ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ - ΦΟΡΕΙΣ - ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ, Σχολή Γονέων, Τι είναι τα ναρκωτικά; Τι είναι εθισμός; Τι είναι εξάρτηση; Πού μπορώ να απευθυνθώ; ΑΡΘΡΑ

ΑΡΧΕΙΟ ΔΡΑΣΕΩΝ 2016

ΑΡΧΕΙΑ ΔΡΑΣΕΩΝ ΕΤΟΥΣ:2018,2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012

Απολογισμός δράσεων του Κέντρου Πρόληψης για το Έτος 2016

Ξετυλίγοντας το Μίτο του ΚΠ «Αριάδνη» για το έτος 2016

Το έτος 2016 έφθασε στο τέλος του και το Κέντρο Πρόληψης «ΑΡΙΑΔΝΗ» καλείτε να απολογίσει έναν ακόμη χρόνο γεμάτο δράσεις, αγωνίες, μοίρασμα και διαρκούς επικοινωνίας με την κοινότητα. Όπως για κάθε περασμένη χρονιά έτσι και για το 2016 τα ερωτήματά μας παραμένουν ίδια: Υπήρξαμε δημιουργικά παραγωγικοί; Καταφέραμε να αντεπεξέλθουμε στις ανάγκες και τα αιτήματα της κοινότητας; Μας επέτρεψαν οι αντικειμενικές συνθήκες να ξεπεράσουμε τους εαυτούς και τις προσδοκίες μας; Καταφέραμε να εκπληρώσουμε τους στόχους μας;  Ήταν εν γένει ένας χρόνος γεμάτος που θα θυμόμαστε και θα αντλούμε αισιοδοξία και δύναμη από αυτόν;

Ας δούμε συνοπτικά λοιπόν τι προσέφερε το νήμα του δικού μας κουβαριού που γνέθουμε όλοι μαζί γονείς, μαθητές, φοιτητές, εθελοντές, εκπαιδευτικοί αλλά και ολόκληρη το πλέγμα των κοινωνικών μας σχέσεων:

1. Βραχύχρονες παρεμβάσεις και πρότζεκτ:

Με θεματολογία τις εξαρτήσεις, τη διαφορετικότητα, τις σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων, τις σχέσεις με τους ενηλ ίκους,  τη σχολική βία κ.α. τα Στελέχη Πρόληψης του Κέντρου διενήργησαν, αξιοποιώντας τη βιωματική προσέγγιση, βραχύχρονες παρεμβάσεις σε 43 Τμήματα Γυμνασίων και Λυκείων, 22 σε Δημοτικά, 12 σε Συλλόγους εκπαιδευτικών, 2 στις παιδικές κατασκηνώσεις, 2 στο Κέντρο Προστασίας Παιδιού Φιλιατών. Για την υλοποίηση των παραπάνω υπήρξε σταθερή και διαρκής στο χρόνο συνεργασία με τις Διοικήσεις των Σχολικών Μονάδων του Νομού, το γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και με τον Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων.

2. Ανοιχτές εκδηλώσεις/ δράσεις ευαισθητοποίησης:

- Θεατρική παράσταση «Τόπος: Άτοπος» από την εθελοντική θεατρική ομάδα του Κέντρου Πρόληψης σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας

- Φιλοξενία του «Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας Ταξιδεύει... στη Θεσπρωτία» σε συνεργασία με την εθελοντική ομάδα φοιτητών του Κέντρου, το Σύλλογο φοιτητών του ΤΕΙ Ηγουμενίτσας και με την υποστήριξη του ΤΕΙ Ηπείρου.

- 11 ενημερωτικές ομιλίες σε  Συλλόγους γονέων, 2 ομιλίες στο ΤΕΙ Ηγουμενίτσας και 2 θεματικές ημερίδες.

- Αστροπαρατήρηση στα πλαίσια των σεμιναρίων εφήβων και φοιτητών.

- Επίσκεψη με την ομάδα φοιτητών του ΚΠ στο Δέλτα του Καλαμά και τον αρχαιολογικό χώρο της Γιτάνης στα πλαίσια των «Πράσινων Πολιτιστικών διαδρομών» σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας και τον Φορέα Διαχείρισης Καλαμά.

3. Ατομικά ραντεβού συμβουλευτικής και εποπτείες εκπαιδευτικών:

- Πάνω από 60 ατομικά ραντεβού συμβουλευτικής με γονείς, νεαρούς ενήλικες και εφήβους με κύριο θέμα τους τις σχέσεις μεταξύ οικογένειας και συνομηλίκων.

- Διαρκή προγράμματα ατομικής συμβουλευτικής για τους μαθητές των Λυκείων Μαργαριτίου και 2ου Λυκείου Ηγουμενίτσας κατόπιν αντίστοιχων αιτημάτων από τις διευθύνσεις των Σχολείων.

- 23 ατομικές εποπτείες εκπαιδευτικών αλλά και πολύ περισσότερες συλλογικές εποπτείες στα πλαίσια προγραμμάτων πρόληψης/ευαισθητοποίησης ή ως απάντηση σε αιτήματα.

4. Σεμινάρια και προγράμματα Πρόληψης και Αγωγής Υγείας:

- 4 σεμινάρια και εργαστήρια γονέων για γονείς με παιδιά από την προσχολική ηλικία έως και την εφηβεία.

- 2 σεμινάρια εφήβων και 1 καλοκαιρινό εργαστήρι δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά που ολοκλήρωσαν την 6η Δημοτικού και για μαθητές Γυμνασίου.

- Διαρκές σεμινάριο ευαισθητοποίησης εφήβων απευθυνόμενο στους μαθητές που φιλοξενούνται στο Κέντρο Προστασίας Παιδιού Φιλιατών.

- 2 σεμινάρια ευαισθητοποίησης για φοιτητές του ΤΕΙ Ηγουμενίτσας και 1 εθελοντική ομάδα φοιτητών που ανέλαβε τη φιλοξενία και διοργάνωση του «Το Φεστιβάλ Δράμας Ταξιδεύει... στη Θεσπρωτία».

- Εθελοντική θεατρική ομάδα Κέντρου Πρόληψης που ανέλαβε το ανέβασμα της παράστασης «Τόπος: Άτοπος» με θέμα της την Προσφυγιά ως αέναο ιστορικό/κοινωνικό φαινόμενο και τη διαφορετικότητα ως πηγή πολιτισμού.

- 3 Προγράμματα Πρόληψης και Αγωγής Υγείας απευθυνόμενα στους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς και με διάρκεια από την αρχή έως το τέλος του σχολικού έτους 2015-16.

- 2 σεμινάρια εκπαίδευσης/ ευαισθητοποίησης δασκάλων.

5.Επιστημονική- ερευνητική δραστηριότητα

- Συμμετοχή στην έρευνα αξιολόγησης και καταγραφής του έργου των Κέντρων του ΕΚΤΕΠΝ.

- Συμμετοχή στις ολομέλειες του Πανελληνίου Δικτύου Φορέων Πρόληψης των Εξαρτήσεων.

- Συμμετοχή με ανακοίνωση στο παγκόσμιο συνέδριο της EFTA στην Αθήνα.

- Συμμετοχή στις εποπτικές συναντήσεις των Κέντρων Πρόληψης του Αθηναϊκού Κέντρου Μελέτης του Ανθρώπου (ΑΚΜΑ).

- Συμμετοχή σε εκπαιδεύσεις και εποπτείες του Κέντρου Εκπαίδευσης του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ).

Απολογίζοντας τη δράση μας νιώθουμε γεμάτοι με τον πλούτο συναισθημάτων, εμπειριών και αντιλήψεων που είχαμε την τύχη για μια ακόμη φορά να μοιραστούμε με τους/ις εξυπηρετούμενους/ες του Κέντρου. Παράλληλα και με δεδομένη τη συνθήκη της οικονομικής κρίσης που πλήττει βάναυσα τον κοινωνικό ιστό, αντλούμε αυτοπεποίθηση από τα θετικά αποτελέσματα των δράσεών μας που ενισχύουν τους κοινωνικούς δεσμούς ενώ την ίδια στιγμή αξιολογούμε ελλείμματα και παρατηρήσεις που θα μας κάνουν καλύτερους/ες σε μια διαρκώς αναπτυσσόμενη σχέση με την τοπική κοινωνία.

Σας ευχαριστούμε από καρδιάς για την εμπιστοσύνη και τη συμμετοχή σας!

Σας ευχόμαστε, για μια ακόμη φορά, μια χρονιά γεμάτη εκπλήξεις και εμπειρίες που πλουτίζουν την καρδιά και το μυαλό!

Η επιστημονική ομάδα του

Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής

της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «ΑΡΙΑΔΝΗ»


Απολογισμός δράσεων του Κέντρου Πρόληψης για μήνα Δεκέμβριο 2016

 • Στη διάρκεια του μήνα η επιστημονική ομάδα του Κέντρου ασχολήθηκε με δράσεις οι οποίες είχαν σχεδιαστεί και οι οποίες ήταν κυρίως συνέχεια δράσεων του προηγούμενου μήνα.
 • Στα πλαίσια των παρεμβάσεων στην Β/βάθμια εκπαίδευση πραγματοποιήθηκαν 4 δίωρες βραχύχρονες παρεμβάσεις, 1 δίωρη σε μαθητές της Α1 τάξης του 1ου Γυμνασίου Ηγουμενίτσας με θ έμα «Εφηβεία» και 3 δίωρες παρεμβάσεις σε μαθητές Α1, Α2 και Α3  τάξης του 3ου Γυμνασίου με θέμα «Εφηβεία».
 • Επιπλέον συνεχίστηκε το πρόγραμμα συμβουλευτικής σε μαθητές του 2ου Λυκείου Ηγουμενίτσας.
 • Σε δράσεις που απευθύνονται στην Γ/βάθμια εκπαίδευση συνεχίστηκε το σεμινάριο με ομάδα φοιτητών που είχε ξεκινήσει τον προηγούμενο μήνα, πραγματοποιήθηκαν 2 δίωρες συναντήσεις με τις οποίες έκλεισε ο κύκλος των 6 συναντήσεων του σεμιναρίου.
 • Η δεύτερη ομάδα φοιτητών του Κέντρου πραγματοποίησε την εκδήλωση με την προβολή ταινιών μικρού μήκους του φεστιβάλ Δράμας το οποίο έγινε για δύο ημέρες στην Ηγουμενίτσα στο Συνεδριακό Κέντρο του ΤΕΙ με μεγάλη συμμετοχή του κοινού.
 • Στη συνέχεια έγινε μία συνάντηση – κλείσιμο με την ομάδα των φοιτητών.
 • Επιπλέον δράση του Κέντρου τον τρέχοντα μήνα είναι οι παρεμβάσεις στους μαθητές του Οικοτροφείου Φιλιατών οι οποίες είχαν ξεκινήσει από τους προηγούμενους μήνες.
 • Έχουν υλοποιηθεί 3 συναντήσεις  στη διάρκεια του μήνα και θα υπάρχει συνέχεια και την επόμενη χρονιά με σεμινάρια ευαισθητοποίησης και δημιουργική απασχόληση.
 •  Στα πλαίσια των εκπαιδεύσεων των στελεχών του Κέντρου, στέλεχος συμμετείχε σε διήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο του ΟΚΑΝΑ στην Αθήνα.
 • Τέλος δόθηκε συμβουλευτική σε ατομικά περιστατικά σε τέσσερις  συνεδρίες.

