 και ώρα 6μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ηγουμενίτσας – «ΠΑΝΘΕΟΝ».

            Σας περιμένουμε να διασκεδάσετε μαζί με τα παιδιά σας, να ανακαλύψετε τις ευαισθησίες και τις καλλιτεχνικές τους δεξιότητες, να  ταξιδέψετε στο δικό τους μαγικό κόσμο!!!

     Η Πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης

   Κοτσώνη ΑλεξάνδραΠως μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν στην σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους;*

της Κωνσταντίνας Ζιάγκου

Ψυχολόγου-Επιστημονικά Υπεύθυνης Κέντρου Πρόληψης ΑΡΙΑΔΝΗ

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγησηπραγματοποιείται καταρχήν από τους γονείς, οι οποίοι έχουν τον πρώτο ρόλο στη ζωή του παιδιού, αποτελούν πρόσωπα αναφοράς και πρότυπα ταύτισης για το ίδιο και μεταφέρουν αξίες και στάσεις ζωής μέσα από τη σχέση τους μαζί του και τη συμπεριφορά τους. Δεύτερος σημαντικός σταθμός στη ζωή του παιδιού είναι το σχολείο, το οποίο αποτελεί φορέα γνώσης, μάθησης και κοινωνικοποίησης. Και τα δύο αυτά συστήματα οικογενειακό και σχολικό οφείλουν να συμβάλλουν στη σωστ ή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του παιδιού για θέματα που αφορούν τον εαυτό του και τις σχέσεις του με τους άλλους  με σκοπό την προαγωγή της ψυχικής και σεξουαλικής υγείας του παιδιού και αυριανού ενήλικα.

Η σεξουαλικότητα είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης και όταν μιλάμε για παιδική σεξουαλικότητα αναφερόμαστε στην περίοδο από τη γέννηση ενός παιδιού ως και την ηλικία των δώδεκα χρόνων. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου συντελείται μια πλούσια ανάπτυξη σε βιολογικό, γνωστικό, συναισθηματικό και κοινωνικό επίπεδο. Μέσα σε αυτή την εξελικτική διαδικασία λαμβάνει χώρα και η ψυχοσεξουαλική ανάπτυξη και «χτίζονται» οι βάσεις μίας υγιούς προσωπικότητας και υπεύθυνης συμπεριφοράς για την ενήλικη ζωή.

Τα παιδιά από τη βρεφική τους ηλικίαέχουν την ανάγκη να ανακαλύψουν τον εαυτό τους και τον κόσμο γύρω τους. Αναρωτιούνται και πειραματίζονται με το κάθε τι. Και αυτό αποτελεί μία φυσιολογική ανάγκη κάθε ανθρώπου που έρχεται στον κόσμο και επιθυμεί να μάθει, να ανακαλύψει, να γνωρίσει όσα συμβαίνουν στον ίδιο και στους γύρω του. Αποτελεί μέρος της ανθρώπινης εξέλιξης. Επιπλέον μέσα από τις ποικίλες αλλαγές που τα παιδιά βιώνουν καθώς μεγαλώνουν, αρχίζουν να ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο, έχουν περιέργεια και εκφράζουν απορίες σε σχέση με το σώμα τους, το φύλο τους και τη σχέση μεταξύ των δύο φύλων. Αυτό το υγιές ενδιαφέρον των παιδιών δε σημαίνει ότι υπάρχει συνειδητ ή αφύπνιση της σεξουαλικότητας.

Οι γονείς είναι σημαντικό να ενθαρρύνουν και να ενισχύουν το ενδιαφέρον των παιδιών τους και να είναι κατ άλληλα προετοιμασμένοι και σωστά ενημερωμένοι ώστε να ανταποκρίνονται σε αυτές τις φυσιολογικές ανάγκες των παιδιών τους και κατά συνέπεια στις ερωτήσεις τους για θέματα σεξουαλικότητας. Είναι σκόπιμο να γνωρίζουν βασικά σημεία της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.

Ένα από τα κύρια σημεία που οι γονείς είναι χρήσιμο να γνωρίζουν αναφορικά με την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους είναι η αναγκαιότητα μίας καλής και ειλικρινούς σχέσης μεταξύ γονιού-παιδιού. Η καλή επικοινωνία ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά χτίζεται καθημερινά από τη στιγμή που ένα παιδί γεννιέται και αναπτύσσει δεσμούς αγάπης και εξάρτησης με τους γονείς του. Είναι λοιπόν σημαντικό η σχέση αυτή και η επικοινωνία να χαρακτηρίζονται από συναισθηματική εγγύτητα, ασφάλεια και εμπιστοσύνη, όπου το παιδί θα μπορεί να εκφράσει όχι μόνο τις ανάγκες του και τις επιθυμίες του, αλλά και τις απορίες του, τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες του. Έχει μεγάλη σημασία να είστε ανοιχτοί στο δι άλογο για θέματα σεξουαλικότητας με τα παιδιά σας. Για να επιτευχθεί αυτό οι γονείς θα πρέπει να είναι κοντά τους, να τα ακούνε με προσοχή, να αφουγκράζονται τις ανησυχίες τους και να κάνουν ξεκάθαρο στα παιδιά τους, ότι είναι πρόθυμοι και διαθέσιμοι να τα βοηθήσουν και να απαντήσουν στις ερωτήσεις τους, χωρίς να είναι επικριτικοί, αλλά αντιθέτως να ενισχύουν θετικά το ενδιαφέρον τους.

Ο γονιός του ίδιου φύλου με το παιδί (ομόφυλος) είναι σημαντικό να περνάει χρόνο μαζί του, όχι μόνο κάνοντας κοινές δραστηριότητες, αλλά και συζητώντας για θέματα που άπτονται της σεξουαλικότητας. Η στενή και ουσιαστική σχέση του ομόφυλου γονέα με το παιδί του συμβάλλει στην ταύτιση και στη διαμόρφωση της ταυτότητας του φύλου του. Ο ετερόφυλος γονιός είναι σημαντικό να ενθαρρύνει αυτήν την ομόφυλη ταύτιση. Και οι δύο γονείς, ο καθένας από τη δική του θέση και μέσα από το δικό του ρόλο, μεταδίδουν στα παιδιά τους πληροφορίες και μηνύματα που έχουν μεγάλη αξία για την ομαλή ψυχοσεξουαλική τους ανάπτυξη, καθώς και τις μελλοντικές τους σχέσεις με το άλλο φύλο, λειτουργώντας ως πρότυπα.