Αναλυτικά το ημερολόγιο δράσεων του Κέντρου για μήνα Δεκέμβριο:

 • 1/12/2016  Συνάντηση με ομάδα φοιτητών για φεστιβάλ ταινιών
 • 1/12/2016  Σεμινάριο με ομάδα φοιτητών (5η συνάντηση)
 • 1-2/12/2016 Συμμετοχή στελέχους σε εκπαιδευτικό του ΟΚΑΝΑ
 • 2/12/2016  Παρέμβαση σε μαθητές Α΄ Γυμνασίου, Α1 τμήμα
 • 2/12-3/12/2016 Εκδήλωση με προβολή ταινιών φεστιβάλ Δράμας
 • 5/12/2016  Παρακολούθηση περιστατικού
 • 5/12/2016  Κλείσιμο συναντήσεων με ομάδα φοιτητών για φεστιβάλ
 • 6/12/2016  Παρέμβαση σε μαθητές Γ΄ Γυμνασίου, Α1 και Α2 τμήμα
 • 7/12/2016  Συμβουλευτική σε μαθητές Β΄ Λυκείου
 • 7/12/2016  Σεμινάριο σε μαθητές του οικοτροφείου Φιλιατών (5η συνάντηση)
 • 8/12/2016  Σεμινάριο με ομάδα φοιτητών (6η συνάντηση)
 • 9/12/2016  Παρέμβαση σε μαθητές Γ΄ Γυμνασίου, Α3 τμήμα
 • 12/12/2016  Παρακολούθηση περιστατικού
 • 14/12/2016  Συμβουλευτική σε μαθητές του Β΄ Λυκείου
 • 14/12/2016  Συνάντηση – συνεργασία με κοινωνικό λειτουργό του οικοτροφείου Φιλιατών
 • 14/12/2016  Σεμινάριο σε μαθητές του οικοτροφείου Φιλιατών (6η συνάντηση)
 • 14/12/2016  Παρακολούθηση περιστατικού
 • 15/12/2016  Παρακολούθηση περιστατικού
 • 21/12/2016  Συμβουλευτική σε μαθητές του Β΄ Λυκείου
 • 21/12/2016  Σεμινάριο σε μαθητές του οικοτροφείου Φιλιατών (7η συνάντηση)


Απολογισμός δράσεων του Κέντρου Πρόληψης για τον μήνα Νοέμβριο 2016

 • Στη διάρκεια του μήνα η επιστημονική ομάδα του Κέντρου ασχολήθηκε με δράσεις όπως αυτές έχουν σχεδιαστεί για το τρέχον διάστημα καθώς επίσης υποδέχτηκε και νέα αιτήματα από την κοινότητα.
 • Στα πλαίσια δράσεων που απευθύνονται στην Α/βάθμια εκπαίδευση μετά από αίτημα της διευθύντριας και του συλλόγου εκπαιδευτικών του Δημοτικού Πέρδικας, πραγματοποιήθηκε παρέμβαση σε μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης με θέμα «Εφηβεία, ιδιαιτερότητες και όρια».
 • Σε δράσεις που απευθύνονται σε γονείς πραγματοποιήθηκαν 8 συναντήσεις του σεμιναρίου για γονε ίς που είχε ξεκινήσει τον προηγούμενο μήνα, πρωινός και απογευματινός κύκλος, με παιδιά προσχολικής ηλικίας. Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε με 5 συναντήσεις για κάθε κύκλο.
 • Πραγματοποιήθηκε η 2η και 3η συνάντηση του σεμιναρίου για γονείς μαθητών της Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης του 2ου Δημοτικού Ηγουμενίτσας. Το σεμινάριο θα συνεχιστεί με την νέα χρονιά αφού καταθ έσουν αίτημα και νέοι γονείς και θα πραγματοποιηθεί στους χώρους του Κ.Π.
 • Επιπλέον έγινε ομιλία σε γονείς μαθητών της Α΄ και Β΄ τάξης του Α΄ Δημοτικού Ηγουμενίτσας με θ έμα : «Η οικογένεια γύρω από τις οθόνες : προοπτικές και προκλήσεις». Η ομιλία εντάχθηκε στα πλαίσια συνεργασίας του Κ.Π. με το Α΄  Δημοτικό και δασκάλους οι οποίοι συνεργάζονται και υλοποιούν προγράμματα πρόληψης στην τάξη τους. 
 • Στα πλαίσια των παρεμβάσεων στην Β/βάθμια εκπαίδευση πραγματοποιήθηκαν 4 δίωρες βραχύχρονες παρεμβάσεις σε όλους τους μαθητές της Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξης του Γυμνασίου Φιλιατών με θέμα «Εφηβεία» στην Α΄ και Β΄ τάξη, και «Όρια» στην Γ΄ τάξη.
 • Πραγματοποιήθηκαν 2 δίωρες βραχύχρονες παρεμβάσεις σε μαθητές Α1 και Α2 τάξης του 2ου Γυμνασίου Ηγουμενίτσας με θέμα «Εφηβεία» και 3 δίωρες παρεμβάσεις σε μαθητές Α2, Α3 και Α4 τάξης του 1ου Γυμνασίου με θέμα «Εφηβεία».
 • Επιπλέον εφαρμόζεται πρόγραμμα συμβουλευτικής σε μαθητές του 2ου Λυκείου Ηγουμενίτσας, μετά από αίτημα του σχολείου.
 • Σε δράσεις που απευθύνονται στην Γ/βάθμια εκπαίδευση μετά από ενημέρωση των φοιτητών τον προηγούμενο μήνα δημιουργήθηκαν δύο ομάδες φοιτητών.
 • Η πρώτη είναι η ομάδα του σεμιναρίου φοιτητών με την οποία πραγματοποιήθηκαν 4 δίωρες συναντ ήσεις και η δεύτερη είναι η ομάδα για την προετοιμασία του φεστιβάλ ταινιών Δράμας με την οποία έγιναν 5 συναντήσεις για την διοργάνωση του φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του επόμενου μήνα. 
 • Επιπλέον δράση του Κέντρου τον τρέχοντα μήνα είναι οι παρεμβάσεις στους μαθητές του Οικοτροφε ίου Φιλιατών. Η παρέμβαση σχεδιάστηκε σε απάντηση του αιτήματος του πλαισίου καθώς επίσης και για να βοηθηθεί το πλαίσιο στην διαχείριση δυσκολιών που αντιμετώπισε το τελευταίο δι άστημα. Έχουν υλοποιηθεί 4 συναντήσεις  με τους μαθητές του Οικοτροφείου Φιλιατών, στις οποίες συμμετέχουν 16 αγόρια που φοιτούν στην β/βάθμια εκπαίδευση. Οι δράσεις θα συνεχιστούν σε όλη την διάρκεια τις χρονιάς και θα αφορούν σεμινάριο ευαισθητοποίησης και δημιουργική απασχόληση.
 • Στα πλαίσια των εκπαιδεύσεων των στελεχών του Κέντρου έγινε εποπτεία μέσω skypeμε τον κο Γκότση Ηλία , υπεύθυνο του τμήματος  εκπαίδευσης του ΟΚΑΝΑ.
 • Τέλος δόθηκε συμβουλευτική σε ατομικά περιστατικά σε πέντε  συνεδρίες.

Αναλυτικά το ημερολόγιο δράσεων του Κέντρου για μήνα Νοέμβριο:

 • 1/11/2016  Συνάντηση με ομάδα φοιτητών ΤΕΙ για συμμετοχή τους στο Φεστιβάλ Ταινιών Δράμας
 • 1/11/2016  Βραχύχρονη παρέμβαση σε μαθητές Γυμνασίου Φιλιατών, Α1 τμήμα
 • 2/11/2016  Σεμινάριο για γονείς (2η συνάντηση) – απογευματινός κύκλος
 • 2/11/2016  Σεμινάριο μαθητών οικοτροφείου Φιλιατών (1η συνάντηση)
 • 3/11/2016  Σεμινάριο για γονείς (2η συνάντηση) – πρωινός κύκλος
 • 3/11/2016  Σεμινάριο φοιτητών (1η συνάντηση)
 • 3/11/2016  Βραχύχρονη παρέμβαση σε μαθητές 2ου Γυμνασίου, Α1 τμήμα
 • 3/11/2016  Επικοινωνία με πρόεδρο Οικοτροφείου Φιλιατών
 • 4/11/2016  Βραχύχρονη παρέμβαση σε μαθητές Γυμνασίου Φιλιατών, Α2 και Α3 τμήμα
 • 4/11/2016  Συνάντηση για συνεργασία και προγραμματισμό με τον Δ/ντή του οικοτροφείου Φιλιατών
 • 7/11/2016  Σεμινάριο για γονείς μαθητών Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄τάξεων 2ου Δημοτικού (2η συνάντηση)
 • 8/11/2016  Βραχύχρονη παρέμβαση σε μαθητές Γυμνασίου Φιλιατών, Β1 και Β2 τμήμα
 • 9/11/2016  Σεμινάριο για γονείς (3η συνάντηση) – απογευματινός κύκλος
 • 9/11/2016  Σεμινάριο μαθητών οικοτροφείου Φιλιατών (2η συνάντηση)
 • 10/11/2016  Σεμινάριο για γονείς (3η συνάντηση) – πρωινός κύκλος
 • 10/11/2016  Σεμινάριο φοιτητών (2η συνάντηση)
 • 14/11/2016  Σεμινάριο για γονείς μαθητών Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄τάξεων 2ου Δημοτικού (3η συνάντηση)
 • 14/11/2016  Παρακολούθηση περιστατικού
 • 15/11/2016  Βραχύχρονη παρέμβαση σε μαθητές Γ΄ τάξης Γυμνασίου Φιλιατών
 • 16/11/2016  Σεμινάριο για γονείς (4η συνάντηση) – απογευματινός κύκλος
 • 16/11/2016  Παρακολούθηση περιστατικού
 • 16/11/2016  Ατομική συμβουλευτική σε μαθητή 2ου Λυκείου Ηγουμενίτσας
 • 17/11/2016  Σεμινάριο για γονείς (4η συνάντηση) – πρωινός κύκλος
 • 17/11/2016  Σεμινάριο φοιτητών (3η συνάντηση)
 • 17/11/2016  Παρακολούθηση περιστατικού
 • 18/11/2016  Παρέμβαση σε μαθητές Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού Πέρδικας
 • 21/11/2016  Συνάντηση με ομάδα φοιτητών για φεστιβάλ ταινιών Δράμας
 • 22/11/2016  Συνάντηση με ομάδα φοιτητών για φεστιβάλ ταινιών Δράμας
 • 23/11/2016  Σεμινάριο για γονείς (5η συνάντηση) – απογευματινός κύκλος
 • 23/11/2016  Εποπτεία στελεχών μέσω skypeμε εκπαιδευτή σεμιναρίων του ΟΚΑΝΑ
 • 23/11/2016  Συμβουλευτική σε μαθητές 2ου Λυκείου Ηγουμενίτσας
 • 23/11/2016  Συνάντηση με ομάδα φοιτητών για φεστιβάλ ταινιών Δράμας
 • 23/11/2016  Σεμινάριο μαθητών οικοτροφείου Φιλιατών (3η συνάντηση)
 • 24/11/2016  Σεμινάριο για γονείς (5η συνάντηση) πρωινός κύκλος
 • 24/11/2016  Παρακολούθηση 2 περιστατικών
 • 24/11/2016  Σεμινάριο φοιτητών (4η συνάντηση)
 • 24/11/2016  Παρέμβαση σε μαθητές 2ου Γυμνασίου, τμήμα Α2
 • 25/11/2016  Παρέμβαση σε μαθητές 1ου Γυμνασίου, τμήμα Α2
 • 28/11/2016  Ομιλία σε γονείς μαθητών Α΄ κα Β΄ τάξης του 1ου Δημοτικού
 • 28/11/2016  Παρέμβαση σε μαθητές 1ου Γυμνασίου, τμήμα Α4
 • 29/11/2016  Παρέμβαση σε μαθητές 1ου Γυμνασίου, τμήμα Α3
 • 29/11/2016  Συνάντηση με ομάδα φοιτητών για φεστιβάλ
 • 30/11/2016  Συμβουλευτική σε μαθητές 2ου Λυκείου
 • 30/11/2016  Σεμινάριο μαθητών οικοτροφείου Φιλιατών (4η συνάντηση)


Ημερίδα με θέμα τις μαθησιακές δυσκολίες

 • "Δεν τα παίρνει τα γράμματα το παιδί μου !!!"
 • Γιατί άραγε; 
 • Οι απαντήσεις δόθηκαν στις 7 Νοεμβρίου στο «Πάνθεον» !!!
 • Πιο "πλούσιοι" έγιναν στις γνώσεις οι εκπαιδευτικοί που παραβρέθηκαν στις 7 Νοεμβρίου στο «Π άνθεον» ώστε να μπορούν να ξεχωρίσουν πιο εύκολα τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και να προτείνουν στους γονείς να επισκεφθούν κάποιον ειδικό !!!
 • Το σεμινάριο αυτό πρέπει κατά τη γνώμη μας να γίνει σε όλους τους εκπαιδευτικούς (νηπιαγωγούς και δασκάλους) !!!
 • Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 7 Νοεμβρίου στο «Πάνθεον» ΗΜΕΡΙΔΑ με θέμα: "Μαθησιακές Δυσκολίες ή κάτι άλλο " που συνδιοργάνωσαν το ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΑΡΙΑΔΝΗ και ο Συμβουλευτικός Σταθμός Νέων Θεσπρωτίας !!!
 • Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Βασιλης Γιογιακας , ο αντιπεριφερειάρχης κ. Πιτούλης Θωμάς και οι Εφημέριοι της Ευαγγελίστριας π. Ευστάθιος Καλταπανίδης και π. Ελευθέριος Κωνσταντής !!!
 • Άξια οικοδέσποινα η πρόεδρος του κέντρου κ. Αλέκα Κοτσώνη!!!
 • Πολλά μπράβο στους διοργανωτές !!!


«Διοργάνωση ημερίδας με θέμα τις μαθησιακές δυσκολίες»

   Ο Συμβουλευτικός Σταθμός Νέων Β/θμιας Εκπ/σης Θεσπρωτίας, σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας – «ΑΡΙΑΔΝΗ», διοργανώνει ημερίδα ενημέρωσης για τις μαθησιακές δυσκολίες, τη Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 5:30΄μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ηγουμενίτσας – «ΠΑΝΘΕΟΝ». Η δράση απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, γονείς-κηδεμόνες, γιατρούς και φροντιστές ψυχικής υγείας (κοινωνιολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, λογοθεραπευτές κλπ), αλλά και στο ευρύτερο κοινό.

   Θα φιλοξενήσουμε στην πόλη μας διακεκριμένους επιστ ήμονες, που θα αναπτύξουν, με διεπιστημονική προσέγγιση, το ιδιαίτερο και ευρέως φάσματος θέμα των μαθησιακών δυσκολιών και ιδιαιτεροτήτων. Ο κ. Στράτος Αλεξάνδρου, εργοθεραπευτής, γνωστός στο πανελλήνιο, θα αναπτύξει τα στάδια ανάπτυξης του παιδιού, τις κινητικές τους δεξιότητες, τον τρόπο μάθησης, καθώς και τα προβλήματα μάθησης ή δυσγραφίας. Στη συνέχεια, η κα Μαρία Ταρασούδη , συμπεριφορική οπτομέτρης, θα μιλήσει για το ρόλο της όρασης στην ανάγνωση και τη γραφή, για το τεμπέλικο μάτι και τις οπτικές δεξιότητες που πρέπει να έχει ένα παιδί για να τα «καταφέρει» στο σχολείο. Το πάνελ θα πλαισιώσουν και δύο συντοπίτες μας, η κα Άννα Μπρέστα, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής στο Ναυταθλητικό Όμιλο Ηγουμενίτσας, η οποία θα επισημάνει την αναγκαιότητα της άσκησης και της γυμναστικής στα παιδιά με μαθησιακά προβλήματα. Τέλος, ο κ. Αναστάσιος Μώκας, λογοθεραπευτής, θα μας εξηγήσει ποιες είναι οι διαταραχές στη μάθηση, πώς μπορεί να διαγνωστούν έγκαιρα, πρώτιστα από τους γονείς και στη συνέχεια από τους εκπαιδευτικούς, όπως επίσης και για τα νέα επιστημονικά δεδομένα στον τρόπο αντιμετώπισης και θεραπείας. Θα ακολουθήσει συζήτηση με ερωτήσεις και διευκρινίσεις που θα θέσει το κοινό, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί.

   Την εκδήλωση θα συντονίσει η κα Μπάζιου Νικολέτα, επισκέπτρια υγείας - σύμβουλος ψυχικής υγείας, στέλεχος του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Ηγουμενίτσας.

   Στο πέρας της ημερίδας θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής στους ενδιαφερόμενους.

Η Υπεύθυνη Συμβουλευτικού                                      Ο Δ/ντης της Δ.Δ.Ε. Θεσπρωτίας

 Σταθμού Νέων Θεσπρωτίας

 Κοτσώνη    Αλεξάνδρα                                                  Κοτσίνας Γεώργιος, Msc


Απολογισμός δράσεων του Κέντρου Πρόληψης για τους μήνες Σεπτέμβρη και Οκτώβρη 2016

 • Στη διάρκεια των μηνών Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου η επιστημονική ομάδα του Κέντρου ασχολ ήθηκε με την αξιολόγηση των δράσεων που υλοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα με στόχο τον καλύτερο προγραμματισμό και την συνέχεια τους στη φετινή χρονιά. 
 • Πραγματοποιήθηκαν επικοινωνίες και συναντήσεις με πρόσωπα φορέων συνεργασίας, υπεύθυνους της Α/βάθμιας εκπαίδευσης,  υπεύθυνους σχολικών δραστηριοτήτων,  Δ/ντές σχολείων Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης για υλοποίηση παρεμβάσεων.
 • Στα πλαίσια δράσεων που απευθύνονται στην Α/βάθμια εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε παρ έμβαση στο σύλλογο δασκάλων του Δημοτικού Πέρδικας, μετά από αίτημα του σχολείου. Το επόμενο διάστημα θα υλοποιηθούν παρεμβάσεις σε όλες τις ομάδες του Δημοτικού, γονείς, δασκάλους και μαθητές.
 • Επίσης σε δράσεις που απευθύνονται σε γονείς πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα ομιλία σε γονείς μαθητών της Α΄ τάξης του Α΄ Δημοτικού Ηγουμενίτσας με θέμα « Προσαρμογή του παιδιού στο Δημοτικό» και ομιλία σε γονείς μαθητών της Δ΄, Ε΄και ΣΤ΄ τάξης του Β΄ Δημοτικού Ηγουμενίτσας με θέμα «Συνεργασία μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών». Από την παραπάνω ομιλία προέκυψε σεμινάριο γονέων με παιδιά στην προεφηβεία. Η πρώτη συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τις 7 Νοεμβρίου
 • Ξεκίνησε κύκλος σεμιναρίου πέντε συναντήσεων με γονείς παιδιών προσχολικής ηλικίας, μετά από ενημερώσεις σε όλα τα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς της πόλης. Δημιουργήθηκαν δύο ομάδες γονέων, πρωινή και απογευματινή και πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση για τις δύο ομ άδες. Θα υπάρχει συνέχεια των συναντήσεων τον επόμενο μήνα.
 • Στην διάρκεια του μήνα το Κ.Π. ξεκίνησε συνεργασία με το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Φιλιατών. Πραγματοποιήθηκε συνάντηση με εκπρόσωπο του παραπάνω φορέα όπου κατατέθηκε αίτημα προκειμένου να γίνουν μια σειρά δράσεων οι οποίες θα απευθύνονται στους μαθητές του Κέντρου.
 • Στα πλαίσια των παρεμβάσεων στην Β/βάθμια εκπαίδευση μετά από αίτημα του Δ/ντή του Γυμνασ ίου Φιλιατών προγραμματίστηκαν βραχύχρονες παρεμβάσεις προς τους μαθητές του σχολείου, καθώς επίσης και παρέμβαση στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς του σχολείου.
 • Πραγματοποιήθηκε ήδη η παρέμβαση στο σύλλογο καθηγητών Γυμνασίου Φιλιατών και η πρώτη συνάντηση γνωριμίας με τους μαθητές του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Φιλιατών.
 • Τον επόμενο μήνα θα υπάρχει συνέχεια των παρεμβάσεων τόσο στον σχολικό χώρο όσο και στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας.
 • Σε δράσεις που απευθύνονται στην Γ/βάθμια εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε ενημέρωση των φοιτητών του ΤΕΙ, με σκοπό την υλοποίηση σεμιναρίου καθώς και την δημιουργία ομάδας που θα συμμετάσχει στη φιλοξενία του Φεστιβάλ Ταινιών Δράμας.
 • Το Κέντρο Πρόληψης δούλεψε όλη την διάρκεια των θερινών μηνών προκειμένου να παρουσιάσει το έργο του σε συνεργασία με άλλα 3 Κ.Π. ( Κ.Π. Αχαΐας, Κ.Π. Κέρκυρας, Κ.Π. Κυκλάδων) στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο της EFTAπου πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από 28/9 έως 30/09/2016.
 • Τέλος δόθηκε συμβουλευτική σε ατομικά περιστατικά σε δεκαεπτά  συνεδρίες.