Τα παιδιά συνήθως κάνουν ερωτήσεις γύρω από το θέμα του σεξ γιατί κάτι άκουσαν στο σχολείο, στην τηλεόραση ή σε μία συζήτηση. Είναι πιθανό αυτό να συμβεί σε στιγμές που οι γονείς δεν το περιμένουν, με αποτέλεσμα να αιφνιδιάζονται και να μην ξέρουν πώς να το χειριστούν. Ακούστε λοιπόν με προσοχή τις ερωτήσεις τους και δώστε τους άμεσες και ειλικρινείς απαντήσεις χωρίς να κρύβεστε και χωρίς να μιλάτε με ασάφεια. Η αμηχανία, ο φόβος, η άμυνα ή ο θυμός ως αντίδραση στην εκδήλωση ενδιαφέροντος του παιδιού για θέματα σεξουαλικότητας, μπορεί να μεταδώσουν το μήνυμα στο παιδί ότι τα θέματα αυτά είναι «κάτι κακό», με αποτέλεσμα να νιώσει ντροπή, ενοχή ή/και φόβο. Επιπρόσθετα, μία τέτοια αντίδραση θα το αποτρέψει από το να απευθύνεται στους γονείς του και να απευθύνεται σε λιγότερο έγκυρες πηγές.

Ακόμα κι αν κάτι που σας ρωτάει δεν το γνωρίζετε είναι προτιμότερο και ασφαλέστερο να του απαντήσετε με ειλικρίνεια και στη συνέχεια να φροντίσετε να μάθετε για αυτό και να του δώσετε μία σωστή και ολοκληρωμένη απάντηση, παρά να του μεταδώσετε μία λάθος γνώση. Υπάρχουν ειδικά βιβλία για γονείς μέσα από τα οποία μπορούν να ενημερωθούν σωστά και υπεύθυνα. Επίσης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν εικονογραφημένα βιβλία σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης που απευθύνονται σε παιδιά διαφόρων ηλικιών για να μεταδώσουν τις πληροφορίες που χρειάζεται με έναν ενδιαφέροντα και παιδαγωγικό τρόπο. Είναι σημαντικό τα παιδιά να μαθαίνουν την αλήθεια για θέματα που αφορούν τη σεξουαλικότητα και όχι ιστορίες ή μύθους που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Με τον κατάλληλο τρόπο και τις κατάλληλες λέξεις να μάθουν για το σώμα τους, τα γεννητικά όργανα, για το πώς ένα παιδί έρχεται στον κόσμο μέσα από την αγάπη των γονιών του, χρησιμοποιώντας τα ονόματα που η ιατρική επιστήμη έχει ορίσει. Με τον τρόπο αυτό τα παιδιά θα γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους και θα καταρριφθούν τα ταμπού και οι προκαταλήψεις που συνοδεύουν ακόμα και σήμερα τις λέξεις που περιγράφουν μέρη του ανθρώπινου σώματος.  Τα συνακόλουθα συναισθήματα ντροπής, ενοχών και αμηχανίας διαιωνίζουν το φαύλο κύκλο της άγνοιας και της παραπληροφόρησης.

Μιλήστε στα παιδιά σας με απλά και κατανοητά λόγια ανάλογα με το ηλικιακό, γνωστικό και συναισθηματικό τους επίπεδο . Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να επικοινωνήσετε μαζί τους όσα μπορούν να ακούσουν και να κατανοήσουν όπως επίσης και να απαντήσετε στις συγκεκριμένες ερωτήσεις που σας θ έτουν όταν τις θέτουν. Πολλές φορές, οι γονείς μέσα από το άγχος τους για το τι θα πουν και πώς θα το πουν, μπορεί να εγκλωβίζονται και να πιστεύουν ότι τα παιδιά τους δε θα καταλάβουν. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι ζούμε σε μία κοινωνία, όπου υπάρχει μία πληθώρα μηνυμάτων, τα οποία τα ίδια τα παιδιά λαμβάνουν από διάφορες πηγές (σχολείο, συνομήλικοι, τηλεόραση και μέσα μαζικής ενημέρωσης, συζητήσεις ενηλίκων κ.α.). Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να παρέχονται πληροφορίες στα παιδιά που να χαρακτηρίζονται από εγκυρότητα και αξιοπιστία και τα κατάλληλα πρόσωπα που μπορούν να τις προσφέρουν είναι οι ίδιοι οι γονε ίς τους, καθώς είναι τα πρόσωπα που εμπνέουν στα παιδιά εμπιστοσύνη, ασφάλεια και κύρος.

Ο ρόλος λοιπόν των γονιών στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι πολύ σημαντικός, γιατί διαπαιδαγωγούν όχι μόνο μέσα από τις συζητήσεις και τις απαντήσεις που δίνουν, αλλά και μέσα από τη συμπεριφορά τους και τη σχέση μεταξύ τους.

Τα παιδιά μαθαίνουν για τη σεξουαλικότητα παρατηρώντας, ακούγοντας και βιώνοντας την ατμόσφαιρα που επικρατεί μέσα στο σπίτι, από την πλευρά του παρατηρητή, αλλά και του αποδέκτη μηνυμάτων για τις σχέσεις των δύο φύλων, τις συμπεριφορές και τα συναισθήματα που αναπτύσσονται ανάμεσα σε δύο ανθρώπους.

*Το άρθρο αποτελεί απόσπασμα της ομιλίας μου στο Α΄Δημοτικό Σχολείο Φιλιατών. Γονείς και εκπαιδευτικοί μπορούν να απευθυνθούν στο Κέντρο Πρόληψης ΑΡΙΑΔΝΗ (τηλ. 2665025140) για να ενημερωθούν για θέματα που αφορούν και την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών/μαθητών τους.