Αναλυτικά το ημερολόγιο δράσεων του Κέντρου για τους μήνες Σεπτέμβρη και Οκτώβρη:

 • 1/9/2016  Παρακολούθηση περιστατικού
 • 5/9/2016  Παρακολούθηση δύο περιστατικών
 • 7/9/2016  Παρακολούθηση περιστατικού
 • 8/9/2016  Παρακολούθηση περιστατικού
 • 9/9/2016  Παρακολούθηση περιστατικού
 • 13/9/2016  Παρακολούθηση περιστατικού
 • 14/9/2016  Παρακολούθηση περιστατικού
 • 15-16/9/2016 Συνάντηση στην Αθήνα για προετοιμασία Συνεδρίου EFTA
 • 20/9/2016  Παρακολούθηση περιστατικού
 • 21/9/2016  Συνεργασία με Δ/ντρια Α/βάθμιας Εκπαίδευσης για προγραμματισμό δράσεων
 • 21/9/2016  Συνεργασία με υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων Α/βάθμιας Εκπαίδευσης για προγραμματισμό δράσεων
 • 28-30/9/2016  Συμμετοχή στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο EFTΑ στην Aθήνα

Δραστηριότητες του Κέντρου Πρόληψης για μήνα Οκτώβριο:

 • 3/10/2016  Παρακολούθηση 2 περιστατικών
 • 5/10/2016  Ομιλία σε γονείς μαθητών Α΄ τάξης Α΄ Δημοτικού
 • 7/10/2016  Παρακολούθηση περιστατικού
 • 10/10/2016  Συνάντηση – συνεργασία με εκπρόσωπο Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Φιλιατών
 • 10/10/2016  Παρακολούθηση 3 περιστατικών
 • 11/10/2016  Παρέμβαση στο σύλλογο καθηγητών Γυμνασίου Φιλιατών
 • 17/10/2016  Παρακολούθηση περιστατικού
 • 19/10/2016  Παρέμβαση σε φοιτητές ΤΕΙ
 • 19/10/2016  Σεμινάριο για γονείς (1η συνάντηση)
 • 20/10/2016  Σεμινάριο για γονείς (1η συνάντηση)
 • 21/10/2016  Παρακολούθηση περιστατικού
 • 24/10/2016  Ομιλία σε γονείς μαθητών 2ου Δημοτικού Ηγουμενίτσας
 • 26/10/2016  Παρέμβαση σε μαθητές οικοτροφείου Φιλιατών
 • 27/10/2016  Παρέμβαση στο σύλλογο δασκάλων Δημοτικού Πέρδικας
 • 27/10/2016 Συνεργασία με τον πρόεδρο συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του Δημοτικού σχολείου Πέρδικας
 • 31/10/2016  Παρακολούθηση περιστατικού


Απολογισμός δράσεων του Κέντρου Πρόληψης για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο 2016

 • Στη διάρκεια των μηνών Ιουλίου και Αυγούστου η επιστημονική ομάδα του Κέντρου ασχολήθηκε κυρίως με την αξιολόγηση δράσεων της χρονιάς που πέρασε ώστε να γίνει ο προγραμματισμός των δράσεων που θα υλοποιηθούν την επόμενη σχολική χρονιά. Επίσης ασχολήθηκε με τα καλοκαιρινά εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης.
 •  Σε συνεργασία με άλλα 5 Κέντρα Πρόληψης εργάστηκε για την παρουσίαση του έργου των Κ έντρων Πρόληψης  στο Παγκόσμιο Συνέδριο το οποίο θα πραγματοποιηθεί τέλη Σεπτεμβρίου στην Αθήνα.
 • Στην αρχή του μήνα υλοποιήθηκε στα πλαίσια ανοιχτών εκδηλώσεων και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών θεατρική παράσταση.

 • Η παράσταση «Τόπος – Άτοπος» δόθηκε με μεγάλη επιτυχία για δύο μέρες στην Ηγουμενίτσα στο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου από την εθελοντική θεατρική ομάδα του Κέντρου. Η συμμετοχή του κοινού ήταν μεγάλη.
 •  Πραγματοποιήθηκαν πέντε συναντήσεις με τους μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης που είχε ξεκινήσει τον προηγούμενο μήνα.
 • Οι δύο συναντήσεις με τους μαθητές έγιναν στο Κέντρο, και οι υπόλοιπες ήταν εκδρομή στο Δρέπανο, εκδρομή στον Αχέροντα και επίσκεψη στο Δασάκι Ηγουμενίτσας.
 • Επίσης πραγματοποιήθηκαν δύο συναντήσεις δημιουργικής απασχόλησης σε μαθητές που φιλοξενούνται στην κατασκήνωση Σαγιάδας.
 • Από τα στελέχη του Κέντρου έγινε προετοιμασία για την παρουσίαση που θα κάνουν πέντε Κέντρα Πρόληψης στο Παγκόσμιο Συνέδριο της EFTAπου θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από 27/9 έως 1/10/2016.
 • Τέλος δόθηκε συμβουλευτική σε ατομικά περιστατικά σε έξι συνεδρίες.

Αναλυτικά το ημερολόγιο δράσεων του Κέντρου για τον μήνα Ιούλιο και Αύγουστο:

 • 4/7/2016 Θεατρική παράσταση «Τόπος Άτοπος» στην Ηγουμενίτσα
 • 5/7/2016  Εργαστήρι Δημιουργικής Απασχόλησης με ομάδα μαθητών που αποφοίτησαν από το Δημοτικό (2η συνάντηση) – Εκδρομή στο Δρέπανο
 • 6/7/2016  Θεατρική παράσταση «Τόπος Άτοπος» στην Ηγουμενίτσα
 • 7/7/2016 Δημιουργική απασχόληση σε μαθητές στην κατασκήνωση Σαγιάδας
 • 8/7/2016  Παρακολούθηση περιστατικού
 • 12/7/2016 Εργαστήρι Δημιουργικής Απασχόλησης με ομάδα μαθητών που αποφοίτησαν από το Δημοτικό (3η συνάντηση) – Εκδρομή στο Δασάκι Ηγουμενίτσας
 • 12/7/2016  Παρακολούθηση περιστατικού
 • 19/7/2016  Εργαστήρι Δημιουργικής Απασχόλησης με ομάδα μαθητών που αποφοίτησαν από το Δημοτικό (4η συνάντηση) – Απασχόληση στο Κέντρο
 •  20/7/2016 Δημιουργική απασχόληση σε μαθητές στην κατασκήνωση Σαγιάδας
 • 27/7/2016  Εργαστήρι Δημιουργικής Απασχόλησης με ομάδα μαθητών που αποφοίτησαν από το Δημοτικό (5η συνάντηση) – Εκδρομή στον Αχέροντα
 • 2/8/2016  Εργαστήρι Δημιουργικής Απασχόλησης με ομάδα μαθητών που αποφοίτησαν από το Δημοτικό (6η συνάντηση - κλε ίσιμο) – Απασχόληση στο Κέντρο
 • 11/8/2016  Παρακολούθηση περιστατικού
 • 22/8/2016  Παρακολούθηση περιστατικού
 • 25/8/2016  Παρακολούθηση περιστατικού
 • 29/8/2016  Παρακολούθηση περιστατικού 


Απολογισμός δράσεων του Κέντρου Πρόληψης για τον μήνα Ιούνιο 2016

 • Κατά την διάρκεια του μήνα η επιστημονική ομάδα του Κέντρου πραγματοποίησε κυρίως το κλε ίσιμο των δράσεων που είχαν ξεκινήσει τους προηγούμενους μήνες και επιπλέον ασχολήθηκε με την προετοιμασία ανοιχτής εκδήλωσης που θα γίνει τον επόμενο μήνα.
 •  Στα πλαίσια δράσεων που απευθύνονται στην Α/βάθμια Εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε η τελευτα ία δίωρη βραχύχρονη παρέμβαση σε μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού Μαργαριτίου με θέμα «Μετάβαση από το δημοτικό στο γυμνάσιο» και έτσι ολοκληρώθηκε το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
 • Πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με τίτλο «Παίζω μαθαίνοντας και μαθαίνω παίζοντας» σε συνεργασ ία με την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και τους δάσκαλους  των δημοτικών σχολείων που συμμετείχαν κατά την διάρκεια του σχολικού έτους σε προγράμματα  πρόληψης τα οποία υλοποίησαν με την εποπτεία του Κέντρου. Στην εκδήλωση πήραν μέρος εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς των μαθητών σχολικής και προσχολικής ηλικίας καθώς επίσης και φοιτητές από την ομάδα του Κέντρου Πρόληψης.
 • Επίσης πραγματοποιήθηκε εργαστήρι με θέμα «Το σχολείο που ονειρεύομαι» στο 2ο Δημοτικό Ηγουμενίτσας με συμμετέχοντες μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς του σχολείου που κατά την διάρκεια του σχολικού έτους υλοποίησαν με την εποπτεία του Κέντρου πρόγραμμα σχετικά με την διαφορετικότητα.
 • Διοργανώθηκε εργαστήρι δημιουργικής απασχόλησης με ομάδα μαθητών από τα δημοτικά σχολεία της Ηγουμενίτσας που τελείωσαν την ΣΤ΄ τάξη. Έγινε ήδη η πρώτη συνάντηση και θα υπάρχει συνέχεια με εβδομαδιαίες συναντήσεις τον επόμενο μήνα.
 • Σχετικά με δράσεις που απευθύνονται σε γονείς πραγματοποιήθηκε η τελευταία συνάντηση του εργαστηρίου τριών συναντήσεων για γονείς παιδιών προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας από σχολεία του Δήμου Ηγουμενίτσας με θέμα «Αντιμετωπίζοντας στρεσσογόνα γεγονότα στην οικογένεια»
 • Σε δράσεις που απευθύνονται στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση πραγματοποιήθηκαν δύο συναντήσεις του σεμιναρίου φοιτητών που είχε ξεκινήσει τον προηγούμενο μήνα.
 • Ακολούθησε με την συγκεκριμένη ομάδα επίσκεψη στο χώρο της αρχαίας Γιτάνης και στο Δέλτα του Καλαμά στα πλαίσια των πράσινων διαδρομών σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Μουσείο.
 • Επίσης με την ομάδα των φοιτητών και την ομάδα εφήβων  έγινε παρατήρηση των άστρων από ερασιτέχνες αστρονόμους, δράση που αποτέλεσε το κλείσιμο του προγράμματος για φοιτητές.
 • Στα πλαίσια εναλλακτικών δράσεων και ανοιχτών εκδηλώσεων του Κέντρου πραγματοποιήθηκαν δεκατέσσερις συναντήσεις της εθελοντικής θεατρικής ομάδας του Κέντρου για την προετοιμασία της θεατρικής παράστασης που θα δοθεί τον επόμενο μήνα.
 • Επιπλέον κατά την διάρκεια του μήνα για την παραπάνω εκδήλωση έγινε προετοιμασία της υλικοτεχνικής υποδομής που αφορά την παράσταση.
 • Τέλος δόθηκε συμβουλευτική σε ατομικά περιστατικά σε πέντε συνεδρίες.

Αναλυτικά το ημερολόγιο δράσεων του Κέντρου για τον μήνα Ιούνιο:

 • 1/6/2016  Δίωρη βραχύχρονη παρέμβαση σε μαθητές ΣΤ΄ τάξης Δημοτικού Μαργαριτίου
 • 2/6/2016  Σεμινάριο φοιτητών (6η συνάντηση)
 • 3/6/2016  Παρακολούθηση περιστατικού
 • 4/6/2016  Επίσκεψη στο χώρο της αρχαίας Γιτάνης και στο Δέλτα του Καλαμά με ομάδα φοιτητών
 • 6/6/2016  Εργαστήρι γονέων (3η συνάντηση)
 • 7/6/2016  Παρακολούθηση περιστατικού
 • 9/6/2016  Παρακολούθηση περιστατικού
 • 9/6/2016  Σεμινάριο φοιτητών (7η συνάντηση)
 • 13/6/2016  Εκδήλωση με μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς Δημοτικών σχολείων
 • 13/6/2016  Παρακολούθηση περιστατικού
 • 14/6/2016  Εργαστήρι στο 2ο Δημοτικό Ηγουμενίτσας με μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς
 • 15/6/2016  Παρατήρηση άστρων με ομάδα φοιτητών από ερασιτέχνες αστρονόμους
 • 23/6/2016  Παρακολούθηση περιστατικού
 • 28/6/2016  Εργαστήρι Δημιουργικής Απασχόλησης με ομάδα μαθητών που αποφοίτησαν από το Δημοτικό (1η συν άντηση)                 
 • 1/6 - 30/6/2016  Πραγματοποιήθηκαν 14 συναντήσεις για πρόβες της θεατρικής ομάδας


Δελτίο Τύπου

«Μαθαίνοντας και παίζοντας»

Μια δημιουργική χρονιά έφτασε στο τέλος της και την γιορτάσαμε «Μαθαίνοντας και παίζοντας». Ήταν όλες και όλοι εκεί γονείς, παιδιά, μέλη της κοινότητας, παππούδες και γιαγιάδες. Φτιάξαμε κατασκευές, ζωγραφίσαμε συναισθήματα σε πέτρες και ξυλάκια, δημιουργήσαμε βραχιολάκια φιλίας, σελιδοδείκτες διαφορετικότητας και όλα αυτά με βασικό μας υλικό τη φαντασία, το μεράκι και την καλή διάθεση όλων. Έκπληξη της βραδιάς οι μουσικοί Βασίλης Ρίζος και Λένα Ισμαηλίδου που εθελοντικά συνόδευσαν μουσικά τις δραστηριότητες και τους χορούς μας.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους που ήρθαν στην εκδήλωση που διοργάνωσε το ΚΠ «ΑΡΙΑΔΝΗ» σε συνεργασία με το γραφείο σχολικών δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ειδικότερα θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων κ. Χριστίνα Τσώνη, τους εκπαιδευτικούς Ζωή Πλιαχτούρα (Νηπιαγωγείο Σαγιάδας), Ουρανία Αθανασοπούλου και Μαρία Μπογδάνη (Δημοτικό Πλαταριάς) και τέλος τους Βάσω Σισμανίδου, Στέργιο Παλπάνη, Φρόσω Ρίζου (1ο Δημοτικό Ηγουμενίτσας) τόσο για την υλοπο ίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων Αγωγής Υγείας στις τάξεις τους υπό την εποπτεία του Κέντρου Πρόληψης όσο και για τη διάθεσή τους να αφιερώσουν χρόνο και κόπο ώστε να  υλοποιηθούν τα εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης.

Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την διευθύντρια Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κ. Μαρίνα Μπέση και την Σύμβουλο Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κ. Λαμπρινή Λιάτσου για τη συνεργασία  κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς αλλά και την παρουσία τους στη χθεσινή μας γιορτή. Κλείνουμε ευχαριστώντας για τη χθεσινή παρουσία και βοήθειά τους φοιτητές του Σεμιναρίου Φοιτητών του Κέντρου.

Ευχόμαστε ένα ξεκούραστο και ξέγνοιαστο καλοκαίρι!

Κέντρο Πρόληψης «ΑΡΙΑΔΝΗ»


Δελτίο τύπου

«Μαθητής – Ενεργός Πολίτης»

Δευτέρα 30 Μαΐου 2016, Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Δημαρχιακού Μεγάρου Ηγουμενίτσας.

Νεαροί μαθητές από 5 διαφορετικά δημοτικά σχολεία του Δήμου Ηγουμενίτσας ζωντάνεψαν με την παρουσία και τα χαμόγελα τους την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχιακού Μεγάρου Ηγουμενίτσας. Σε μια συνεδρίαση διαφορετική από ότι έχουμε συνηθίσει οι μικροί μαθητές, εκπρόσωποι 10 διαφορετικών Τμημάτων 5ης και 6ης Δημοτικού, με διάθεση συμμετοχής και περήφανοιγια τις δράσεις μιας ολόκληρης χρονιάς τοποθετήθηκαν και τίμησαν τα έδρανα των δημοτικών συμβούλων.

Τη συγκεκριμένη δράση οργάνωσε το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας - «ΑΡΙΑΔΝΗ», σε συνεργασία με το Δήμο Ηγουμενίτσας και τη Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης Θεσπρωτίας.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν τα παρακάτω σχολεία :

- 1ο, 2ο και 3ο Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας

- Δημοτικά Σχολεία Πλαταριάς και Ν. Σελεύκεια.

Οι μαθητές, συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς τους, τοποθετήθηκαν στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου και ως μαθητές- ενεργοί πολίτες κατέθεσαν συνοπτικά τις δράσεις μιας ολόκληρης σχολικής χρονιάς συμμετοχής στο πρόγραμμα. Παρουσίασαν επίσης, με τρόπο συνεκτικό και συγκροτημένο τα αιτήματα και τα οράματά τους για μια καλύτερη πόλη, με προτεραιότητα την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των παιδιών στο σχολικό περιβάλλον και την πόλη. Ακούσαμε για δράσεις γνωριμίας, εθελοντισμό, καταγραφή προβλημάτων και ιεράρχηση αναγκών αλλά και για δράσεις άμεσης παρέμβασης και υλοποίησης στόχων. Σημειώσαμε αιτήματα για υλικοτεχνική υποδομή στα σχολεία, για την επαναφορά του προγράμματος «Παιδί και θάλασσα», για τα αδέσποτα, για τα θέματα καθαριότητας, τις ανάγκες μεταφοράς και γνωριμίας μεταξύ των σχολείων, ποδηλατοδρόμους, φωτισμούς και πολλά άλλα.

Το Δήμο Ηγουμενίτσας εκπροσώπησαν προεδρεύοντας ο πρόεδρος του ΔΣ κ. Δονάτος Μαρτίνης, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Ηλίας Λώλης και ο κ.Γεώργιος Β. Ντ άνης (επιστημονικός συνεργάτης του Δήμου). Σε μια πλήρη προσομοίωση Δημοτικού Συμβουλίου οι μαθητές- εκπρόσωποι άκουσαν τις απαντήσεις που δόθηκαν από τη Δημοτική αρχή και την πρόθεσή της να συμβάλλει στη λύση προβλημάτων καταθέτοντας και τον παράλληλο προβληματισμό τους για την υλοποίηση των αιτημάτων τους.

Το ΔΣ του Κέντρου Πρόληψης εκπροσώπησαν ο πατέρας Ευστάθιος Καλταπανίδης (αντιπρόεδρος του ΔΣ Κέντρου) και η κ. Αλέκα Κοτσώνη (γραμματέας του ΔΣ του Κέντρου και υπεύθυνη του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων), το γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης εκπροσωπήθηκε από την κ. Χριστίνα Τσώνη (υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων). Τέλος, παρόντες στη διαδικασία ήταν γονείς, εκπαιδευτικοί και συμμαθητές των μαθητών εκπροσώπων. Όλοι τους, από βήματος ή και από κοντά και πιο ανθρώπινα, έδωσαν τα συγχαρητήριά τους στους μικρούς μαθητές και τους εκπαιδευτικούς τους ενώ παράλληλα προέτρεψαν τη Δημοτική Αρχή στην υλοποίηση των αιτημάτων των παιδιών αλλά και στη συνέχεια των δράσεων του προγράμματος.

Η συνεδρίαση κατέληξε, ομόφωνα, στην κωδικοποίηση των αιτημάτων των μαθητών για την καταχώρησή τους στα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου και την προώθηση τους προς υλοποίηση στο Δήμο.

Ευχαριστούμε το Δήμο Ηγουμενίτσας για τη φιλοξενία και μεταφορά των μαθητών από τα περιφερειακά Δημοτικά, τους δασκάλους που χάρη στο δικό τους συντονισμό και διάθεση προσφοράς πολλές φορές και του προσωπικού τους χρόνου συνέβαλαν καθοριστικά στην υλοποίηση του προγράμματος για δεύτερη χρονιά. Ευχαριστούμε κυρίως όμως τους μαθητ ές για την καλή τους διάθεση και την ενεργητικότητα τους και τους ευχόμαστε καλό καλοκαίρι!

Για το Δ.Σ.

του Κέντρου Πρόληψης – «ΑΡΙΑΔΝΗ»

  Ο Πρόεδρος                 Η Γραμματέας     

Μητσέλος Σπύρος      Κοτσώνη Αλεξάνδρα


Απολογισμός δράσεων του Κέντρου Πρόληψης για τον μήνα Μάιο 2016

 • Κατά την διάρκεια του μήνα η επιστημονική ομάδα του Κέντρου ολοκλήρωσε  κυρίως δράσεις που ε ίχαν ξεκινήσει τους προηγούμενους μήνες υλοποίησε κάποιες νέες δράσεις και προγραμμάτισε εκδηλώσεις για τον επόμενο μήνα.
 •  Στα πλαίσια δράσεων που απευθύνονται στην Α/βάθμια Εκπαίδευση πραγματοποιήθηκαν τρεις δ ίωρες βραχύχρονες παρεμβάσεις σε τρία τμήματα μαθητών της ΣΤ΄ τάξης των Δημοτικών σχολείων Πλαταριάς, Β΄ και Δ΄ Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας με θέμα «Μετάβαση από το δημοτικό στο γυμνάσιο» και έκλεισε έτσι το πρόγραμμα με βραχύχρονες παρεμβάσεις σε όλα τα σχολεία του Δήμου Ηγουμενίτσας με το συγκεκριμένο θέμα.
 • Πραγματοποιήθηκε σεμινάριο τεσσάρων ωρών με ομάδα δασκάλων με θέμα : «Χτίζοντας γέφυρες επικοινωνίας και συνεργασίας». Στη συνάντηση συμμετείχαν 22 δάσκαλοι και πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και την υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων.
 • Έγινε συνάντηση εποπτείας με δασκάλους του 1ου, 2ου και 3ου Δημοτικού Ηγουμενίτσας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Μαθητής Ενεργός Πολίτης». Ολοκληρώθηκε και έκλεισε για την φετινή χρονιά το παραπάνω πρόγραμμα. με το Δημοτικό Συμβούλιο μαθητών που πραγματοποι ήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου με εκπροσώπους μαθητών των σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
 • Σχετικά με δράσεις που απευθύνονται σε γονείς έγινε μία ομιλία σε γονείς μαθητών των σχολείων Πέρδικας με θέμα : «Σχέσεις των δύο φύλων». Μετά την συνάντηση κατατέθηκε αίτημα του συλλόγου γονέων για σεμινάριο ευαισθητοποίησης το οποίο θα ενταχθεί στο σχεδιασμό της επόμενης σχολικής χρονιάς.
 • Διοργανώθηκε εργαστήρι τριών συναντήσεων για γονείς παιδιών προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας από σχολεία του Δήμου Ηγουμενίτσας. Πραγματοποιήθηκαν οι δύο πρώτες συναντήσεις και η τρίτη θα γίνει τον επόμενο μήνα. Η πρώτη συνάντηση είχε θέμα : «Χτίζοντας και ενισχύοντας την αυτοπεποίθηση των παιδιών σε καιρούς αβεβαιότητας» και η  δεύτερη : «Πως η ποιότητα των συναισθημάτων επηρεάζει την ποιότητα της ζωής μας».
 • Στα πλαίσια δράσεων που απευθύνονται στη Β/βάθμια Εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε σεμινάριο εφήβων στο Μαργαρίτι.
 • Σε δράσεις που απευθύνονται στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση πραγματοποιήθηκαν δύο συναντήσεις με την ομάδα φοιτητών. Το σεμινάριο θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο.
 • Στα πλαίσια εναλλακτικών δράσεων και ανοιχτών εκδηλώσεων του Κέντρου πραγματοποιήθηκαν δεκατρείς  συναντήσεις της εθελοντικής θεατρικής ομάδας του Κέντρου με σκοπό την προετοιμασία θεατρικής παράστασης.
 • Επίσης πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τις τρεις ομάδες δασκάλων που συμμετέχουν σε προγρ άμματα αγωγής υγείας του Κέντρου καθώς και με την υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων της Α/βάθμιας Εκπαίδευσης για την διοργάνωση ανοιχτής εκδήλωσης τον επόμενο μήνα.
 • Στελέχη της επιστημονικής ομάδας του Κέντρου συμμετείχαν στη συνάντηση διεπαγγελματικής συμβουλευτικής του ΑΚΜΑ στην Αθήνα. Επίσης συμμετείχαμε  σε σεμινάριο του ΟΚΑΝΑ με θέμα τον σχεδιασμό και την οργάνωση ομάδων εποπτείας ομοτίμων μετά από κάλεσμα του ΟΚΑΝΑ.
 • Συμβουλευτική δόθηκε σε ατομικά περιστατικά σε  δύο συνεδρίες.