Απολογισμός δράσεων του Κέντρου Πρόληψης για μήνα Φεβρουάριο 2018

Τα στελέχη του Κέντρου τον μήνα Φεβρουάριο συνέχισαν την υλοποίηση δράσεων που είχαν προγραμματιστεί και ξεκινήσει τους προηγούμενους μήνες, επιπλέον υλοποίησαν νέες δράσεις μετά από αιτήματα.

 • Συγκεκριμένα αναφορικά με δράσεις που απευθύνονται στην Α/βάθμια εκπαίδευση συνεχίζεται η εφαρμογή του προγράμματος «Η παλέτα των συναισθημάτων » σε μαθητές της Α΄ τάξης του Δ΄ Δημοτικού Ηγουμενίτσας. Κατά τον τρέχοντα μήνα πραγματοποιήθηκε  η δεύτερη συνάντηση με θέμα : «Η έκφραση της αγάπης» και η τρίτη με θέμα: «Πράξεις αγάπης ». Θα υπάρχει συνέχεια του προγράμματος και τον επόμενο μήνα.
 • Επίσης στο Δ΄ Δημοτικό γίνεται εποπτεία εκπαιδευτικού της Δ΄ τάξης, έγιναν επτά εποπτικές συναντ ήσεις και θα υπάρχει συνέχεια και τους επόμενους μήνες. Παράλληλα έγινε συνάντηση με γονείς των μαθητών της συγκεκριμένης τάξης.
 • Επιπλέον υλοποιήθηκε δύο αποκριάτικα Εργαστήρια σε μαθητές των δύο Δημοτικών Σχολείων Φιλιατών και σε συνεργασία με το καλλιτεχνικό εργαστήρι « Αυγό» με θέμα : «Μια στολή, μια ιστορία».
 • Στην Β/βάθμια εκπαίδευση πραγματοποιήθηκαν 2 δίωρες βραχύχρονες παρεμβάσεις σε μαθητές του Γυμνασίου Παραμυθιάς στα τμήματα Γ1, Γ2, Γ3 με θέμα :«Εξαρτήσεις-Διαδίκτυο» και πρόγραμμα πρότζεκτ σε μαθητές του 1ου Λυκείου Ηγουμενίτσας.
 • Επίσης είναι σε εξέλιξη το σεμινάριο εφήβων, πραγματοποιήθηκαν κατά τον τρέχοντα μήνα τέσσερις συναντήσεις.
 • Στα πλαίσια δράσεων που απευθύνονται σε γονείς πραγματοποιήθηκε ομιλία σε γονείς μαθητών του Γυμνασίου Μαργαριτίου με θέμα : « Ο ρόλος των γονέων στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του παιδιού» και ομιλία σε γονείς μαθητών του 3ου Γυμνασίου Ηγουμενίτσας με θέμα : «e- εφηβεία και ο νέος γονεϊκός ρόλος » σε συνεργασία με τον σύλλογο γονέων του σχολείου.
 • Επιπλέον ξεκίνησε κύκλος σεμιναρίου για γονείς. Πραγματοποιήθηκαν ήδη οι δύο πρώτες συναντήσεις και θα συνεχιστούν τον επόμενο μήνα.
 • Στα πλαίσια της τακτικής αρθρογραφίας στον τοπικό τύπο έγινε συγγραφή άρθρου με θέμα  «Ο ρόλος των γονέων στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του παιδιού».
 • Συμμετοχή της επιστημονικά υπεύθυνης του Κ.Π. σε Πανευρωπαϊκό συνέδριο θεραπείας οικογένειας και ζευγαριού.
 • Αποστολή στοιχείων του Κέντρου για το έτος 2017 στον ΟΚΑΝΑ.
 • Τέλος δόθηκε ατομική συμβουλευτική σε επτά περιστατικά.

 Δραστηριότητες του Κέντρου Πρόληψης για μήνα Φεβρουάριο:

 • 1/2/2018  Παρακολούθηση περιστατικού
 • 1/2/2018  Δύο δίωρες βραχύχρονες παρεμβάσεις σε μαθητές του Γυμνασίου Παραμυθιάς, τμήματα Γ1, Γ2, Γ3
 • 2/2/2018  Παρακολούθηση περιστατικού
 • 5/2/2018  Ομιλία σε γονείς μαθητών Γυμνασίου Μαργαριτίου
 • 5/2/2018  Παρακολούθηση περιστατικού
 • 6/2/2018  Εποπτεία εκπαιδευτικού Δ΄ Δημοτικού
 • 6/2/2018  Συγγραφή και δημοσίευση άρθρου στα τοπικά  ΜΜΕ
 • 7/2 – 9/2/2018 Συμμετοχή στο Πανευρωπαϊκό συνέδριο θεραπείας οικογένειας και ζευγαριού
 • 7/2/2018  Ομιλία σε γονείς μαθητών του 3ου Γυμνασίου
 • 7/2/2018  Σεμινάριο εφήβων (3η συνάντηση)
 • 8/2/2018  Συνάντηση με Δ/ντρια Α/βάθμιας
 • 9/2/2018  Συνάντηση με γονείς μαθητών Δ΄ τάξης του Δ΄ Δημοτικού
 • 12/2/2018  Πρόγραμμα σε μαθητές Α΄ τάξης του Δ΄ Δημοτικού Ηγουμενίτσας (2η συνάντηση)
 • 13/2/2018  Εποπτεία εκπαιδευτικού Δ΄ Δημοτικού
 • 13/2/2018  Παρακολούθηση περιστατικού
 • 13/2/2018  Εποπτεία εκπαιδευτικών Δ΄ Δημοτικού
 • 14/2/2018  Σεμινάριο εφήβων (4η συνάντηση)
 • 15/2/2018  Εποπτεία εκπαιδευτικού Δ΄ Δημοτικού
 • 16/2/2018  Παρακολούθηση περιστατικού
 • 16/2/2018  Αποκριάτικο εργαστήρι με μαθητές των δύο Δημοτικών Σχολείων Φιλιατών
 • 20/2/2018  Εποπτεία εκπαιδευτικού Δ΄ Δημοτικού
 • 20/2/2018  Παρακολούθηση περιστατικού
 • 21/2/2018  Σεμινάριο εφήβων (5η συνάντηση)
 • 21/2/2018  Σεμινάριο γονέων (1η συνάντηση)
 • 22/2/2018  Εποπτεία εκπαιδευτικού Δ΄ Δημοτικού 
 • 27/2/2018  Εποπτεία εκπαιδευτικού Δ΄ Δημοτικού
 • 27/2/2018  Πρόγραμμα σε μαθητές Α΄ τάξης του Δ΄ Δημοτικού Ηγουμενίτσας (3η συνάντηση)
 • 27/2/2018  Παρακολούθηση περιστατικού
 • 28/2/2018  Σεμινάριο γονέων (2η συνάντηση)
 • 28/2/2018  Σεμινάριο εφήβων (6η συνάντηση)
 • 28/2/2018  Πρότζεκτ σε μαθητές Α΄ Λυκείου Ηγουμενίτσας