Αναλυτικά το ημερολόγιο δράσεων του Κέντρου για τον μήνα Μάιο:

 • 10/5/2016  Σεμινάριο τεσσάρων ωρών με ομάδα δασκάλων
 • 10/5/2016  Παρακολούθηση περιστατικού
 • 12/5/2016  Σεμινάριο φοιτητών (4η συνάντηση)
 • 13/5/2016  Παρακολούθηση περιστατικού
 • 14/5/2016  Σεμινάριο με ομάδα εφήβων στο Μαργαρίτι
 • 18/5/2016  Ομιλία σε γονείς μαθητών σχολείων Πέρδικας
 • 19/5/2016  Σεμινάριο φοιτητών (5η συνάντηση)
 • 19/5/2016  Συναντήσεις για προγραμματισμό ανοιχτών εκδηλώσεων
 • 19/5/2016  Συνεργασία με υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων Α/βάθμιας Εκπαίδευσης
 • 23/5/2016  Εργαστήρι γονέων (1η συνάντηση)
 • 23/5/2016  Δίωρη βραχύχρονη παρέμβαση σε μαθητές ΣΤ2 τάξης του Δ΄ Δημοτικού Ηγουμενίτσας
 • 24/5/2016  Δίωρη βραχύχρονη παρέμβαση σε μαθητές ΣΤ΄ τάξης Δημοτικού Πλαταριάς
 • 24/5/2016  Συνάντηση με τις τρεις ομάδες δασκάλων για σχεδιασμό ανοιχτής εκδήλωσης
 • 25/5/2016  Εποπτεία δασκάλων 1ου,2ου και 3ου Δημοτικού του προγράμματος «Μαθητής Ενεργός Πολίτης»
 • 26/5/2016  Δίωρη βραχύχρονη παρέμβαση σε μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του Β΄ Δημοτικού
 • 27/5/2016  Συμμετοχή σε εκπαίδευση του ΑΚΜΑ στην Αθήνα
 • 30/5/2016  Εργαστήρι γονέων (2η συνάντηση)
 • 30/5/2016  Δημοτικό Συμβούλιο με μαθητές Δημοτικού
 • 30-31/5/2016  Συμμετοχή σε σεμινάριο ΟΚΑΝΑ στην Αθήνα
 • 31/5/2016  Εκπροσώπηση του Κέντρου σε Ημερίδα Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης
 • 9/5 - 31/5/2016  13 συναντήσεις για πρόβες της θεατρικής ομάδας


Απολογισμός δράσεων του Κέντρου Πρόληψης για τον μήνα Απρίλιο 2016

 • Κατά την διάρκεια του μήνα η επιστημονική ομάδα του Κέντρου υλοποίησε κυρίως δράσεις που απευθύνονταν στη σχολική κοινότητα οι οποίες ήταν προγραμματισμένες από τον προηγούμενο μήνα καθώς και δράσεις που προέκυψαν μετά από αιτήματα.
 • Στα πλαίσια δράσεων που απευθύνονται στην Α/βάθμια Εκπαίδευση πραγματοποιήθηκαν δίωρες βραχύχρονες παρεμβάσεις σε δέκα τμήματα μαθητών της ΣΤ΄ τάξης των Δημοτικών σχολείων Γραικοχωρίου, Καστρίου, Νέας Σελεύκειας, Παραποτάμου και τριών Δημοτικών Ηγουμενίτσας (Α΄, Γ ΄, Δ΄) με θέμα «Μετάβαση από το δημοτικό στο γυμνάσιο. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με τα υπόλοιπα σχολεία τον επόμενο μήνα.
 • Πραγματοποιήθηκαν επίσης, δίωρες βραχύχρονες παρέμβαση σε μαθητές της Δ΄ και ΣΤ΄ τάξης του Ε ΄ Δημοτικού Ηγουμενίτσας με θέμα «Ασφάλεια στο διαδίκτυο», παρέμβαση σε μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού Καστρίου με θέμα «Διαφορετικότητα» και δίωρη παρέμβαση σε μαθητές της Δ΄, Ε΄και ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού Πέρδικας με θέμα «Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση».
 • Έκλεισε με δύο συναντήσεις ο κύκλος του σεμιναρίου εκπαιδευτικών της Α/βάθμιας Εκπαίδευσης που είχε ξεκίνησε τον προηγούμενο μήνα
 • Σχετικά με δράσεις που απευθύνονται σε γονείς έγινε μία ομιλία σε γονείς μαθητών του Δημοτικού Γραικοχωρίου με θέμα «Πως χτίζω την αυτοπεποίθηση σε καιρούς αβεβαιότητας», μία ομιλία σε γονείς μαθητών της Β΄ τάξης του Β΄ Δημοτικού Ηγουμενίτσας με θέμα «Χτίζοντας την επικοινωνία στην οικογένεια». Επίσης συμμετείχε ως διοργανωτής φορέας μαζί με τον Δήμο Ηγουμενίτσας και τον σύλλογο γονέων του Ε΄ Δημοτικού Ηγουμενίτσας στην Ημερίδα με θέμα «Το διαδίκτυο στη ζωή των παιδιών μας και τη δική μας – Ενημερώνομαι – Προλαμβάνω – Προστατεύομαι».
 • Στα πλαίσια δράσεων που απευθύνονται στη Β/βάθμια Εκπαίδευση υλοποιήθηκαν δύο δίωρες βραχύχρονες παρεμβάσεις σε μαθητές του ΕΠΑΛ Παραμυθιάς και Φιλιατών με θέμα τις εξαρτήσεις, δίωρη βραχύχρονη παρέμβαση σε μαθητές του Γυμνασίου Μαργαριτίου με θέμα την διαφορετικότητα και δίωρη βραχύχρονη παρέμβαση σε μαθητές του Γυμνασίου Πέρδικας με θέμα τις σχέσεις των δύο φύλων.  Επίσης συνεχίστηκε το πρόγραμμα  συμβουλευτικής  σε μαθητές του Λυκε ίου Μαργαριτίου το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη από προηγούμενο διάστημα
 • Έκλεισε με μία τελευταία  συνάντηση ο κύκλος του σεμιναρίου εφήβων που είχε συνέχεια από τους προηγούμενους μήνες.
 • Σε δράσεις που απευθύνονται στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση πραγματοποιήθηκαν δύο συναντήσεις με την ομάδα φοιτητών. Το σεμινάριο θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο.
 • Στα πλαίσια εναλλακτικών δράσεων και ανοιχτών εκδηλώσεων του Κέντρου πραγματοποιήθηκαν τέσσερις συναντήσεις της εθελοντικής θεατρικής ομάδας του Κέντρου με σκοπό την προετοιμασία θεατρικής παράστασης.
 • Στελέχη της επιστημονικής ομάδας του Κέντρου συμμετείχαν σε δύο συναντήσεις διεπαγγελματικής συμβουλευτικής του ΑΚΜΑ στην Αθήνα καθώς και στην Ολομέλεια του Πανελλαδικού Δικτύου Φορέων Πρόληψης στην Ολυμπία. Επίσης συμμετείχαμε και στην επιστημονική ομάδα για την συμβουλευτική στην Πρόληψη μετά από κάλεσμα του ΟΚΑΝΑ.
 • Τέλος συμπληρώθηκε και κατατέθηκε η ετήσια έκθεση και αξιολόγηση του έργου του Κέντρου για το ΕΚΤΕΠΝ.
 • Συμβουλευτική δόθηκε σε ατομικά περιστατικά σε  δύο συνεδρίες.

Αναλυτικά το ημερολόγιο δράσεων του Κέντρου για τον μήνα Απρίλιο:

 • 1/4/2016  Δίωρη παρέμβαση σε μαθητές Δημοτικού Γραικοχωρίου ΣΤ΄ τάξη
 • 1/4/2016  Παρακολούθηση περιστατικού
 • 1/4/2016  Συμμετοχή σε συνάντηση του ΑΚΜΑ Αθήνα
 • 3/4/2016  Εθελοντική θεατρική ομάδα
 • 4/4/2016  Δίωρη βραχύχρονη παρέμβαση σε μαθητές του ΕΠΑΛ Φιλιατών
 • 4/4/2016  Δίωρη βραχύχρονη παρέμβαση σε μαθητές του ΕΠΑΛ Παραμυθιάς, Β΄ τάξη, Α1 τμήμα
 • 5/4/2016  Ομιλία σε γονείς μαθητών Δημοτικού Γραικοχωρίου
 • 5/4/2016  Δίωρη βραχύχρονη παρέμβαση σε μαθητές ΣΤ1 του Α΄ Δημοτικού Ηγουμενίτσας
 • 5/4/2016  Σεμινάριο εκπαιδευτικών Α/βάθμιας Εκπαίδευσης (5η συνάντηση)
 • 5/4/2016  Συνεργασία με πρόεδρο συλλόγου γονέων Ε΄ Δημοτικού, με κοινωνικό λειτουργό του Κέντρου Ψυχικής Υγείας, εκπρόσωπο Δίωξης Αστυνομίας και εκπρόσωπο του Δήμου για διοργάνωση  εκδήλωσης - ημερίδας
 • 6/4/2016  Ομιλία σε γονείς μαθητών Β΄ τάξης του Β΄ Δημοτικού Ηγουμενίτσας
 • 6/4/2016  Πρόβα εθελοντικής θεατρικής ομάδας
 • 7/4/2016  Δίωρη βραχύχρονη παρέμβαση σε μαθητές ΣΤ΄ τάξης Δημοτικού Καστρίου
 • 7/4/2016  Συνεργασία με Δ/ντή Β΄ Γυμνασίου Ηγουμενίτσας
 • 7/4/2016  Σεμινάριο φοιτητών (2η συνάντηση)
 • 7/4/2016  Δίωρη βραχύχρονη παρέμβαση σε μαθητές Γυμνασίου Μαργαριτίου
 • 8/4/2016  Δίωρη βραχύχρονη παρέμβαση σε μαθητές ΣΤ1 τάξης Γ΄ Δημοτικού Ηγουμενίτσας
 • 8/4/2016  Δίωρη βραχύχρονη παρέμβαση σε μαθητές ΣΤ2 τάξης Α΄ Δημοτικού Ηγουμενίτσας
 • 8-9-10/4/2016 Συμμετοχή στην Ολομέλεια του Πανελλαδικού Δικτύου Φορέων Πρόληψης που πραγματοποιήθηκε στην Ολυμπία
 • 9/4/2016  Σεμινάριο εφήβων (6η συνάντηση)
 • 10/4/2016  Πρόβα εθελοντικής θεατρικής ομάδας
 • 11/4/2016  Δίωρη βραχύχρονη παρέμβαση σε μαθητές ΣΤ2 τάξης Γ΄ Δημοτικού Ηγουμενίτσας
 • 11/4/2016  Δίωρη βραχύχρονη παρέμβαση σε μαθητές ΣΤ τάξης Δημοτικού Ν. Σελεύκειας
 • 13/4/2016  Δίωρη βραχύχρονη παρέμβαση σε μαθητές  Δ΄και ΣΤ΄τάξης του Ε΄ Δημοτικού Ηγουμενίτσας
 • 13/4/2016  Συμμετοχή σε Ημερίδα για γονείς στο Ε΄ Δημοτικό Ηγουμενίτσας
 • 14/4/2016  Δίωρη βραχύχρονη παρέμβαση σε μαθητές ΣΤ1 τάξης του Δ΄ Δημοτικού Ηγουμενίτσας
 • 14/4/2016  Συμβουλευτική σε μαθητές Λυκείου Μαργαριτίου
 • 14/4/2016  Σεμινάριο φοιτητών (3η συνάντηση)
 • 15/4/2016  Δίωρη παρέμβαση σε μαθητές Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης Δημοτικού Καστρίου
 • 17/4/2016  Πρόβα θεατρικής ομάδας
 • 18/4/2016  Δίωρη βραχύχρονη παρέμβαση σε μαθητές Γυμνασίου Πέρδικας
 • 19/4/2016  Δίωρη βραχύχρονη παρέμβαση σε μαθητές ΣΤ΄ τάξης Δημοτικού Παραποτάμου
 • 20/4/2016  Δίωρη βραχύχρονη παρέμβαση σε μαθητές Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ Δημοτικού Πέρδικας
 • 22/4/2016  Συμμετοχή σε εκπαίδευση ΑΚΜΑ στην Αθήνα
 • 25-29/4/2016  Συμπληρώθηκε και κατατέθηκε η ετήσια έκθεση και αξιολόγηση του έργου του Κέντρου για το ΕΚΤΕΠΝ