Επανεξελέγη ομόφωνα πρόεδρος του Κ.Π. Αριάδνη η Αλέκα Κοτσώνη 

Την Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου έγινε η γενική συνέλευση των μελών της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας του Κέντρου Πρόληψης ΑΡΙΑΔΝΗ. 

Τα μέλη ενημερώθηκσν από την πρόεδρο του Κ.Π. κυρία Αλεξάνδρα Κοτσώνη για διοικητικά θέματα που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία του Κέντρου Πρόληψης ενώ η κυρία Κων/να Ζιάγκου, ψυχολόγος - επιστημονικά υπεύθυνη έκανε μια σύντομη ενημέρωση για τις προληπτικές δράσεις που υλοποιήθηκαν.

Ακολούθησε η συγκρότηση σε Σώμα του επταμελούς Διοικητικού Συμβουλίου .

Με ομόφωνη ψηφοφορία τα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου είναι οι εξής: 

Αλεξάνδρα Κοτσώνη - Πρόεδρος (Δήμος Ηγουμενίτσας)
Πέτρος Παππάς - Αντιπρόεδρος (Δικηγορικός Σύλλογος)
Θωμάς Γκίκας - Γενικός Γραμματέας (Δήμος Φιλιατών)
Ηλιάνα Σπανοπούλου - Ταμίας (Π.Ε.Θεσπρωτίας)
Δημήτρης Λώλος - Μέλος (Δήμος Σουλίου)
π.Ελευθέριος Κωνσταντής - Μέλος (Ιερά Μητρόπολη)
Αθανάσιος Θεοδώρου - Μέλος (Εργαζόμενος στο Κ.Π)

Τέλος έγινε η κοπή της πίτας.
Ευχόμαστε καλή θητεία και γόνιμη συνεργασία!


ΔΕΛΤΙΟ   ΤΥΠΟΥ

«Η σημερινή Διοίκηση του Κέντρου Πρόληψης – «ΑΡΙΑΔΝΗ» ενημερώνει για τα εις βάρος  της καταγγελλόμενα από μερίδα εργαζομένων σε αυτό…»

Με αφορμή αόριστες καταγγελίες και συκοφαντικά δημοσιεύματα, «ενδεχομένως», κατευθυνόμενα και υποκινούμενα,από μερίδα εργαζομένων, σε βάρος της σημερινής του  Διοίκησης του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Θεσπρωτίας – «ΑΡΙΑΔΝΗ», που είδαν, πρόσφατα, το φως της δημοσιότητας, εμείς, ως Διοικητικό Συμβούλιο, αισθανόμαστε την υποχρέωση να ενημερώσουμε την τοπική κοινωνία για τα, μέχρι πρότινος, κακώς κείμενα του Κέντρου. Επιφυλασσόμαστε, δε, ως προς την άσκηση παντός νομίμου δικαιώματός μας, κατά παντός υπευθύνου.

            Για το λόγο αυτό, τη Δευτέρα, 29/1/2018, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ηγουμενίτσας, ενημερώσαμε λεπτομερώς τους Δημοτικούς Συμβούλους και το ακροατήριο για όσα μας καταγγέλλουν ως νέο Διοικητικό Συμβούλιο, μερίδα εργαζομένων, που έχασαν «κεκτημένα» προνόμια και προσπαθούν, με παραπλανητικό τρόπο, με ψευδή,ανυπόστατα και αίολα δημοσιεύματα, να υποβαθμίσουν τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και να υπονομεύσουν τις πολλαπλές δράσεις του Κέντρου, που γίνονται προς όφελος των μαθητών, των γονιών, των εκπαιδευτικών, των συμπολιτών μας.

Την 14/9/2016 αναλάβαμε τη διοίκηση του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Θεσπρωτίας – «ΑΡΙΑΔΝΗ». Ενός ανεξάρτητου Ν.Π.Ι.Δ., με διοικητική αυθυπαρξία, αυτονομία και αυτοτέλεια, που αποφασίζει επί παντός θέματος που αφορά στη λειτουργία του. Οι δε αποφάσεις του Δ.Σ., ως προς τη νομιμότητά τους, κρίνονται από τις αρμόδιες αρχές και όργανα διοικητικής, ελεγκτικής και δικαστικής φύσης και χαρακτήρα.

Με γνώμονα την άσκηση χρηστής διοίκησης, σύμφωνα, πάντα, με την κείμενη νομοθεσία και τις ισχύουσες διατάξεις,  και με βάση τις αρχές της αξιοκρατίας, της διαφάνειας και της δικαιοσύνης, εφαρμόσαμε την τάξη και τη νομιμότητα, γιατί θεωρούμε ότι ζούμε σε ευνομούμενη πολιτεία και διαχειριζόμαστε τα χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού με φειδώ και νοικοκυροσύνη.

Γιατί όπως είπε και ο Λένιν,

                    «ο έλεγχος είναι η τελευταία ρανίδα της εμπιστοσύνης».

Και όχι απλά πείσαμε το ακροατήριο, αλλά αποσπάσαμε για  το έργο μας την εμπιστοσύνη και τη στήριξη όχι μόνο του Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας, αλλά και του Δημάρχου και σύσσωμου του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ηγ/τσας, πλην του δημοτικού Συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης!!!