Απολογισμός δράσεων του Κέντρου Πρόληψης για τον μήνα Μάρτιο 2016

 • Κατά την διάρκεια του μήνα η επιστημονική ομάδα του Κέντρου υλοποίησε κυρίως δράσεις που απευθύνονταν στη σχολική κοινότητα οι οποίες ήταν προγραμματισμένες από τον προηγούμενο μήνα καθώς και δράσεις που προέκυψαν μετά από αιτήματα.
 • Στα πλαίσια δράσεων που απευθύνονται στην Α/βάθμια Εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε μία εποπτική συνάντηση με την ομάδα δασκάλων που εφαρμόζουν το πρόγραμμα « Μαθητής Ενεργός Πολίτης» και δύο ατομικές εποπτικές συναντήσεις δασκάλων του συγκεκριμένου προγράμματος.
 • Η παραπάνω ομάδα εκπαιδευτικών και μαθητών του προγράμματος επισκέφθηκε το Δημαρχιακό μέγαρο της πόλης και ξεναγήθηκε στους χώρους του.
 • Πραγματοποιήθηκαν τέσσερις συναντήσεις του σεμιναρίου εκπαιδευτικών της Α/βάθμιας Εκπα ίδευσης που ξεκίνησε αυτό το μήνα και θα ολοκληρωθεί με δύο ακόμη συναντήσεις τον επόμενο μήνα.
 • Σχετικά με δράσεις που απευθύνονται σε γονείς έγινε μία ομιλία σε γονείς μαθητών της Ε΄ τάξης του Β΄ Δημοτικού Ηγουμενίτσας με θέμα «Εφηβεία » καθώς και μία ομιλία σε γονείς παιδιών του Βρεφονηπιακού Σταθμού του ΟΑΕΔ Ηγουμενίτσας με θέμα «Οι ανάγκες των γονέων και των παιδιών στη σύγχρονη εποχή».
 • Στα πλαίσια δράσεων που απευθύνονται στη Β/βάθμια Εκπαίδευση υλοποιήθηκαν δύο δίωρες βραχύχρονες παρεμβάσεις σε μαθητές του Γυμνασίου και ΕΠΑΛ Παραμυθιάς με θέμα τις εξαρτήσεις και δίωρη βραχύχρονη παρέμβαση σε μαθητές του Λυκείου Μαργαριτίου. Επίσης συνεχίστηκε το πρόγραμμα συμβουλευτικής  σε μαθητές του Λυκείου Μαργαριτίου το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη από προηγούμενο διάστημα
 • Πραγματοποιήθηκαν τρεις συναντήσεις του σεμιναρίου εφήβων που είχε ξεκινήσει τον προηγούμενο μήνα και θα έχει συνέχεια και τον επόμενο μήνα.
 • Σε δράσεις που απευθύνονται στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση πραγματοποιήθηκαν δύο συναντήσεις συνεργασίας με τον Δ/ντή του ΤΕΙ για προγραμματισμό παρεμβάσεων σε φοιτητές. Στη συνέχεια υλοποιήθηκε μία ανοιχτή ομιλία σε ομάδα φοιτητών στους χώρους του ΤΕΙ και από την ομιλία προ έκυψε σεμινάριο φοιτητών η πρώτη συνάντηση του οποίου πραγματοποιήθηκε ήδη. Θα υπάρχει συνέχεια του σεμιναρίου στην διάρκεια του επόμενου μήνα.
 • Στα πλαίσια εναλλακτικών δράσεων και ανοιχτών εκδηλώσεων του Κέντρου πραγματοποιήθηκαν έξι συναντήσεις της εθελοντικής θεατρικής ομάδας του Κέντρου με σκοπό την προετοιμασία θεατρικής παράστασης.
 •  Επίσης πραγματοποιήθηκαν δύο συναντήσεις  με υπεύθυνους του Αρχαιολογικού Μουσείου και προγραμματίστηκαν κοινές δράσεις.
 • Τέλος δόθηκε συμβουλευτική σε ατομικά περιστατικά σε έντεκα συνεδρίες.

Αναλυτικά το ημερολόγιο δράσεων του Κέντρου για τον μήνα Μάρτιo:

 • 1/3/2016  Παρακολούθηση 2 περιστατικών
 • 2/3/2016  Συνάντηση με γονείς εφήβων
 • 2/3/2016  Δίωρη βραχύχρονη παρέμβαση σε μαθητές Γυμνασίου Παραμυθιάς
 • 2/3/2016  Εθελοντική θεατρική ομάδα (1η συνάντηση)
 • 2/3/2016  Παρακολούθηση περιστατικού
 • 5/3/2016  Σεμινάριο εφήβων (3η συνάντηση)
 • 8/3/2016  Συνάντηση – συνεργασία με Δ/ντή ΤΕΙ για υλοποίηση παρέμβασης σε φοιτητές
 • 8/3/2016  Σεμινάριο εκπαιδευτικών Α/βάθμιας Εκπαίδευσης (1η συνάντηση)
 • 8/3/2016  Παρακολούθηση περιστατικού
 • 8/3/2016  Ατομική εποπτική συνάντηση εκπαιδευτικού από την ομάδα «Μαθητής Ενεργός Πολίτης»
 • 9/3/2016  Παρακολούθηση περιστατικού
 • 9/3/2016  Εθελοντική θεατρική ομάδα (2η συνάντηση)
 • 10/3/2016  Παρακολούθηση περιστατικού
 • 10/3/2016  Δίωρη βραχύχρονη παρέμβαση και συμβουλευτική σε μαθητές Λυκείου Μαργαριτίου
 • 11/3/2016  Βραχύχρονη παρέμβαση σε μαθητές ΕΠΑΛ Παραμυθιάς
 • 12/3/2016  Σεμινάριο εφήβων (4η συνάντηση)
 • 15/3/2016  Παρακολούθηση δύο περιστατικών
 • 15/3/2016  Σεμινάριο εκπαιδευτικών Α/βάθμιας Εκπαίδευσης (2η συνάντηση)
 • 16/3/2016  Συνάντηση με ομάδα φοιτητών του ΤΕΙ
 • 16/3/2016  Συνάντηση με υπεύθυνους Μουσείου για προγραμματισμό κοινών δράσεων
 • 16/3/2016  Εθελοντική θεατρική ομάδα (3η συνάντηση)
 • 18/3/2016  Συνάντηση με υπεύθυνους Μουσείου για προγραμματισμό κοινών δράσεων
 • 19/3/2016  Σεμινάριο εφήβων (5η συνάντηση)
 • 22/3/2016  Σεμινάριο εκπαιδευτικών Α/βάθμιας Εκπαίδευσης (3η συνάντηση)
 • 22/3/2016  Εθελοντική θεατρική ομάδα (4η συνάντηση)
 • 23/3/2016  Παρακολούθηση περιστατικού
 • 24/3/2016  Εθελοντική θεατρική ομάδα (5η συνάντηση)
 • 24/3/2016  Παρακολούθηση περιστατικού
 • 28/3/2016  Ομιλία σε γονείς μαθητών Ε΄ τάξης του Β΄ Δημοτικού Ηγουμενίτσας
 • 28/3/2016  Παρακολούθηση περιστατικού
 • 29/3/2016  Σεμινάριο εκπαιδευτικών Α/βάθμιας Εκπαίδευσης (4η συνάντηση)
 • 29/3/2016  Πρόγραμμα «Μαθητής Ενεργός Πολίτης» με την ομάδα μαθητών και εκπαιδευτικών
 • 29/3/2016  Εποπτική συνάντηση με την ομάδα δασκάλων του προγράμματος «Μαθητής Ενεργός Πολίτης»
 • 30/3/2016  Ομιλία σε γονείς παιδιών βρεφονηπιακού σταθμού του ΟΑΕΔ Ηγουμενίτσας
 • 30/3/2016  Εθελοντική θεατρική ομάδα (6η συνάντηση)
 • 31/3/2016  Συμβουλευτική σε μαθητές του Λυκείου Μαργαριτίου
 • 31/3/2016  Σεμινάριο φοιτητών (1η συνάντηση)