            Στόχος μας, το άνοιγμα του Κέντρου Πρόληψης στην τοπική κοινωνία, με υγιείς δράσεις, με σχολικές παρεμβάσεις και  σεμινάρια σε μαθητές-εφήβους, γονείς και εκπαιδευτικούς, με βιωματικά εργαστήρια ελεύθερης έκφρασης και δημιουργικής απασχόλησης, με ημερίδες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης σε θέματα εξαρτήσεων (όχι μόνο σε ναρκωτικά, αλλά και σε αλκοόλ, κάπνισμα, διαδίκτυο, τζόγο), καθώς και ευαίσθητα θέματα ψυχικής υγείας και ισορροπίας, όπως σχολική βία, κατάθλιψη, ενδοοικογενειακή βία και κακοποίηση, σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση, που, δυστυχώς, λαμβάνουν ανησυχητικά αυξανόμενες διαστάσεις και στην περιοχή μας.

            Άλλωστε, οι συμπολίτες μας βλέπουν το επιτελούμενο έργο της νέας Διοίκησης του Κέντρου Πρόληψης – «ΑΡΙΑΔΝΗ» και μας έχουν αγκαλιάσει, όχι μόνο με τη μαζική συμμετοχή τους στις ημερίδες και τις πολλαπλές εκδηλώσεις, αλλά και με την εθελοντική προσφορά και τις χορηγίες τους στις δράσεις μας.

            Σε αγαστή συνεργασία, για πρώτη φορά, και με άλλους φορείς, όπως ο Συμβουλευτικός Σταθμός Νέων Β/θμιας Εκπ/σης, το ΚΕ.Δ.Δ.Υ., το Κ.Ψ.Υ. Ηγ/τσας, το Περιφερειακό Τμήμα Ηγ/τσας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού η Αστυνομική Δ/νση Θεσπρωτίας, ο Ιατρικός και ο Δικηγορικός Σύλλογος, πετύχαμε να εμφυσήσουμε την ιδέα του εθελοντισμού και της κοινωνικής προσφοράς σε πλειάδα συμπολιτών μας και να τους καταστήσουμε συνοδοιπόρους στο δικό μας όραμα, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου!!!

                                            Η Πρόεδρος του Κ.Π. Θεσπρωτίας  – «ΑΡΙΑΔΝΗ»

      Κοτσώνη    Αλεξάνδρα


Με αφορμή την ομιλία που έγινε στο Γυμνάσιο Μαργαριτίου παραθέτω τα κύρια σημεία. Ευχόμαστε και άλλοι σύλλογοι γονέων να καταθέσουν αιτήματα για ανάλογες ομιλίες στα σχολεία όπου δραστηριοποιούνται.

«Ο ρόλος των γονέων στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του παιδιού»

Ο ρόλος του γονέα είναι ο μοναδικός ίσως ρόλος για τον οποίο ο άνθρωπος δεν εκπαιδεύεται, δεν προετοιμ άζεται για τις απαιτήσεις και τις ευθύνες που αυτός συνεπάγεται αλλά βασίζεται στην αγάπη, το ένστικτο και τον αυτοσχεδιασμό. Η συμπεριφορά του γονέα απέναντι στα παιδιά και η γενικότερη μέθοδος διαπαιδαγώγησης επηρεάζονται από μια πληθώρα παραγόντων που παρουσιάζονται παρακάτω:

 • Οι αντιλήψεις που έχουν οι γονείς αναφορικά με το ρόλο τους, οι προσδοκίες που διαμορφώνουν για το παιδί τους.
 • Η ψυχολογική κατάσταση των γονέων και οι συναισθηματικές τους διακυμάνσεις, οι οποίες επηρεάζουν τον τρόπο που θα συμπεριφερθούν στο παιδί.
 • Η σχέση του ζευγαριού. Μια λειτουργική συζυγική σχέση υποβοηθάει τον γονεϊκό ρόλο ενώ αντίθετα προβλήματα στη σχ έση του ζευγαριού επηρεάζουν αρνητικά την ανάπτυξη του παιδιού.
 • Οι επαφές με άλλους γονείς δημιουργούν συχνά ένα υποστηρικτικό δίκτυο ανταλλαγής πληροφοριών αλλά και έκφρασης προβληματισμών για την διαπαιδαγώγηση.
 • Το μορφωτικό, κοινωνικό και οικονομικό υπόβαθρο των γονιών επηρεάζει  την συμπεριφορά και τις προσδοκίες τους απ έναντι στο παιδί και καθορίζουν τα ερεθίσματα που θα δεχτεί το τελευταίο από το οικογενειακό του περιβάλλον.
 • Το μέγεθος της οικογένειας, η σειρά γέννησης του κάθε παιδιού επιδρούν στην ψυχοσύνθεσή του αλλά και στις προσδοκ ίες των γονέων. Σε μια πολυμελή οικογένεια δίνεται έμφαση στην ομάδα ενώ σε μια ολιγομελή οικογένεια το ενδιαφέρον του γονέα επενδύεται περισσότερο στα παιδιά με αποτέλεσμα να είναι διαφορετικές οι απαιτήσεις.
 • Οι πηγές άγχους στην οικογένεια. Οι επαγγελματικές υποχρεώσεις των γονέων και οι σχέσεις με την οικογένεια προ έλευσης αναφέρονται συχνά ως πηγές άγχους. Η άμεση εμπλοκή  της προηγούμενης γενιάς στο μεγάλωμα των παιδιών δημιουργεί  συχνά προβλήματα οριοθέτησης στην ίδια την οικογένεια.
 • Η συμπεριφορά του ίδιου του παιδιού. Η σχέση γονέων-παιδιού δεν είναι μονόδρομη αλλά είναι κυρίως σχέση αλληλεπ ίδρασης. Το παιδί με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του επιδρά, επηρεάζει και διαμορφώνει τη συμπεριφορά των γονιών και αντίθετα.