Απολογισμός δράσεων του Κέντρου Πρόληψης για τον μήνα Φεβρουάριο 2016

 • Κατά την διάρκεια του μήνα η επιστημονική ομάδα του Κέντρου συνέχισε δράσεις που είχαν ξεκινήσει τον προηγούμενο μήνα και απευθύνονταν κυρίως στη σχολική κοινότητα.
 • Στα πλαίσια δράσεων που απευθύνονται στην Α/βάθμια Εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε μία εποπτική συνάντηση με την ομάδα δασκάλων που εφαρμόζουν το πρόγραμμα « Δεξιότητες για παιδιά δημοτικού» και μία ατομική εποπτική συνάντηση δασκάλας από την ομάδα που εφαρμόζουν το πρόγραμμα «Ο ρόλος του εκπαιδευτικού στη σύγχρονη εκπαιδευτική πραγματικότητα».
 • Υλοποιήθηκε δίωρη παρέμβαση σε μαθητές της Δ΄ τάξης του Δημοτικού Καστρίου μετά από αίτημα εκπαιδευτικού με θέμα «Εκφράζοντας συναισθήματα».
 • Πραγματοποιήθηκε συνάντηση συνεργασίας με την υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων της Α/β άθμιας εκπαίδευσης και συνάντηση με κοινωνική λειτουργό που απασχολείται στην Α/βάθμια εκπαίδευση με σκοπό την υλοποίηση κοινών δράσεων.
 • Σχετικά με δράσεις που απευθύνονται σε γονείς έγινε μία ομιλία σε γονείς μαθητών του Δημοτικού Γραικοχωρίου με θέμα « Σχεδιάζοντας τη ζωή : Ποιες είναι οι ανάγκες και οι προτεραιότητές μου» καθώς και μία ομιλία σε γονείς μαθητών της Α΄ και Β΄ τάξης του Α΄ Δημοτικού Ηγουμενίτσας με θέμα «Διαχείριση συναισθημάτων ». Η συμμετοχή των γονιών ήταν ικανοποιητική.
 • Στα πλαίσια δράσεων που απευθύνονται στη Β/βάθμια Εκπαίδευση υλοποιήθηκαν δίωρες βραχύχρονες παρεμβάσεις σε εννέα τμήματα σε μαθητές του Α΄ Γυμνασίου Ηγουμενίτσας και δίωρες βραχύχρονες παρεμβάσεις σε μαθητές του Β΄ Γυμνασίου Ηγουμενίτσας σε τέσσερα τμήματα με θέμα τις εξαρτήσεις.
 • Επίσης δύο δίωρες βραχύχρονες παρεμβάσεις σε μαθητές δύο τμημάτων του Γυμνασίου Παραμυθιάς με θέμα τις εξαρτήσεις.
 • Από τις παρεμβάσεις στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δημιουργήθηκε σεμινάριο εφήβων και στην διάρκεια του τρέχοντος μήνα έγιναν οι 2 πρώτες συναντήσεις.
 • Πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις συνεργασίας με την υπεύθυνη Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων καθώς και με τον Δ/ντή του ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας για προγραμματισμό δράσεων.
 • Στα πλαίσια εναλλακτικών δράσεων του Κέντρου πραγματοποιήθηκαν δύο συναντήσεις ατόμων θεάτρου με σκοπό την δημιουργία θεατρικών ομάδων του Κέντρου.
 • Στη συνέχεια του μήνα και στα πλαίσια των εκπαιδεύσεων το προσωπικό του Κ.Π. συμμετείχε στη διεπαγγελματική συμβουλευτική του ΑΚΜΑ στην Αθήνα.
 • Τέλος δόθηκε συμβουλευτική σε ατομικά περιστατικά σε έξι συνεδρίες.

Αναλυτικά το ημερολόγιο δράσεων του Κέντρου για τον μήνα Φεβρουάριο:

 • 2/2/2016  Δύο δίωρες βραχύχρονες παρεμβάσεις σε μαθητές Α΄ Γυμνασίου, Β1 και Β2 τμήματα
 • 2/2/2016  Συνάντηση προγραμματισμού με αρμόδιο για θεατρικό
 • 3/2/2016  Δίωρη βραχύχρονη παρέμβαση σε μαθητές Α΄ Γυμνασίου, Α4 τμήμα
 • 5/2/2016  Δύο δίωρες βραχύχρονες παρεμβάσεις σε μαθητές Α΄ Γυμνασίου, Β3 και Β4 τμήματα
 • 8/2/2016  Δίωρη βραχύχρονη παρέμβαση σε μαθητές Β΄ Γυμνασίου, Α1 τμήμα
 • 9/2/2016  Δίωρη βραχύχρονη παρέμβαση σε μαθητές Β΄ Γυμνασίου, Α2 τμήμα
 • 10/2/2016  Παρέμβαση σε μαθητές Δ΄ τάξης Δημοτικού Καστρίου
 • 10/2/2016  Δίωρη βραχύχρονη παρέμβαση σε μαθητές Β΄ Γυμνασίου, Γ2 τμήμα
 • 10/2/2016  Εποπτική συνάντηση με την ομάδα δασκάλων που εφαρμόζουν το πρόγραμμα «Δεξιότητες για παιδιά δημοτικού»
 • 11/2/2016  Δίωρη βραχύχρονη παρέμβαση σε μαθητές Α΄ Γυμνασίου, Γ3 τμήμα
 • 11/2/2016 Ατομική εποπτική συνάντηση δασκάλας από την ομάδα που εφαρμόζουν το πρόγραμμα «Ο ρόλος του εκπαιδευτικού στη σύγχρονη εκπαιδευτική πραγματικότητα»
 • 12/2/2016  Δίωρη βραχύχρονη παρέμβαση σε μαθητές Α΄ Γυμνασίου, Γ2 τμήμα
 • 12/2/2016  Δίωρη βραχύχρονη παρέμβαση σε μαθητές A΄ Γυμνασίου, Γ1 τμήμα
 • 12/2/2016  Δίωρη βραχύχρονη παρέμβαση σε μαθητές Β΄ Γυμνασίου, Α3 τμήμα
 • 12/2/2016  Συνεργασία με υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων Α/βάθμιας εκπαίδευσης
 • 16/2/2016  Παρακολούθηση περιστατικού
 • 16/2/2016  Συνεργασία με κοινωνική λειτουργό στην Α/βάθμια εκπαίδευση
 • 16/2/2016  Συνεργασία με υπεύθυνη του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων
 • 17/2/2016  Παρακολούθηση περιστατικού
 • 18/2/2016  Δίωρη βραχύχρονη παρέμβαση σε μαθητές Α΄ Γυμνασίου, Γ4 τμήμα
 • 19/2/2016  Παρακολούθηση δύο περιστατικών
 • 20/2/2016  Πρώτη συνάντηση σεμιναρίου εφήβων
 • 22/2/2016  Ομιλία σε γονείς μαθητών Δημοτικού Γραικοχωρίου
 • 22/2/2016  Παρακολούθηση δύο περιστατικών
 • 23/2/2016  Δύο δίωρες βραχύχρονες παρεμβάσεις σε μαθητές της Α΄ και Β΄ τάξης Γυμνασίου Παραμυθιάς
 • 23/2/2016  Συνεργασία με Δ/ντή ΕΠΑΛ για υλοποίηση μελλοντικής δράσης
 • 24/2/2016  Συνάντηση με υπεύθυνο Δήμου Ηγουμενίτσας για πρόγραμμα «Μαθητής Ενεργός Πολίτης»
 • 24/2/2016  Παρακολούθηση περιστατικού
 • 24/2/2016  Συνάντηση προγραμματισμού με θεατρική ομάδα
 • 25/2/2016  Ενημέρωση από υπάλληλο Δήμου σχετικά με πρόγραμμα Διαύγεια
 • 26/2/2016   Συμμετοχή σε εκπαίδευση ΑΚΜΑ στην Αθήνα
 • 27/2/2016   Δεύτερη συνάντηση σεμιναρίου εφήβων
 • 29/2/2016  Ομιλία σε γονείς μαθητών Α΄ Δημοτικού Ηγουμενίτσας


Απολογισμός δράσεων του Κέντρου Πρόληψης για τον μήνα Ιανουάριο 2016

 • Κατά την διάρκεια του μήνα η επιστημονική ομάδα του Κέντρου συνέχισε κυρίως τις δράσεις που είχαν ξεκινήσει το προηγούμενο διάστημα.
 • Στα πλαίσια δράσεων που απευθύνονται στην Α/βάθμια Εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε μία ατομικ ή εποπτική συνάντηση με δασκάλα του Δημοτικού Καστρίου από την ομάδα που εφαρμόζουν το πρόγραμμα «Δεξιότητες για παιδιά δημοτικού» και δύο ατομικές εποπτικές συναντήσεις με δασκάλους από το 1ο και 3ο Δημοτικό που εφαρμόζουν το πρόγραμμα «Μαθητής Ενεργός Πολίτης».
 • Επιπλέον πραγματοποιήθηκε και συνάντηση με όλη την ομάδα δασκάλων που υλοποιεί το πρόγραμμα «Μαθητής Ενεργός Πολίτης».
 • Σχετικά με δράσεις που απευθύνονται σε γονείς πραγματοποιήθηκε ομιλία σε γονείς μαθητών του Δημοτικού Γραικοχωρίου με θέμα « Εργαλεία βελτίωσης του εαυτού και συνύπαρξης με τους άλλους». Η συμμετοχή των γονιών ήταν ικανοποιητική.
 • Στα πλαίσια δράσεων που απευθύνονται στη Β/βάθμια Εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε δίωρη βραχύχρονη παρέμβαση σε μαθητές Γ΄ τάξης του Γυμνασίου Φιλιατών με θέμα « Εξαρτήσεις–Αίτια και τρόποι Αντιμετώπισης» καθώς και δύο δίωρες βραχύχρονες παρεμβάσεις σε μαθητές του Β΄ Γυμνασίου στα τμήματα Γ3 και Γ4 με θέμα «Εξαρτήσεις».
 • Επιπλέον πραγματοποιήθηκαν τρεις δίωρες βραχύχρονες παρεμβάσεις σε μαθητές του Α΄ Γυμνασίου στα τρία τμήματα της Α΄ τάξης με θέμα «Εξαρτησιογόνες ουσίες».
 • Στο χώρο του Κέντρου Πρόληψης δόθηκε συμβουλευτική σε μαθητή Γυμνασίου.
 • Στη συνέχεια του μήνα και στα πλαίσια των εκπαιδεύσεων το προσωπικό του Κ.Π. συμμετείχε στη διεπαγγελματική συμβουλευτική του ΑΚΜΑ στην Αθήνα.
 • Τέλος δόθηκε συμβουλευτική σε ατομικά περιστατικά σε  δύο συνεδρίες.

Αναλυτικά το ημερολόγιο δράσεων του Κέντρου για τον μήνα Ιανουάριο:

 • 12/1/2016  Ατομική εποπτεία δασκάλας δημοτικού Καστρίου που εφαρμόζει το πρόγραμμα «Δεξιότητες για παιδιά δημοτικού»
 • 13/1/2016  Παρακολούθηση περιστατικού
 • 14/1/2016  Παρακολούθηση περιστατικού
 • 15/1/2016  Βραχύχρονη παρέμβαση σε μαθητές Γ΄ τάξης  Γυμνασίου Φιλιατών
 • 19/1/2016  Βραχύχρονη παρέμβαση σε μαθητές του Β΄ Γυμνασίου, Γ4 τμήμα με θέμα «Εξαρτήσεις»
 • 20/1/2016  Βραχύχρονη παρέμβαση σε μαθητές του Β΄ Γυμνασίου, Γ3 τμήμα με θέμα «Εξαρτήσεις»
 • 25/1/2016  Συνάντηση – εποπτεία με την ομάδα δασκάλων που εφαρμόζουν το πρόγραμμα «Μαθητής Ενεργός Πολίτης»
 • 26/1/2016  Ατομική εποπτεία στο σχολείο με δασκάλους του 1ου και 3ου Δημοτικού που εφαρμόζουν το πρόγραμμα « Μαθητής Ενεργός Πολίτης»
 • 26/1/2016  Συμβουλευτική σε μαθητή Γυμνασίου
 • 27/1/2016  Ομιλία σε γονείς μαθητών Δημοτικού Γραικοχωρίου με θέμα «Εργαλεία βελτίωσης του εαυτού και συνύπαρξης με τους άλλους »
 • 28/1/2016  Βραχύχρονη παρέμβαση σε μαθητές Α΄ Γυμνασίου, Α1 τμήμα
 • 28/1/2016  Βραχύχρονη παρέμβαση σε μαθητές Α΄ Γυμνασίου, Α2 τμήμα
 • 29/1/2016  Βραχύχρονη παρέμβαση σε μαθητές του Α΄ Γυμνασίου, Α3 τμήμα
 • 29/1/2016  Συμμετοχή σε εκπαίδευση ΑΚΜΑ στην Αθήνα


ΑΡΧΕΙΑ ΔΡΑΣΕΩΝ ΕΤΟΥΣ:2018,2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012


ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ “ΑΡΙΑΔΝΗ”

Κυρά Βασιλικής 10 - Ηγουμενίτσα - Τ.Κ. 461 00 -

Τηλ.: 26650 25140 - Fax: 26650 28885- email: mithos@otenet.gr