 Η επιστημονικά υπεύθυνη του Κ.Π. ΑΡΙΑΔΝΗ 

Ζιάγκου Κων/να


Απολογισμός δράσεων του Κέντρου Πρόληψης για μήνα Ιανουάριο 2018

Τα στελέχη του Κέντρου τον μήνα Ιανουάριο συνέχισαν την υλοποίηση δράσεων που είχαν προγραμματιστεί και ξεκινήσει τους προηγούμενους μήνες, επιπλέον υλοποίησαν νέες δράσεις μετά από αιτήματα.

 • Συγκεκριμένα αναφορικά με δράσεις που απευθύνονται στην Α/βάθμια εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Δ/ντή και δύο εκπαιδευτικούς του Δ΄ Δημοτικού Ηγουμενίτσας με σκοπό την εφαρμογή του προγράμματος «Η παλέτα των συναισθημάτων» σε μαθητές της Α΄ τάξης. Πραγματοποιήθηκε ήδη η πρώτη συνάντηση που είχε θέμα : «Ζωγραφίζοντας κάποιον/κάτι που αγαπώ». Θα ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις του συγκεκριμένου προγράμματος.
 • Πραγματοποιήθηκε συνεργασία με τους Δ/ντές του Α΄ και Β΄ Δημοτικού Φιλιατών για την υλοποίηση αποκριάτικων εργαστηρίων με μαθητές που θα γίνει σε συνεργασία με το καλλιτεχνικό εργαστήριο «το Αβγό».
 • Πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνάντηση με μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του 2ου Δημοτικού Ηγουμενίτσας του προγράμματος « Αν θα μπορούσα τον κόσμο να άλλαζα».
 • Στην Β/βάθμια εκπαίδευση πραγματοποιήθηκαν 4 δίωρες βραχύχρονες παρεμβάσεις σε μαθητές του Γυμνασίου Παραμυθιάς στα τμήματα Α1, Α2, Α3, Β1, Β2, Β3 με θέμα «Εξαρτήσεις-Διαδίκτυο».
 • Έγινε ενημέρωση σε μαθητές όλων των Γυμνασίων Ηγουμενίτσας και συγκέντρωση συμμετοχών προκειμένου να υλοποιηθεί σεμινάριο εφήβων. Υλοποιήθηκαν ήδη δύο συναντήσεις και θα υπάρχει συνέχεια τον επόμενο μήνα.
 • Πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τους Δ/ντές του 2ου Γυμνασίου και 1ου Λυκείου Ηγουμενίτσας για προγραμματισμό παρεμβάσεων στα σχολεία τους.
 • Στα πλαίσια δράσεων που απευθύνονται σε γονείς πραγματοποιήθηκε συνάντηση με μέλη του συλλόγου γονέων του 3ου Γυμνασίου Ηγουμενίτσας για την υλοποίηση ομιλίας σε γονείς. Επίσης συν άντηση με τον σύλλογο γονέων του 2ου Γυμνασίου Ηγουμενίτσας για προγραμματισμό ομιλίας σε γονείς που ήδη πραγματοποιήθηκε τον τρέχοντα μήνα και είχε θέμα «e-εφηβεία- γονείς μπροστά σε νέες προκλήσεις».
 • Επιπλέον συνεργασία με τον σύλλογο γονέων του Α΄ Δημοτικού Φιλιατών για την υλοποίηση ομιλίας σε γονείς που θα γίνει τον Μάρτιο με θέμα την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση.
 • Στα πλαίσια της δικτύωσης του Κέντρου με άλλους φορείς πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την πρόεδρο του συλλόγου φροντιστηρίων ξένων γλωσσών για την υλοποίηση ομιλίας τον Μάρτιο με θέμα Άγχος των εξετάσεων.
 • Επίσης έγινε συνάντηση με σκοπό μελλοντική συνεργασία με εργαζόμενη του κοινωνικού παντοπωλείου Ηγουμενίτσας.
 • Στα πλαίσια της τακτικής αρθρογραφίας στον τοπικό τύπο έγινε συγγραφή άρθρου με θέμα  «Οι έφηβοι και η Πρόληψη ως τρόπος ζωής».
 • Τέλος δόθηκε ατομική συμβουλευτική σε οκτώ περιστατικά.

 Δραστηριότητες του Κέντρου Πρόληψης για μήνα Ιανουάριο:

 • 9/1/2018  Παρακολούθηση περιστατικού
 • 10/1/2018  Συνάντηση συνεργασίας με πρόεδρο συλλόγου φροντιστηρίων ξένων γλωσσών
 • 11/1/2018  Συνεργασία με Δ/ντή και δύο εκπαιδευτικούς Δ΄ Δημοτικού για πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί σε μαθητές Α΄ τάξης
 • 15/1/2018  Συνεργασία με Α΄ και Β΄ Δημοτικό Φιλιατών και σύλλογο γονέων
 • 15/1/2018  Παρακολούθηση περιστατικού
 • 16/1/2018  Συνεργασία με Δ/ντή 3ου Γυμνασίου Ηγουμενίτσας
 • 17/1/2018  Συνάντηση με εκπαιδευτικούς Δ΄ Δημοτικού
 • 18/1/2018  Παρακολούθηση περιστατικού
 • 18/1/2018  Παρακολούθηση περιστατικού
 • 18/1/2018  Συνεργασία με Δ/ντή 2ου Γυμνασίου Ηγουμενίτσας και πρόεδρο συλλόγου γονέων
 • 19/1/2018  Συνάντηση - ενημέρωση με εργαζόμενη του κοινωνικού παντοπωλείου Ηγουμενίτσας
 • 19/1/2018  Συνεργασία με Δ/ντρια Α/βάθμιας Εκπαίδευσης και Υπεύθυνο Σχολικών Δραστηριοτήτων
 • 19/1/2018  Συνάντηση με Δ/ντή 1ου Λυκείου και 2ου Γυμνασίου
 • 22/1/2018  Παρακολούθηση περιστατικού
 • 23/1/2018  Συνάντηση με μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου γονέων του 3ου Γυμνασίου Ηγουμενίτσας για προγραμματισμό ομιλίας
 • 24/1/2018  Συνάντηση με γονείς 2ου Γυμνασίου Ηγουμενίτσας για προγραμματισμό ομιλίας
 • 24/1/2018  Επικοινωνία με Δ/ντή Γυμνασίου Παραμυθιάς
 • 24/1/2018  Παρακολούθηση περιστατικού
 • 25/1/2018  Συνάντηση με Δ/ντή 4ου Δημοτικού
 • 26/1/2018  Εφαρμογή προγράμματος σε μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του Β΄ Δημοτικού Ηγουμενίτσας (2η συνάντηση)
 • 26/1/2018  Ενημέρωση σε μαθητές όλων των Γυμνασίων Ηγουμενίτσας για συμμετοχή σε σεμινάριο
 • 27/1/2018  Σεμινάριο εφήβων (1η συνάντηση)
 • 29/1/2018  Πρόγραμμα σε μαθητές Α΄ τάξης του Δ΄ Δημοτικού Ηγουμενίτσας (1η συνάντηση)
 • 29/1/2018  Δύο δίωρες βραχύχρονες παρεμβάσεις σε μαθητές του Γυμνασίου Παραμυθιάς, τμήματα Α1, Α2, Α3
 • 30/1/2018  Παρακολούθηση περιστατικού
 • 31/1/2018  Δύο δίωρες βραχύχρονες παρεμβάσεις σε μαθητές του Γυμνασίου Παραμυθιάς, τμήματα Β1, Β2, Β3
 • 31/1/2018  Ομιλία σε γονείς μαθητών 2ου Γυμνασίου Ηγουμενίτσας
 • 31/1/2018  Παρακολούθηση περιστατικού
 • 31/1/2018  Σεμινάριο εφήβων (2η συνάντηση)


Οι έφηβοι και η Πρόληψη ως τρόπος ζωής [1]

             Πρόληψη είναι, ουσιαστικά, η σύνθετη διαδικασία πολυεπίπεδων παρεμβάσεων –από τον άνθρωπο μέχρι την κοινότητα συνολικά– με στόχο την αναίρεση των κοινών γενεσιουργών αιτιών όλων των εξαρτητικών συμπεριφορών και των ψυχοκοινωνικών δυσκολιών που συνδέονται με αυτή. Είναι η τέχνη της συμβολής στην (επανα)συγκρότηση του συλλογικού και της κοινότητας, με την κατά το δυνατό πλήρη ανάπτυξη των μελών της, με έμφαση στην αναζήτηση συνδέσεων μεταξύ συλλογικής αλληλεγγύης και προσωπικής αυτονομίας, δια μέσου ανθρώπινων αρχών και αξιών. Είναι μια διαδικασία έντασης εργασίας και «έντασης σχέσεων», ξετυλίγεται μέσα στην κοινότητα και μαζί με την κοινότητα, όχι από καθέδρας. Τελικά, «η τέχνη της πρόληψης δεν είναι επάγγελμα, δεν μαθαίνεται. Είναι τέχνη  ζωής που προϋποθέτει για την άσκησή της Πίστη, Ανθρωπιά και πορεία Αυτογνωσίας»[2].

            Με λίγα λόγια τα Κέντρα Πρόληψης (εφεξής ΚΠ), ως οι κατεξοχήν φορείς παροχής υπηρεσιών πρόληψης των εξαρτήσεων στον Ελλαδικό χώρο, υιοθετούν μια φιλοσοφία που αξιώνει να αφουγκράζεται τις τοπικές κοινωνίες και τις ανάγκες των μελών της προσαρμόζοντας τις δράσεις της στην ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου κάθε φορά πεδίου δράσης ενώ παράλληλα προσβλέπει στην ανάπτυξη μιας ζωντανής, ισότιμης, πρότυπης σχέσης ανατρέποντας εν τη πράξη την καθέδρας σχέση «ειδικού» και «μή ειδικού». Παρ ά τις κυρίαρχες αναπαραστάσεις περί την πρόληψη, μια μονάχα πλευρά των παρεμβάσεων πρόληψης των εξαρτήσεων αφορά στην παροχή πληροφοριών. Το μεγαλύτερο μέρος τους αφορά στην καλλιέργεια σχ έσεων και γνώσεων μέσω μιας εξακολουθητικής, μακρόχρονης εκπαιδευτικής διαδικασίας διαφορετικής και δημιουργικά συμπλεκόμενης με την ψυχοσυναισθηματική και κοινωνική ενδυνάμωση των μελών των κοινοτ ήτων προκειμένου να υιοθετήσουν/ αναπλάσουν/ δημιουργήσουν θετικά πρότυπα και τρόπους ζωής.

            Σημαντική ομάδα- στόχος, των παρεμβάσεων πρόληψης των ΚΠ, αποτελούν και οι έφηβοι, η στόχευση αυτή διόλου τυχαία δεν είναι. Μέχρι τη λεγόμενη προεφηβεία το παιδί έχει ζήσει με την αίσθηση ενός κοινωνικού κόσμου όπου η οικογένεια και ο στενός κοινωνικός της κύκλος κυριαρχούν στη διαμόρφωση των αντιλήψεων του για τον κόσμο που το περιβάλλει. Η εφηβεία, ως ηλικιακό στάδιο, σηματοδοτείται από ραγδαίες αλλαγές σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής του παιδιού και την αλλαγή του προσανατολισμού του από το οικογενειακό στο εξωτερικό περιβάλλον. Ξεκινά με αντιδράσεις που στρέφονται κατά βάση σε δομημένα κοινωνικά και οικογενειακά μοτίβα που ο/η έφηβος, έως τη στιγμή εκείνη, εκλαμβάνει ως δεδομένα, η ατομικότητα μοιάζει να ξεπερνά τον εαυτό της και στρέφεται για πρώτη φορά, ακόμη και επιθετικά, απέναντι στις παγιωμένες κοινωνικές του σχέσεις.

            Το κύριο χαρακτηριστικό του/ης εφήβου είναι η έντονη επιθυμία και τάση να αποκτήσει νέες εμπειρίες, να πειραματιστεί και να δοκιμάσει νέες μορφές συμπεριφοράς διεκδικώντας συνειδητά ή και ασυνείδητα μια ιδεατή αυτονομία. Είναι αυτή η αναζήτηση της αυτονομίας, της διαφοροποίησης και της νέας ταυτότητας που μπορούν δυνητικά να οδηγήσουν στον πειραματισμό και με την ουσία ή το δυνάμει εξαρτητικό αντικείμενο εν γένει. Αν η άφιξη στην προεφηβεία πραγματοποιείται με αποσκευές σηματοδοτημένες από έναν μάλλον περιορισμένο κόσμο, περιστρεφόμενο γύρω από τον οικογενειακό άξονα, βασική ανάγκη και έγνοια των εφήβων αποτελεί η ένταξη σε ομάδα εκτός οικογένειας και η αποδοχή από τα μέλη της. Οι ομάδες των συνομηλ ίκων δημιουργούν «συλλογικούς κόσμους» που βρίσκονται πολλές φορές σε αντίθεση με τις αξίες που κυριαρχούν στην οικογένεια.

            Σύμφωνα με την πολυετή εμπειρία των ΚΠ αλλά και των «ειδικών των εξαρτήσεων» όπως για παρ άδειγμα οι Μάτσα και Αντωνίου, οι παρεμβάσεις στα πλαίσια του σχολικού περιβάλλοντος μπορούν «όχι μόνο να βοηθήσουν τον έφηβο να αντιμετωπίσει τις αναπτυξιακές προκλήσεις της ηλικίας που διανύει, αλλά συγχρόνως δημιουργούν ένα ασφαλές περιβάλλον κατάλληλο για την ενίσχυση της αυτονομίας και την οριοθέτηση στόχων προς την ομαλή ένταξη στην ενήλικη ζωή». Με γνώμονα αυτή την κατανόηση τα ΚΠ οργανώνουν, σε συνεργασία με τις κατά τόπους σχολικές μονάδες, σειρά βραχύχρονων αλλά και μακρόχρονων επαναλαμβανόμενων παρεμβάσεων εντός και εκτός σχολικού χώρου. Με εστιάσεις και μεθολογίες που ακολουθούν το ηλικιακό στάδιο της εκάστοτε ομάδας αλλά και τα ιδιαίτερα πολιτισμικά χαρακτηριστικά του κάθε τόπου οι λειτουργοί πρόληψης στοχεύουν στην ενίσχυση του «δυνατού κομματιού εαυτού», πριν αυτό αλλοιωθεί στη χρήση ή την εν γένει εξαρτητική συμπεριφορά, ώστε να συνεχίσουν να εξελίσσονται αξιοποιώντας εποικοδομητικά ουσιαστικές σχέσεις, το υπαρκτό προσωπικό καθώς και το διαθ έσιμο κοινωνικό δυναμικό τους.

            Πιο συγκεκριμένα, στόχοι της συγκρότησης και λειτουργίας ομάδων εφήβων, εντός και εκτός σχολείου αλλά πάντα με επίκεντρο τη βιωματική μάθηση είναι: η υποστήριξη και ενίσχυση της ικανότητας ενδοσκόπησης και ενσυναίσθησηςˑ η ενίσχυση της ικανότητας κατανόησης και διαχείρισης των πολλαπλών επιρροών, συμπεριλαμβανομένων αυτών μεταξύ ομοτίμωνˑ η καλλιέργεια δεξιοτήτων κατανόησης, έκφρασης, διαχείρισης των συναισθημάτων των μελώνˑ η συμφιλίωση με τον ανανεωτικό ρόλο τουςˑ η καλλι έργεια πνεύματος συνεργασίας και αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση των δυσκολιών. Τελικά, η στήριξη τους στη δημιουργία μιας προσωπικής ιστορίας που δεν θα στοιχειώνεται από φόβους, συναισθήματα μειονεξίας, αδυναμίας και απροσδιόριστης αγωνίας, αλλά θα αντλεί από ένα δημιουργικό χάος για να οικοδομήσει το καινούργιο στο στέρεο έδαφος της εμπιστοσύνης στον εαυτό και της προστατευτική δύναμης της συλλογικότητας.

            Με γνώμονα τα παραπάνω το ΚΠ «Αριάδνη» , έχοντας ήδη επισκεφτεί, με τη συνεργασία των τοπικών Σχολικών Μονάδων, όλες τις τάξεις των Γυμνασίων της πόλης και έχοντας αναπτύξει δεσμούς με τις/ους εφήβους, ξεκινά «Σεμινάρια εφήβων» με την εθελοντική συμμετοχή των παιδιών που εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους στις σχολικές μας συναντήσεις. Στόχος μας, η προσπάθεια κατανόησης και στήριξης του εφήβου καθώς και των πλαισίων που δραστηριοποιείται για μια δημιουργική και λειτουργική πορεία μέσα στην διεργασία του ζειν και την ανάπτυξη της αυτοποιητικής δυνατότητάς τους – απαραίτητης στην σύμπλοκη εποχή στην οποία καλείται να ενηλικιωθεί και να αρτιωθεί ως αυτόνομο άτομο.

Θανάσης Χ. Θεοδώρου

εργαζόμενος στο Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωνγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας «Αριάδνη»

 • [1]    Το άρθρο αντλεί το υλικό του από το συλλογικό έργο/ βιβλίο του Σωματείου των Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης: Κοινότητα, Πρόληψη των Εξαρτήσεων, Κέντρα Πρόληψης. Φιλοσοφία, πρακτική, προβλήματα, προτάσεις. Αθήνα:2016,  e-book
 • [2]    Ζαφειρίδης, Φ. (1998). Πρόληψη των ναρκωτικών: Οι αθέατες όψεις του προβλήματος. Ιατρικά Θέματα, τ. 13, σ. 27-30.


ΑΡΧΕΙΑ ΔΡΑΣΕΩΝ ΕΤΟΥΣ:2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012


ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ “ΑΡΙΑΔΝΗ”

Κυρά Βασιλικής 10 - Ηγουμενίτσα - Τ.Κ. 461 00 -

Τηλ.: 26650 25140 - Fax: 26650 28885- email: mithos@otenet.gr